News

Vaccinuri compensate pentru bolnavii cronici. Când vor fi disponibile serurile la preț redus

Alexandru Rafila, ministru PSD, anunțat că Ministerul Sănătății lucrează la un proiect prin care bolnavii cronici vor beneficia de vaccinuri compensate.
26.12.2022 | 22:50
Vaccinuri compensate pentru bolnavii cronici Cand vor fi disponibile serurile la pret redus
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că într-un interval de circa 6 luni bolnavii cronici vor beneficia de un preț compensat la vaccinuri, informează News.ro.

Vaccinul HPV va fi accesibil la preț compensat

Cred că am făcut un pas mare pentru pacienţii cu boli cronice. Nu se referă la programul de vaccinare pentru copii. Toţi cei care au boli cronice pot să beneficieze de un vaccin compensat. Acum lucrăm la norme împreună cu Casa de Asigurări, care trebuie să compenseze vaccinurile, încât pacienţii cu boli cronice să beneficieze de vaccinuri compensate şi, în plus, ideea noastră este ca să mărim accesul”, a declarat Alexandru Rafila, la TVR Info.

ADVERTISEMENT

Ministrul a precizat că preconizata compensare se va aplica și pentru vaccinul care previne cancerul de col uterin.

Aţi văzut că există mare interes pentru vaccinul HPV în rândul adolescentelor, să compensăm şi vaccinurile pentru infecţia cu papilomavirus cât mai repede, în cursul anului viitor”, a precizat ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Rafila a spus că în cadrul MS s-a format un grup de lucru pentru elaborarea actelor normative necesare, sub coordonarea secretarului de stat Andrei Baciu, Rafila estimând că în termen de șase luni măsura ar putea fi implementată.

Sigur că sunt alte lucruri care trebuie poate făcute ulterior, dar normele care trebuie realizate în aceste 6 luni vor fi realizate cu siguranţă, pentru că tocmai de asta am făcut o structură specială condusă de un secretar de stat, care să aibă responsabilitatea să găsească suportul tehnic pentru realizarea acestor norme”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT

Previziuni optimiste în ce privește Covid-19

În ce privește vaccinarea împotriva Covid-19, Rafila a precizat că serul poate fi administrat de către medicii de familie, precum și în centrele de vaccinare care sunt încă funcționale.

Medicii de familie sunt îndemnaţi să solicite acest vaccin pentru pacienţii de pe listele lor. Şi mă refer în primul rând la pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani şi toţi cei care au boli cronice care pot să predispună la complicaţii. Practic, ca să oprim acest val de viroze şi mai ales consecinţele la care făceaţi dumneavoastră referire, boli complicate decese, avem la îndemână vaccinarea atât împotriva gripei, cât şi împotriva infecţiei cu noul coronavirus, cu o doză suplimentară, a treia sau a patra, după caz, cum va fi adaptat tulpinii circulante din acest moment care circulă în Europa”, a spus Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la evoluția viitoare a epidemiei de Covid-19, ministrul a apreciat că și în condițiile unei creșteri a numărului de infectări proporția cazurilor grave va rămâne una redusă, pericolul mai mare fiind la persoanele vârstnice.

ADVERTISEMENT