News

China ascunde datele despre Covid. După 250 de milioane de îmbolnăviri în decembrie a decis să nu mai publice numărul morţilor sau infectaţilor

China a încetat să mai publice date zilnice despre coronavirus. Modelele prevăd până la două milioane de decese în următoarea perioadă, în această ţară
25.12.2022 | 12:15
China ascunde datele despre Covid Dupa 250 de milioane de imbolnaviri in decembrie a decis sa nu mai publice numarul mortilor sau infectatilor
China redevine epicentrul pandemiei de coronavirus Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Națională de Sănătate (NHC) din China a încetat de duminică să mai publice date zilnice despre infecţiile sau decesele legate de coronavirus.

China refuză să trimită date inclusiv către OMS

În ciuda creşterii record a numărului infecţiilor, NHC nu a raportat niciun deces Covid la nivel naţional timp de patru zile consecutive înainte de a opri difuzarea datelor.

ADVERTISEMENT

“Începând de astăzi, nu vom mai publica informaţiile zilnice despre epidemie. Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor va publica informaţiile despre pandemie doar în scopuri de referinţă şi de cercetări medicale”, a anunţat Comisia Naţională pentru Sănătate, fără să precizeze nici tipul, nici frecvenţa datelor ce vor fi publicate.

Decizia vine după informaţia că aproape 250 de milioane de persoane din China ar fi putut să se infecteze cu Covid-19 în primele 20 de zile ale lunii decembrie, potrivit unei estimări interne a celor mai importanţi oficiali din domeniul sănătăţii din această ţară.

ADVERTISEMENT

Anterior, China îşi restrânsese definiţia pentru raportarea deceselor cauzate de Covid, numărându-le doar pe cele din cauza pneumoniei sau a insuficienţei respiratorii cauzate de Covid-19.

După ce cazurile de coronavirus au doborât recordurile zilnice la sfârșitul lunii noiembrie, NHC a încetat în această lună să mai raporteze infecțiile asimptomatice, ceea ce face dificilă urmărirea cazurilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății nu a mai primit date din China cu privire la noul număr de pacienți spitalizați din cauza Covid-19, de când Beijingul a relaxat oficial măsurile de restricție.

Mai multe modele și rapoarte din ultimele zile au prezis până la două milioane de decese ca urmare a Covid-19, pe măsură ce virusul se răspândește în zonele rurale ale țării, amenințănd să lovească cele mai vulnerabile categorii de populație, vârstnici și persoanele nevaccinate.

ADVERTISEMENT

China a anunţat doar şase decese de Covid-19 după ridicarea restricţiilor sanitare. Totuşi, numeroase crematorii contactate de AFP au raportat recent un aflux neobişnuit de mare de cadavre. Situaţia a fost însă în mare parte ignorată de presa chineză.

ADVERTISEMENT