Deși sursele oficiale de informare au publicat opinii ale specialiștilor, studii sau analize care demonstrează că teoria conform căreia vaccinul contra Covid provoacă infertilitate este doar o teorie nefondată, un mit, încă există persoane care refuză imunizarea din acest motiv.
În urmă cu nici 24 de ore, un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală relata că o femeie în vârstă de 80 de ani i-a precizat că a refuzat să se vaccineze anti-Covid, din cauză că s-a temut să nu rămână sterilă.
Iar situația este răspândită pe scară largă în România. Cercetătorul Octavian Jurma a precizat pentru FANATIK că unul dintre motivele eșecului campaniei de vaccinare este legat de legat de incapacitatea autorităților de a folosi școala ca vector de promovare a vaccinării.
“Nu avem ore specializate în școli să le spunem copiilor ce-i cu vaccinarea, orele de biologie nu au fost adaptate la pandemie. Avem copii de liceu care sunt convinși că vaccinul îi lasă sterili”, a explicat Jurma.
Nu doar femeile se tem de infertilitate. Pe rețelele sociale în special circulă și teoria conform căreia vaccinurile împotriva Covid-19 provoacă infertilitate masculină și disfuncții sexuale.
Potrivit specialiștilor, nu există o legătură stabilită între serurile contra infecției cu SARS-CoV-2 și fertilitatea masculină, deși îmbolnăvirea de Covid-19 poate prezenta un risc de disfuncție sexuală.
În prezent, nu există dovezi că numărul de spermatozoizi, volumul de material seminal și motilitatea spermatozoizilor sunt afectate negativ de un vaccin. De fapt, nu există dovezi că vreun vaccin provoacă infertilitate la bărbați sau la femei.
Un studiu prezentat în mai 2021, nu a constatat nicio diferență în caracteristicile spermatozoizilor la 43 de bărbați înainte și după vaccinarea cu Pfizer. Voluntarii provin dintr-un grup de bărbați care primeau servicii de fertilizare in vitro (FIV), iar 32% dintre participanți aveau deja spermă ineficientă.
Un alt studiu publicat în JAMA a cuantificat volumul de spermă produs de 45 de bărbați înainte și după două doze de vaccin ARNm (fie Pfizer, fie Moderna) și nu a înregistrat o scădere a numărului de spermatozoizi timp de 70 de zile – ciclul de viață al unui spermatozoid – după a doua doză. De fapt, a constatat că volumul de material seminal, numărul de spermatozoizi și motilitatea spermatozoizilor au crescut semnificativ.
Opt dintre bărbați au avut un număr scăzut de spermatozoizi înainte de vaccinare, dar a crescut la niveluri normale după.
Deoarece vaccinurile conțin ARNm si nu virusul viu, este puțin probabil ca vaccinul sa afecteze parametrii spermei, subliniază autorii în lucrare.
Federația Internațională a Societăților de Fertilitate, Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, Societatea Britanică de Fertilitate și Asociația Oamenilor de Știință Reproductivi și Clinici au publicat declarații conform cărora nu există dovezi că vaccinurile contra Covid-19 provoacă infertilitate.
Nu există o legătură stabilită între Covid-19 și numărul de spermatozoizi, dar există dovezi că virusul este prezent în testicule și penis.
O autopsie a șase bărbați care au murit de Covid a arătat că trei dintre ei au avut un număr mai mic de spermatozoizi decât se aștepta, deși acesta este un eșantion mic și poate să nu reprezinte toți supraviețuitorii.
La fel, biopsia unui alt pacient care s-a recuperat după Covid-19 a arătat că virusul era încă prezent în testicule trei luni mai târziu.
Aceeași echipă a constatat, de asemenea, că SARS-CoV-2 a afectat penisul, virusul fiind încă prezent în țesutul penian în cazul a doi bărbați la șapte și nouă luni după diagnostic.
Ambii bărbați au dezvoltat disfuncție erectilă, potențial deoarece infecția a redus fluxul sanguin.
Această tendință este în concordanță cu studiile asupra focarului SARS din 2006, care este un verișor apropiat al Covid.
O meta-analiză publicată în martie a sugerat că nu a existat suficient timp pentru a evalua efectele pe termen lung ale Covid-19 asupra numărului și calității spermatozoizilor, dar există dovezi certe ale unui efect asupra testiculelor și țesutului penian, inclusiv inflamație și disconfort testicular la până la 19% dintre pacienții de sex masculin.
Deși efectul Covid-19 asupra numărului de spermatozoizi este neconcludent în această etapă, este încă foarte puțin probabil ca vaccinurile contra acestei boli să poată provoca infertilitate masculină.
Deși nu există dovezi că vreunul dintre vaccinurile împotriva Covid provoacă probleme cu fertilitatea, îmbolnăvirea cu o formă gravă a bolii are potențialul de a face acest lucru, spun experții în reproducere, făcând vaccinarea cu atât mai importantă.
„Există dovezi care sugerează că infecția cu SARS-CoV-2 are potențialul de a influența atât fertilitatea masculină, cât și fertilitatea femeii și, cu siguranță, sănătatea unei sarcini a unei persoane infectate”, a declarat dr. Jennifer Kawwass, endocrinolog în materie de reproducere și profesor asociat la Școala de Medicină a Universității Emory din Atlanta, citat de NBC News. „Și nu există simultan dovezi că vaccinul are vreun impact negativ asupra fertilității masculine sau feminine”.
Cercetătorii au studiat efectele Covid asupra sistemului reproductiv uman de la începutul pandemiei. Deși nu există dovezi că Covid poate fi transmis sexual, cercetările sugerează că celulele din sistemul de reproducere sunt ținte fezabile pentru virus, deoarece transportă unii dintre receptorii la care coronavirusul trebuie să se lege pentru a intra în celule.
Ideea că un virus ar putea provoca infertilitate nu este fără precedent. „Avem dovezi istorice că există anumite virusuri care sunt mai susceptibile să aibă un impact asupra fertilității masculine sau feminine”, a spus Kawwass.
De exemplu, papilomavirusul uman (HPV), hepatita B, hepatita C și infecțiile cu HIV au fost toate legate de scăderea fertilității. Cu toate acestea, nu este clar dacă un virus respirator, cum ar fi coronavirusul, ar putea avea același efect.
Dar faptul că organele de reproducere masculine și feminine au receptorii vizați de virusul Covid înseamnă cu siguranță că este plauzibil ca virusul să provoace probleme de fertilitate, a spus ea.
Mai mult, simptomele Covid – în primul rând febră mai mare de 38,9 grade Celsius timp de cel puțin trei zile – pot provoca probleme de fertilitate, în special la bărbați.
Potrivit unei lucrări recente publicate în revista Reproductive Biology, infecțiile Covid moderate până la severe au cauzat scăderea numărului de spermatozoizi, inflamația testiculară, inflamația canalelor de spermă și durerea testiculară la bărbații la vârsta reproducerii.
Deși nu sunt considerate în mod special complicații frecvente ale Covid, aceste efecte sunt adesea asociate cu fertilitatea redusă și sunt suficiente pentru a-i determina pe oamenii de știință să emită ipoteza că maladia Covid-19 poate provoca probleme de fertilitate la bărbați, ceea ce justifică cercetări suplimentare în acest domeniu.
Simptomele bolii, mai degrabă decât virusul în sine, pot fi vinovate atunci când vine vorba de a provoca probleme de fertilitate.
„Orice infecție, în special o infecție care implică febră, poate afecta producția de spermă și poate afecta ovulația”, a spus dr. Marcelle Cedars, endocrinolog în materie de reproducere și director al Universității din California, San Francisco, Centrul pentru sănătatea reproducerii. Nu există dovezi că Covid ar fi diferit de asta, a spus ea.
Majoritatea cercetărilor privind Covid și efectele sale asupra fertilității s-au concentrat asupra bărbaților, însă puținele studii efectuate la femei au constatat că nici virusul, nici simptomele acestuia nu par să aibă un impact major asupra ciclurilor menstruale sau hormonale.
O analiză a mai mult de 230 de femei aflate la vârsta fertilă a constatat că, deși nivelurile hormonilor sexuali s-au schimbat și ciclurile menstruale s-au modificat atunci când au fost infectate cu coronavirus, modificările au fost nesemnificative în comparație cu grupul de control.
Ciclurile menstruale ale pacientelor cu Covid au revenit la normal în câteva zile sau săptămâni de la eliminarea infecției și este puțin probabil să existe vreun efect asupra fertilității.
Vaccinul nu scade fertilitatea și nici nu afectează negativ reproducerea, dar există dovezi foarte clare că îmbolnăvirea de Covid în timpul sarcinii este incredibil de periculoasă, mai spun specialiștii.
Femeile însărcinate cu Covid-19 simptomatic au un risc crescut de deces cu 70% comparativ cu femeile care nu sunt gravide care au contractat Covid.
Medicii recomandă de multă vreme ca persoanele care încearcă să conceapă să primească mai multe vaccinuri, dacă nu au făcut-o deja, cum ar fi vaccinurile împotriva gripei și a varicelei.
Deși multe boli pot cauza infertilitate, nu există vaccinuri care să provoace probleme de fertilitate.
Și dovezile până în prezent arată că vaccinul contra Covid nu diferă de toate celelalte vaccinuri pe care medicii le recomandă persoanelor care iau în calcul o sarcină.