News

Vaccinurile care pot salva viaţa pacienţilor cu COVID-19 în cazul unei suprainfecţii cauzate de bacterii. Avertismentul unui medic pneumolog

26.08.2020 | 13:36
Vaccinurile care pot salva viata pacientilor cu COVID19 in cazul unei suprainfectii cauzate de bacterii Avertismentul unui medic pneumolog
Valeriu Gheorghiță liniștește populația. Vaccinarea anti-Covid va fi ”gratuită și voluntară”. Sursa foto : Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus a schimbat viețile tuturor. Specialiștii caută în continuare soluții în această luptă dificilă. Virusul COVID-19 poate deveni foarte agresiv și poate ataca pacientul în diferite moduri. Vaccinul anti-gripal si vaccinul anti-pneumococic pot oferi şanse mai mari de supravieţuire celor care suferă de boli pulmonare cronice şi care contractează şi coronavirus.

Aceste două vaccinuri pot salva vieţi, a afirmat Tudor Toma, un medic pneumolog român stabilit în Marea Britanie, conform ziare.com.

ADVERTISEMENT

Doctorul explică modul în care coronavirusul atacă plămânii pacienților infectați. Practic, aceştia se transformă într-o “rană deschisă” şi devin expuşi altor tipuri de bacterii şi virusuri foarte agresive.

Sfatul medicilor: Vaccinul antigripal și vaccinul antipneumococic

Vaccinul pneumococic este prezent în schema vaccinării obligatorii din România. El este utilizat pentru a preveni infecțiile cauzate de bacteria Streptococcus pneumoniae. Doctorul Tudor Toma susţine că acest vaccin poate face diferenţa între viaţă şi moarte în cazul pacienților cu probleme pulmonare cronice.

ADVERTISEMENT

“Dupa cum stim, unii dintre pacientii care sunt infectati cu virusul Sars-Cov-2 dezvolta leziuni pulmonare datorita actiunii directe a virusului asupra tesutului pulmonar. Este ca si cum plamanul acestor pacienti ar fi o “rana deschisa”, care nu poate fi protejata foarte bine de infectii suplimentare. Aceste mecanisme de protectie pot fi afectate de diverse elemente, cum ar fi poluare, substantele toxice de exemplu din fumul de tigara, dar si de infectii pre-existente, cum ar fi o infectie virala. Din acest motiv, de multe ori, o persoana cu o afectiune pulmonara cronica, de exemplu BPOC, fibroza pulmonara, este mai sensibila la infectii pulmonare, la exacerbari. Iar acestea de obicei incep cu o infectie virala, care degradeaza suplimentar mecanismele de protectie ale plamanului si care favorizeaza si duc uneori la aparitia unei infectii bacteriene, cum este pneumonia cu pneumococ,” a afirmat medicul pneumolog.

Doctorul, care profesează în Marea Britanie, spune că o persoană cu afecțiuni cronice pulmonare este mai vulnerabilă la agresivitatea și complicațiile virusului COVID-19. De aceea, medicul Toma încurajează pacienţii cu boli cronice să se vaccineze anti-gripal şi anti-pneumococic, pentru a preveni infecţiile suplimentare provocate de aceste bacterii sau virusuri.

ADVERTISEMENT

“Vaccinul anti-gripal si vaccinul anti-pneumococic pot preveni aceste infectii si de aici indicatia de a fi administrate pentru a preveni suprainfectia la pacientii COVID-19.

Desigur, aceste doua vaccinuri nu pot elimina complet posibilitatea de agravare prin suprainfectie a unui pacient COVID-19, insa este tot ce putem face in momentul de fata pentru a preveni macar aceste doua tipuri de suprainfectii. Sunt numeroase alte bacterii si alti virusi care pot agrava infectia la un pacient COVID-19, dar in prezent preventie se poate face doar pentru gripa si pentru anumite tipuri de pneumonie pneumococica,” a explicat medicul Tudor Toma.

ADVERTISEMENT

În România, vaccinul anti-pneumococic este gratuit doar pentru copii. Bătrânii reprezintă categoria ceea mai expusă la dezvoltarea unor forme severe de COVID-19 și la contractarea infecțiilor. Din păcate, ei ar trebui să plătească peste 50 de lei pentru doza salvatoare.

 

ADVERTISEMENT