News

România se va afla sub o cupolă de foc. Ne așteaptă temperaturi sufocante săptămâna aceasta

România, lovită de valuri crunte de căldură. Avertismentul meteorologilor pentru săptămâna ce vine. Canicula a cuprins toată Europa.
16.07.2023 | 21:03
Romania se va afla sub o cupola de foc Ne asteapta temperaturi sufocante saptamana aceasta
Căldură sufocantă. În București dar și în alte orașe se așteaptă maxime de 39 de grade / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România, ca de altfel și alte țări europene, se va afla sub o cupolă de foc, cu temperaturi care vor depăși pragul de disconfort și vor pune probleme persoanelor în vârstă și celor cu maladii cardiace. Valurile istorice de căldură care au lovit Europa încă de anul trecut continuă să alimenteze și pârjolul anunțat în această vară.

Maxime apropiate de 40 de grade

Luni, potrivit meteorologilor, valul de căldură care a cuprins țara se va intensifica. Potrivit ANM, canicula va cuprinde multe regiuni ale României, cu valori termice superioare celor obișnuite pentru săptămâna ce vine.

ADVERTISEMENT

Maxime de 38 și chiar 39 de grade (București, Timișoara, Craiova) sunt anunțate. La munte vremea se menține caldă, la fel și pe litoral. Disconfortul termic va fi resimțit iar pragul de 80 de unități al indicelui de temperatură-umezeală va fi depășit.

Mediterana fierbe

Canicula lovește crunt și restul Europei. În Europa, unde experții consideră că încălzirea globală avansează de două ori mai rapid decât media, mai multe țări suferă la începutul acestei veri. Mai multe țări mediteraneene au instituit, de asemenea, alerte telefonice pentru a informa rezidenții cu privire la cele mai recente avertismente, informații și recomandări în vigoare.

ADVERTISEMENT

Aceste măsuri vin în contextul în care un studiu estimează că peste 60.000 de persoane au murit din cauza căldurii vara trecută. În jurul Mediteranei, temperaturile depășesc uneori  40°C, ceea ce obligă autoritățile să ia măsuri pentru a face față acestor valuri de căldură și riscului de incendii.

Grecia închide unele zone turistice

În Grecia, o parte a Acropolei din Atena a fost închisă publicului sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv. În fața sitului arheologic, voluntarii Crucii Roșii distribuie gratuit sticle de apă și au instalat umbrele în mai multe locuri.

ADVERTISEMENT

În consecință, guvernul elen a ordonat suspendarea activității între orele 12.00 și 17.00 în zonele cele mai expuse. De asemenea, le-a cerut angajaților din sectorul privat cu probleme de sănătate să ia în considerare posibilitatea de a lucra la distanță.

Spațiile cu aer condiționat au fost deschise publicului pentru a face față temperaturilor caniculare. De asemenea, autoritățile au interzis accesul în rezervațiile naturale și în păduri pentru a reduce riscul de incendiu, scrie BFM TV.

ADVERTISEMENT

Cod roșu și  în Italia

Autoritățile italiene au emis o alertă roșie pentru mai multe orașe centrale, de la Roma la Bologna, de la Florența la Pescara, unde au fost atinse 36/37°C în această duminică, în timp ce un muncitor de 44 de ani a murit pe un șantier din apropiere de Milano.

La nord, Germania nu a fost nici ea cruțată: cele mai ridicate temperaturi au fost măsurate sâmbătă în orașul bavarez Möhrendorf-Kleinseebach (37,9°C), în timp ce termometrul a indicat 35°C la Berlin și 34°C la München.

Emisfera nordică, lovită și ea de fenomene extreme

Este o altă ilustrare a încălzirii globale: duminică, zeci de milioane de oameni din emisfera nordică s-au confruntat cu un val de căldură persistent, cu incendii violente în California și cu vreme excepțional de severă în Asia. Sâmbătă seara, în orașul Phoenix (Arizona) s-au înregistrat 47°C, cu o maximă de peste 43°C pentru a șaisprezecea zi consecutivă.

51 de grade în Valea Morții din California

În centrul și sudul Californiei, termometrul a fluctuat între 41 și 45°C, potrivit NWS (serviciul meteo national). Iar în celebra Vale a Morții, acesta a urcat la 51°C. În Japonia, unde autoritățile au făcut apel la populație să fie precaută, deoarece se așteaptă ca temperaturile să atingă 39°C în estul țării luni, ploi abundente se abat asupra țării.

Duminică, un bărbat a fost găsit mort într-o mașină inundată în nordul țării. De asemenea, șapte persoane și-au pierdut viața săptămâna trecută în sud-vestul țării din cauza vremii nefavorabile.

Zeci de morți în Coreea de Sud, alertă în China

În Coreea de Sud, salvatorii se străduiesc să ajungă la persoanele blocate într-un tunel inundat, după ce ploile abundente din ultimele zile s-au soldat cu cel puțin 33 de morți și zece dispăruți, în principal în urma unor alunecări de teren.

În nordul Indiei, ploile musonice neîncetate ar fi provocat moartea a cel puțin 90 de persoane, ca urmare a căldurii toride. Serviciile meteorologice chineze au emis duminică mai multe avertismente, prognozând temperaturi de până la 45°C în regiunea parțial deșertică Xinjiang și 39°C în regiunea sudică Guangxi. Căldura este unul dintre cele mai letale fenomene meteorologice, după cum a subliniat recent Organizația Meteorologică Mondială.

ADVERTISEMENT