News

Val de cutremure în Napoli. Astăzi s-a produs cel mai puternic seism din ultimii 40 de ani

Potrivit seismologilor, începând de marți au avut loc peste 60 de cutremure, iar cel mai puternic dintre ele a fost raportat miercuri.
27.09.2023 | 15:37
Val de cutremure in Napoli Astazi sa produs cel mai puternic seism din ultimii 40 de ani
Val de cutremure în Napoli. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Val de cutremure în Napoli, Italia, într-o zonă vulcanică, acolo unde se află Vezuviul. Potrivit specialiștilor, începând de marți au avut loc peste 60 de seisme, iar cel mai puternic dintre ele a fost raportat miercuri.

Val de cutremure în Napoli. Panică printre locuitori

Cutremurul s-a produs la ora locală 03:35 (04:35, ora României), având o magnitudine de 4,2. Aceasta este cea mai însemnată mișcare tectonică produsă în Napoli în ultimii 40 de ani, spun seismologii.

ADVERTISEMENT

Oamenii au resimțit cutremurul, mulți dintre locuitori s-au panicat și au ieșit în stradă din casele lor. Protecția Civilă din Italia transmite că nu au fost înregistrate pagube sau persoane rănite.

„Cutremurul a fost resimţit de către populaţie, dar potrivit primelor verificări, până în prezent nu s-a semnalat nicio pagubă”, a transmis, miercuri, 27 septembrie, Protecția Civilă.

ADVERTISEMENT

Panica oamenilor este generată de pericolul prezentat de Insulele Flegree, regiunea vulcanică aflată lângă orașul Napoli. Insulele se află, în permanență, în atenția specialiștilor și autorităților.

„Dinamica Insulelor Flegree este urmărită în mod constant de reţeaua de supraveghere a Observatorului Vezuviului, în contact strâns cu Departamentul Protecţiei Civile”, a transmis Mauro Di Vito, director al Observatorului Vezuviului.

ADVERTISEMENT

”În zonă se înregistrează un bradisism, mişcări de urcare şi coborâre a solului. Faza de urcare este însoţită de o intensă activitate seismică locală”, au adăugat reprezentanții Protecției Civile.

2.435 de cutremure s-au produs în 2023

Potrivit publicației Blick din Germania, în regiunea de lângă Napoli s-au produs 2.435 de mișcări tectonice, în anul 2023. Situația este alarmantă față de anul 2017, când erau înregistrate doar 120 de seisme.

ADVERTISEMENT

De altfel, Universitatea College din Londra avertizează că supervulcanul Campi Flegrei, situat la aproximativ 20 de kilometri de Vezuviu, se află pe punctul un unei noi erupții. Lângă Napoli trăiesc 360.000 de oameni.

Amintim că în urmă cu 10 zile un alt cutremur cu magnitudinea de 4,9 s-a produs în Italia, în zona centrală a Munţilor Apenini. Seismul a fost resimțit puternic în zona dintre Toscana și Romagna.

ADVERTISEMENT