News

Valeriu Gheorghiță, declarație tranșantă: “În România nu avem niciun eveniment trombo-embolic după vaccinarea cu AstraZeneca”

08.04.2021 | 22:08
Valeriu Gheorghiță, declarație tranșantă:
Schimbări importante privind programarea pentru vaccinarea anti-Covid. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță. foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghită, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a oferit o declarație fermă joi, la Digi24, în contextul discuțiilor tot mai dese legate de vaccinare cu AstraZeneca, declarând: “noi în România nu avem niciun eveniment trombo-embolic după vaccinare”.

Miercuri, Gheorghiță a tras un semnal de alarmă spunând că România vaccinează în fiecare zi mai puține persoane decât ar putea, în contextul neîncrederii populației în vaccinul produs de compania AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, în Germania a fost suspendată vaccinarea cu AstraZeneca a persoanelor sub 60 de ani, decizii similare referitoare la limitarea pe criteriul vârstei fiind aprobate și în Franța sau Canada.

Valeriu Gheorghiță, declarație fermă: “Nu avem niciun eveniment trombo-embolic după vaccinare cu AstraZeneca”

“Vestea bună este că prezența reacțiilor adverse după ceaa de-a două doză la AstraZeneca este mult mai redusă, aceste date reies din studiile clinice.

ADVERTISEMENT

Din toate persoanele la nivel european care au primit și a doua doză de vaccin nu s-au înregistrat evenimente trombotice. 

Riscul de evenimente trombotice după a două doză este nesemnificativ, acestea au un substrat imunologic, deci ar trebui să apară după prima doză.

Cred că cu toții avem nevoie de mai multe informații, mai multe răspunsuri. A avut loc o reuniune a Miniștrilor Sănătății la nivel european, este nevoie să se ia o decizie comună, aceste decizii luate în mod invidual de către țări au făcut doar să scadă încrederea în vaccin.

ADVERTISEMENT

Este frustrant că nu s-a găsit o cale comună la nivel european, însă, în grupul nostru de experți nu s-a considerat necesară o limitare de vârstă.

Este posibil ca această aparentă expunere la evenimente tromboembolice să fie doar o coincidență, nu avem date științifice pentru anumiți factori de risc referitor la anumite grupe de vârstă, mai mare prevalență la femei sau bărbați.

Așa ar fi firesc, dacă se va lua o decizie la nivel european, o vom respecta, deoarece ne raportăm la aceleași date științifice furnizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

ADVERTISEMENT

Va fi actualizat prospectul acestui tip de vaccin. Frecvența este de 0.6 cazuri la 100.000 de persoane vaccinate, în contextul în care 150 de oameni mor zilnic de coronavirus și, una dintre cauze, este chiar legată de complicații tromboembolice.

Noi nu avem evenimente trombotice raportate în România de la vaccinul AstraZeneca, dar nu trebuie să luăm în calcul doar datele din România, ci și pe cele raportate la nivel european”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri