News

Valeriu Zgonea, la un pas de instalare ca șef la ANCOM. Împreună cu soția, va primi peste 850.000 de lei pe an de la stat

Cândva numărul 2 în PSD după Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea a fost alungat din partid, însă după o perioadă de penitență, este răsplătit cu o funcție bănoasă la stat.
08.05.2023 | 18:38
Valeriu Zgonea la un pas de instalare ca sef la ANCOM Impreuna cu sotia va primi peste 850000 de lei pe an de la stat
Valeriu Zgonea va câștiga peste 100.000 de euro pe an ca șef la ANCOM/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) tinde să devină refugiul pesediștilor de prim rang căzuți în dizgrația partidului. După ce Sorin Grindeanu a ocupat șefia acestei instituții, drept compensație după demiterea din funcție de prim-ministru, acum Valeriu Zgonea, fost președinte executiv al PSD, urmează să fie instalat în funcție prin votul parlamentarilor, programat pentru marți.

Zgonea, fără studii în domeniul de care se va ocupa

Timp de mai mulți ani, Laura Zgonea, soția fostului președinte al Camerei Deputaților, aducea cei mai mulți bani în casă, însă de marți lucrurile se vor schimba întrucât Valeriu Zgonea nu doar că va avea un salariu enorm, ci va fi totodată și șeful propriei neveste care, în momentul de față, este secretar general la ANCOM.

ADVERTISEMENT

Membrii conducerii ANCOM fac parte din categoria bugetarilor de lux, care câștigă cu mult peste salariul primit de președintele României care, teoretic, ar fi în vârful ierarhiei angajaților statului din punct de vedere al salarizării. Potrivit ultimei declarații de avere depusă de actualul președinte ANCOM, Vlad Ștefan Stoica, veniturile sale în 2021 au fost de nu mai puțin de 593.113 lei, adică peste 100.000 de euro pe an, sumă pe care, după votul de marți, o va încasa Valeriu Zgonea.

Soția lui, Laura, este deja secretar general al ANCOM. Ultima sa declarație de avere, din iunie 2022, are secretizat salariul primit de la instituție, o altă caracteristică a bugetarilor de lux, însă declarația din iunie 2021, care conține veniturile pe anul 2020 indica venituri de 268.601 lei, adică peste 22.300 lei pe lună primiți ca salariu net. În aceste condiții, familia Zgonea va încasa pe an 861.000 de lei de la statul român.

ADVERTISEMENT

Performanța este cu atât mai notabilă cu cât Valeriu Zgonea nici măcar nu are studii de specialitate, el fiind la bază inginer de căi ferate, domeniu în care a și activat înainte de a deveni demnitar al statului român. El a fost deputat PSD timp de patru legislaturi, între 2000 și 2016, iar în 2012 a devenit președinte al Camerei Deputaților, atunci când USL a înlăturat-o de la șefia acestei camere pe Roberta Anastase, actual senator PNL și parte a coaliției de guvernământ care intenționează să-l pună pe Zgonea șef la ANCOM.

Dragnea le-a găsit rivalilor din PSD loc de muncă

În octombrie 2015, Valeriu Zgonea a fost ales președinte executiv al PSD, funcție care îi asigura locul 2 în partid, după Liviu Dragnea. Însă relația sa cu liderul social-democraților s-a răcit brusc în mai 2016 când Zgonea i-a cerut șefului său să demisioneze după condamnarea în dosarul Referendumul. Spre surpriza lui, Zgonea nu a mai avut alți susținători în PSD astfel că peste noapte s-a trezit dat afară din partid și demis din funcție de președinte al Camerei pentru ca în decembrie 2016 să iasă cu totul din Parlament.

ADVERTISEMENT

După ce asupra lui Zgonea s-a abătut nenorocirea de a fi un cetățean obișnuit, pe Dragnea l-a cuprins compasiunea, iar în mai 2017, la numai un an de la ruptură, l-a invitat pe Valeriu Zgonea la finala SuperLigii de Rugby, eveniment la care liderul de atunci al PSD a venit însoțit de premierul Sorin Grindeanu. „L-am invitat eu, personal. Am vrut să vorbesc cu el și o să mai vorbesc cu el în seara asta. Vreau să văd ce face și dacă-l pot ajuta cu ceva. Știu că nu muncește nicăieri”, explica Dragnea presei neașteptata întrevedere cu fostul adversar din PSD.

Însă până să-i găsească un loc de muncă șomerului Zgonea, după numai o lună, Dragnea l-a lăsat fără job de Sorin Grindeanu, singurul premier demis de către propriul partid prin moțiune de cenzură. În cazul acestuia, supărarea lui Dragnea a durat și mai puțin întrucât în noiembrie 2017, Grindeanu a fost numit șef la ANCOM, adică exact postul pe care urmează să-l ocupe Zgonea. Numai că spre deosebire de acesta, Grindeanu chiar are studii în domeniu și anterior, în ultimul guvern Ponta, ocupase funcția de ministru al Comunicațiilor.

ADVERTISEMENT

Astfel că Zgonea a trebuit să traverseze o perioadă de „calificare la locul de muncă” înainte de a fi trimis la ANCOM. Din 2018, el a lucrat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (ICI), de unde a încasat anual „doar” 115.995 lei. ICI București este o instituție de stat care își obține veniturile din gestionarea domeniilor de internet .ro.

ADVERTISEMENT