News

Valoarea Facebook a depășit, în premieră, 1 trilion de dolari. Ce alte companii sunt în acest club exclusivist

Facebook a intrat în clubul select al companiilor care au o valoare de piață de peste 1 trilion de dolari.
29.06.2021 | 11:40
Valoarea Facebook a depasit in premiera 1 trilion de dolari Ce alte companii sunt in acest club exclusivist
Valoarea Facebook a depășit, în premieră, 1 trilion de dolari. Ce alte companii sunt în acest club exclusivist. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cu toate că Facebook este implicată în tot soiul de controverse în ultimii ani, fie că vorbim despre fenomenul știrilor false, care pare că a scăpat de sub control pe platformă, fie că vorbim despre alte practici dubioase ale companiei, Zuckerberg nu a fost ferit de scandaluri.

Ba chiar fondatorul companiei a ajuns să fie chestionat în fața Congresului american din cauza acuzațiilor făcute împotriva companiei sale. Totuși, pare că nu toate aceste acuzații s-au lipit de companie, iar cel mai recent episod de acest fel este și cel care a ajutat compania să ajungă la valoarea de un trilion de dolari.

ADVERTISEMENT

Facebook a depășit această valoare de piață în cursul zilei de 28 iunie, după ce procesul intentat de Comisia Federală de Comerț (FTC) împotriva Facebook, cu privire la un presupus monopol ilegal. 

Astfel, un tribunal federal a revocat procesul intentat de FTC gigantului social media, iar ulterior acestei decizii, acțiunile companiei au crescut considerabil, de la aproximativ 341 la 355 de dolari pe unitate. Astfel, Facebook a ajuns la o valoare totală de piață de 1.008.000.000.000 dolari. 

ADVERTISEMENT
Creșterea prețului acțiunilor Facebook în ultimele 24 de ore, după decizia judecătorească în favoarea companiei. Sursa foto: Yahoo Finance.
Creșterea prețului acțiunilor Facebook în ultimele 24 de ore, după decizia judecătorească în favoarea companiei. Sursa foto: Yahoo Finance.

Facebook, dată în judecată pentru crearea unui monopol ilegal

În decembrie 2020, Comisia Federală de Comerț din SUA a dat Facebook în judecată, arătând că această companie își păstrează monopolul în zona rețelelor sociale printr-o serie de politici anticompetitive, desfășurate de-a lungul anilor.

Procurorii generali din 46 de state americane, plus cei din Districtul Columbia și din Guam, au sugerat că Facebook s-a implicat într-o strategie sistematică de eliminare a pericolelor asupra monopolului său. Aici este vorba despre achiziția Instagram, din 2012, dar și despre cumpărarea WhatsApp, ce a avut loc în 2014.

ADVERTISEMENT

Comisia Federală de Comerț dorea ca, prin acest proces, să obțină un ordin împotriva Facebook, prin care compania ar fi fost obligată să renunțe la Instagram și WhatsApp, care ar fi devenit din nou companii independente și de sine stătătoare. De asemenea, compania ar fi fost împiedicată să impună condiții anticompetitive dezvoltatorilor de software și ar fi trebuit să ceară aprobare pentru achiziții ulterioare.

Din păcate, legile antitrust din SUA nu au primit actualizări de aproape un secol, iar acestea nu mai sunt potrivite pentru zilele noastre, mai ales în era internetului.

ADVERTISEMENT

Conform deciziei judecătorului, argumentele FTC nu au fost ”suficient de clare”, indicând că nu au fost aduse suficiente dovezi conform cărora Facebook ar avea o putere monopolistică în piață.

”Suntem bucuroși că decizia de astăzi recunoaște erorile din plângerile guvernului făcute împotriva Facebook”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. ”Suntem într-o competiție cinstită zi de zi pentru a câștiga timpul și atenția oamenilor și vom continua să oferim produse de calitate pentru persoane și afaceri care ne folosesc serviciile.”

De asemenea, un purtător de cuvânt al FTC a declarat că ”Comisia Federală de Comerț analizează cu atenție decizia și caută cea mai bună soluție pentru a merge înainte.” Este important că procesul FTC împotriva Facebook nu este închis complet. Comisia are termen 30 de zile să depună o plângere mai detaliată împotriva Facebook, care va fi reanalizată.

Comisia mai are și alte pârghii împotriva Facebook. Lina Khan, noul președinte al Comisiei, acordă o vigilență sporită Big Tech, iar FTC poate, de exemplu, să depună o nouă plângere împotriva companiei, direct în interiorul propriei administrații, fără să mai apeleze la sistemul curților federale.

Ce alte companii mai au valoarea de 1 trilion de dolari

Facebook nu este singura companie care este cotată la 1 trilion de dolari, însă remarcabil este altceva. Compania lui Zuckerberg este singura fondată după 2000 care a ajuns la această capitalizare (asta dacă în cazul Alphabet ne raportăm, de fapt, la Google, care a fost creată în 1998).

Prima companie care a depășit valoarea de 1 trilion de dolari este și singura care nu activează în domeniul tech. Este vorba despre PetroChina, a cărei valoare a ajuns la 1 trilion de dolari în data de 5 noiembrie 2007. 

Valoarea companiei a scăzut amețitor odată cu venirea crizei globale, iar în următorul an, PetroChina ajungea să își piardă în jur de 75% din valoare, fiind cotată la aproximativ 260 de miliarde de dolari. Acum, PetroChina valorează 144,4 miliarde de dolari.

Rămași în acest club exclusivist mai sunt doar giganții tech, Apple, Amazon, Microsoft și Alphabet, cărora li s-a alăturat și Facebook.

Apple a fost a doua companie din lume care a ajuns la valoarea de un trilion de dolari, în data de 2 august 2018. Și mai impresionant este că în următorii doi ani, până în 19 august 2020, compania și-a dublat valoarea. În prezent, Apple Inc valorează în jur de 2,25 trilioane de dolari.

La doar o lună după Apple, a intrat în ”clubul trilionarilor” și compania lui Jeff Bezos, Amazon. Aceasta este în prezent cotată la 1,73 trilioane de dolari, astfel că e mai ușor de înțeles de ce Bezos a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Microsoft a depășit valoarea de un trilion de dolari în data de 7 iunie 2019 și a reușit, de asemenea, să dubleze această valoare în următorii doi ani. Astfel, pe 22 iunie 2021, compania valora 2 trilioane de dolari. Acum se situează la o valoare de 2,02 trilioane.

Și Alphabet (compania-mamă a Google) a trecut de trilion, reușind această performanță în data de 16 ianuarie 2020. În prezent, această companie este cotată la 1,66 trilioane de dolari. 

ADVERTISEMENT