News

Valul 4 va trece fără să avem toți medicii vaccinați. Proiectul de lege al lui Cîțu adoptat, cel mai devreme, luna viitoare

Proiectul de lege depus la Parlament de către Florin Cîțu și Kelemen Hunor privind obligativitatea testării sau vaccinării personalului medical nu va ajuta România să treacă de valul 4 al pandemiei.
14.10.2021 | 19:11
Valul 4 va trece fara sa avem toti medicii vaccinati Proiectul de lege al lui Citu adoptat cel mai devreme luna viitoare
Florin Cîțu a ezitat să ia măsuri privind vaccinarea sau testarea obligatorie a personalului medical/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președinții PNL și UDMR, Florin Cîțu, respectiv Kelemen Hunor, alături de alți parlamentari ai celor două partide au depus la Parlament  proiectul de lege prin care personalul medical nevaccinat va fi obligat să se testeze pe banii proprii.

Chiar dacă proiectul va fi dezbătut în procedură de urgență, adoptarea sa va fi inutilă pentru combaterea actualului val 4 al pandemiei întrucât acesta va fi pe sfârșite atunci când  proiectul lui Cîțu ar putea fi cel mai devreme adoptat.

ADVERTISEMENT

Premierul demisionar a spus proiectul ar fi fost depus mai devreme din partea Guvernului dacă nu ar fi fost moțiunea de cenzură a PSD, însă acuzația nu este justificată întrucât subiectul a fost analizat luni de zile de către guvernanți care nu au luat însă nicio decizie până acum.

Ce prevede proiectul lui Florin Cîțu

În esență, proiectul de lege inițiat de către premier în calitate de parlamentar, prevede introducerea obligativității certificatului verde pentru angajații din sistemul sanitar. În cazul în care aceștia nu sunt vaccinați sau nu au trecut recent prin boală, trebuie să se testeze, iar costul testelor va fi suportat de către ei.

ADVERTISEMENT

În cazul în care nu se testează, contractul lor de muncă este suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă nici după acest interval, respectivii angajați nu prezintă  certificatul verde, contractul lor de muncă încetează de drept.

Dacă nu trecea moţiunea de cenzură, săptămâna trecută, am fi avut acest proiect de lege aprobat în Guvern şi trimis spre adoptare Parlamentului, în procedură de urgenţă”, a afirmat premierul Florin Cîțu, citat de News.ro, la finele conferinței de presă susținute joi.

ADVERTISEMENT

Acuzele premierului Cîțu la adresa partidelor care l-au demis nu sunt decât o încercare de a masca propria ezitare în a adopta din timp măsurile care ar fi contribuit la stăvilirea infectărilor și deceselor provocate de Covid-19, mai ales că depunerea la Parlament a proiectului de lege nu ar fi grăbit cu mult adoptarea acestuia.

O procedură parlamentară de durată

Proiectul vine mult prea târziu, chiar și cu adoptarea sa prin procedură de urgență. Potrivit Regulamentului Senatului, proiectele de lege dezbătute în regim de urgență pot să stea până la 30 de zile în procedura parlamentară a acestei camere, adică abia pe 14 noiembrie ar fi trimis proiectul la Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă la Senat lucrurile ar merge mai repede decât termenul de 30 de zile, timpul câștigat este oricum infim. Proiectul trebuie să primească avizul de la Consiliul Legislativ și de la Guvern și astfel se mai pierd trei zile. Un alt interval trebuie rezervat amendamentelor depuse de către parlamentari și este de așteptat ca senatorii AUR să se opună adoptării legii inclusiv prin amendarea ei consistentă.

De asemenea, înainte ca membrii Comisiei de sănătate să depună raportul, sunt necesare punctele de vedere ale comisiilor avizatoare, cum ar fi Comisia pentru drepturile omului și Comisia juridică.

Într-o variantă optimistă, proiectul ar putea fi adoptat pe 25 – 26 octombrie și apoi trimis la Camera Deputaților unde procedura se reia, astfel că un termen realist pentru intrarea în vigoare a legii ar fi abia a doua decadă a lunii următoare, cu condiția să existe o majoritate parlamentară favorabilă legii, ceea ce pare îndoielnic întrucât și președintele PSD Marcel Ciolacu a exprimat rezerve față de această măsură.

Vaccinarea obligatorie vine prea târziu

După adoptare, impactul legii asupra actualului val de infectări va fi unul neglijabil întrucât specialiștii estimează că numărul cazurilor noi de Covid-19 va intra în declin în a doua parte a lunii în curs. În ce privește rata deceselor, Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) estimează, pentru România, că punctul maxim va fi atins în jur de 25 octombrie.

Discuția despre obligativitatea certificatului verde pentru personalul medical este una mai veche, însă guvernul Cîțu nu a făcut nimic în acest sens în perioada când avea puteri depline pentru a gestiona treburile curente ale țării.

Personalul medical a fost prima categorie care s-a putut vaccina în România, încă din ultimele zile ale anului trecut, iar certificatul verde a devenit disponibil în luna iulie. Pe perioada vacanței parlamentare, Guvernul nu poate emite ordonanțe de urgență, însă de la 1 septembrie Parlamentul și-a reluat activitatea astfel că, până acum, guvernul Cîțu a avut o lună și  jumătate în care putea să ia o decizie pe această temă.

Abia pe 16 septembrie, premierul Florin Cîțu vorbea despre analizarea posibilității ca personalului medical să i se ceară să se vaccineze sau măcar să se testeze.

Pentru anumite profesii este nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau cel puţin testată, dacă nu vaccinată. Este o discuţie despre vaccinarea obligatorie pentru acest personal, nu e luată o decizie. Înclin în acest moment să merg spre testare şi pentru că vaccinul este gratuit, testarea se va face din surse proprii”, spunea Cîțu la postul public de televiziune.

Florin Cîțu se lămurește greu

Guvernului i-a mai luat încă o săptămână să se dumirească dacă poate emite ordonanță de urgență pe acest subiect sau este necesar un proiect de lege adoptat de către Parlament.

Trebuie să mergem în Parlamentul României cu un proiect de lege. Nu poate să fie o ordonanţă de urgenţă, Ministerul Justiţiei insistă că aceasta este varianta pe care ar trebui să mergem”, spunea Cîțu, la Digi24, pe 23 septembrie.

La acea vreme, premierul încă avea mai multe întrebări decât răspunsuri. „Introducem vaccinarea obligatorie – şi aici nu mi s-a răspuns încă foarte clar: ce facem dacă cineva refuză? Ce decizie luăm? Sancţiune salarială, desfacem contractul de muncă, este penal? Cum mergem mai departe? Aici sunt discuţiile, pentru că e uşor să vii cu vaccinarea obligatorie, să impui această măsură, dar vreau să ştiu ce facem, cum mergem mai departe. Sunt multe astfel de decizii în România, cu amenzi, de exemplu, care de multe ori sunt ignorate. Ce facem cu cei care nu doresc să se vaccineze, dacă sunt medici sau cadre didactice? Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?”, se întreba primul-ministru.

Patru zile mai târziu, Guvernul se luminase, iar Ministerul Sănătății punea în dezbatere publică proiectul de lege pe această temă. A doua zi, pe 28 septembrie, PSD depunea moțiunea de cenzură și, deși era evident că guvernul Cîțu are șanse minime să supraviețuiască moțiunii, proiectul a continuat „să băltească” pe site-ul Ministerului Sănătății.

Moțiunea a trecut pe 5 octombrie, iar din acel moment Guvernul și-a pierdut dreptul de inițiativă legislativă. Lui Florin Cîțu i-a luat mai bine de o săptămână să folosească singura alternativă pe care o mai avea proiectul pentru adoptare, timp în care rata infectărilor a crescut constant. La aproape o lună și jumătate de când proiectul putea să fie pus pe agenda Parlamentului, acest lucru s-a întâmplat, iar Florin Cîțu a dat vina pe întârziere pe parlamentarii care l-au demis.

ADVERTISEMENT