News

Vapor naufragiat în Grecia, aproape 80 de migranți au murit. Peste 104 de persoane au fost salvate. Update

Cel puțin 17 persoane au murit în largul Greciei, după ce un vapor cu migranți a naufragiat. Din fericire, peste 100 de persoane au fost salvate.
14.06.2023 | 18:11
Vapor naufragiat in Grecia aproape 80 de migranti au murit Peste 104 de persoane au fost salvate Update
Vapor naufragiat în Grecia, cel puțin 17 migranți au murit. Foto: Ziare.com
ADVERTISEMENT
14-06-2023
15:18

Crește bilanțul tragediei din largul coastelor de sud ale Greciei: aproape 80 de morți

Bilanțul naufragiului din Grecia crește dramatic. Cel puțin 78 de persoane au murit după ce o navă care transporta imigranți din Libia în Italia s-a scufundat, au anunțat miercuri autoritățile elene, citate de Washington Post.

Oficialii eleni se tem că acest bilanț ar putea fi mult mai mare. Mai multe persoane sunt dispărute pe mare. Oficialii pazei de coastă au spus că este cel mai tragic eveniment raportat pe coasta Greciei din acest an.

Autoritățile elene au declarat miercuri după-amiază că paza de coastă a salvat 104 migranți din zona naufragiului, la aproximativ 70 de km de orașul grecesc Pylos. Numărul exact de persoane aflate la bordul navei când s-a scufundat nu este încă cunoscut.

14-06-2023
11:35

59 de migranți s-au înecat, 104 au fost salvați

Deși nu există momentan o cifră oficială a numărului de persoane care se aflau pe acest vapor, bilanțul morților a crescut dramatic, de la 17 la 59 de persoane. Între timp, salvatorii au anunțat că au fost salvate 104 persoane.

Naufragiul este considerat cel mai important dezastru maritim din acest an din apele Greciei. Salvatorii spun că cei aflați la bord au refuzat inițial colaborarea cu autoritățile, probabil de teama că vor fi întorși din drum. Din păcate pentru migranți, la scurt timp după, vaporul s-a scufundat.

Din păcate, vaporul a naufragiat undeva în largul Peninsulei Peloponez, în sud-vestul Greciei, potrivit unui anunț făcut de Paza de Coastă greacă. Naufragiul a avut loc în apele internaționale, la 87 de kilometri de Pylos, la Marea Ionică. Salvatorii au dus o luptă contra cronometru pentru a salva cât mai multe persoane.

Vapor naufragiat în Grecia

”Începând de miercuri dimineaţa foarte devreme, o vastă operaţiune de salvare este în curs în largul Pylos, după ce un vas de pescuit s-a răsturnat având la bord un număr mare de migranţi”, a transmis Paza de Coastă. Momentan nu se cunoaște numărul exact al migranților de la bord.

ADVERTISEMENT

Cert e că mai multe nave de patrulare ale poliției portuare, o fregată care aparține Marinei, precum și un avion și un elicopter aparținând Forțelor Aeriene grecești, precum și șase vapoare care se aflau prin zonă, participă acum la această operațiune de salvare, cu toate că rafalele de vânt de 12 km/h au îngreunat situația.

Valul cu migranți ar fi plecat din Libia către Italia, iar Grecia e o rută de trecere obișnuită a unor migranți, care vin de obicei din Turcia și merg în Europa de Nord. În Marea Egee au des loc diverse naufragii, undeva între Grecia și Turcia. Statul elen a fost acuzat deseori că expulzează ilegal mai multe vase cu migranți, astfel că oamenii încearcă să treacă direct în Italia traversând Marea Mediterană, prin sudul Peloponezului sau Insula Creta, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Traficul de migranți nu e o problemă doar pentru Grecia sau Europa, ci și pentru România, de altfel acesta e principalul motiv pentru care țara noastră nu e în Schengen. De altfel, chiar în urmă cu 24 de ore a fost înregistrat un astfel de incident, în care un șofer de camion din Cehia a alertat polițiștii de frontieră după ce a auzit sunete de ajutor din remorca sa.

Polițiștii au găsit acolo 55 de migranți, care probabil s-au speriat că se sufocă și au strigat după ajutor. ”În data de 13.06.2023, în jurul orei 10.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au fost sesizaţi prin intermediul unui apel la 112, de către un şofer aflat în coloana de automărfare, pe sensul de ieşire din ţară, că din compartimentul marfă al autocamionului pe care îl conduce se aud zgomote.

ADVERTISEMENT

Imediat, o echipă din cadrul PTF Nădlac II s-a deplasat la faţa locului, în acelaşi timp fiind anunţate echipaje ISU Arad, în eventualitatea necesităţii acordării de asistenţă medicală”, transmiteau reprezentanții Poliţiei de Frontieră. ”Persoanele au fost coborâte din autovehicul, nefiind constatate probleme care să necesite acordarea de îngrijiri medicale în unităţi specializate, iar în momentul de faţă starea de sănătate a tuturor celor în cauză este bună. Persoanele au fost preluate şi transportate la sediul sectorului pentru verificări, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun”, a completat Poliţia de Frontieră.

Panica de moment a fost mare, iar la fața locului au ajuns echipaje SAJ Arad, însă în cele din urmă oamenii au scăpat fără probleme de sănătate. “Aproximativ 40 de migranţi cu tulburări respiratorii post hipoxie au fost găsiți în remorcă”, au transmit reprezentanții SAJ Arad. Același lucru a fost confirmat și de ISU Arad, care a ajuns la fața locului cu mai multe autospeciale.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere condiţiile improprii în care migranţii călătoreau, s-a cerut sprijin de la ISU, care a trimis echipaje SMURD. S-a constatat că starea persoanelor aflate în automărfar este una bună. În continuare, migranţii au fost conduşi la sediul Poliţiei de Frontieră pentru cercetări, urmând a se stabili, între altele, naţionalitatea acestora şi împrejurările în care au ajuns în TIR”, a completat și purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Alexandru Andrei Dincă.

ADVERTISEMENT