News

Varianta Delta prezintă noi riscuri pentru oameni. Ce se întâmplă cu persoanele complet vaccinate expuse virusului

Varianta Delta a Covid-19 vine cu noi riscuri pentru persoane, chiar și pentru cele vaccinate, ce ajung să fie expuse la acest virus.
03.08.2021 | 13:04
Varianta Delta prezinta noi riscuri pentru oameni Ce se intampla cu persoanele complet vaccinate expuse virusului
ADVERTISEMENT

O descoperire recentă cu privire la transmiterea variantei Delta a coronavirusului îngrijorează comunitatea științifică la nivel global.

Noile cercetări arată că persoanele care au fost deja vaccinate cu schema completă, dar care sunt infectate cu varianta Delta, găzduiesc o încărcătură virală imensă în gât și în nas. Descoperirea a fost a fost făcută de dr. Rochelle Walensky, director la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor, din SUA.

ADVERTISEMENT

Noile descoperiri contrazic observațiile de până acum, care se refereau la pacienți vaccinați infectați cu variantele anterioare ale virusului. În cazul acestor pacienți, posibilitatea de a infecta pe altcineva era minimă.

Astfel, noua concluzie îngrijorează americanii și nu numai: persoanele infectate cu Delta, deși vaccinate, pot fi la fel de contagioase precum o persoană nevaccinată, chiar și în lipsa vreunui simptom.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că persoanele imunizate care au copii mici, părinți în vârstă sau prieteni cu un sistem imunitar slab vor trebui să fie vigilenți, mai ales în comunitățile cu rată de transmisie ridicată.

Statele Unite se confruntă cu al patrulea val al pandemiei, înregistrând ieri nu mai puțin de 135.000 de noi cazuri confirmate. Dacă persoanele vaccinate transmit varianta Delta, o parte din aceste cazuri le pot fi atribuite acestora.

ADVERTISEMENT

Revenirea la măști de protecție în spații închise

Cei de la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor nu au făcut publice și datele prin care au ajuns la concluzia de mai sus. Cu toate acestea, patru cercetători familiarizați cu cercetarea actuală susțin că e justificat sfatul ca oamenii să poarte din nou măști în spații publice închise.

O parte din această nouă cercetare ar putea fi legată de un focar apărut în Provincetown, Massachusetts. Festivitățile de 4 iulie au dus la apariția a 882 de noi cazuri, iar aproximativ trei sferturi dintre acestea sunt reprezentate de pacienți complet imunizați.

ADVERTISEMENT

Centrul a urmărit și date de la Covid-19 Sports and Society WorkGroup, o coaliție de ligi profesionale sportive, în cadrul căreia sunt testați peste 10.000 de oameni zilnic, fiecare infectare fiind secvențiată.

Încă nu e clar cât de des apar infecțiile Delta în cazul pacienților vaccinați și cât de mult persistă virusul în corp în astfel de situații. Conform dr. Walensky, aceste cazuri ar fi rare, iar transmiterea virusului se datorează tot celor nevaccinați, în mare parte.

Totuși, datele așteptate de la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor sugerează că și pacienții imunizați pot transmite virusul: ”Credem că se întâmplă asta la nivel individual, tocmai de aceea am actualizat recomandarea cu privire la purtarea măștii”, afirmă dr. Walensky.

Concluzia mai sugerează și că persoanele vaccinate expuse la virus ar trebui să se testeze, chiar dacă se simt bine. În Marea Britanie, de exemplu, persoanele vaccinate care au intrat în contact cu o persoană pozitivă trebuie să se izoleze timp de 10 zile.

Noile date nu susțin că vaccinurile sunt ineficiente. Acestea sunt foarte bune în prevenirea formelor grave de Covid-19 și chiar moartea pacienților, așa cum au fost intenționate.

Tot datele de la Centru arată că 97% dintre persoanele spitalizate cu Covid-19 sunt pacienți nevaccinați. Oamenii de știință au atras atenția încă de anul trecut că vaccinurile ar putea să nu împiedice complet infectarea sau transmiterea virusului.

Varianta Delta, de două ori mai contagioasă decât varianta originală de Covid-19

Variantele anterioare ale virusului nu reușeau să spargă bariera imunității. De aceea, americanii au putut intra în spații publice închise fără mască. Regula de atunci, însă, nu se aplică în cazul Delta.

Varianta de acum este de două ori mai contagioasă decât cea originală, iar un studiu sugerează că încărcătura virală a unei persoane nevaccinate, infectate cu Delta, ar putea fi de 1.000 de ori mai mare decât în cazul unei infecții cu varianta originală.

Cazurile de infecții cu Delta în cazul vaccinaților sunt din ce în ce mai frecvente în SUA, iar oamenii raportează dureri de cap, dureri în gât, pierderea mirosului și a gustului, dar și că le curge nasul, simptome ale unei infecții în tractul respirator superior.

Totuși, majoritatea acestor persoane infectate nu au nevoie de îngrijire medicală specializată sau intensivă, deoarece răspunsul imun apărut în urma vaccinării distruge virusul înainte ca acesta să se instaleze în plămâni.

”Vom vedea în continuare un impact important asupra severității bolii și ratei de spitalizare”, afirmă Michal Tal, imunolog la Stanford University. ”Acesta este, de fapt, scopul vaccinului.”

Nasul, principala ”poartă” de intrare a Covid-19 în corpul uman

Vaccinurile anti-Covid sunt injectate intramuscular, iar anticorpii produși rămân în mare parte în sânge. Unii ajung și în nas, ”poarta” principală de intrare a virusului în corp, însă în cantități insuficiente pentru a bloca agentul viral.

De regulă, când oamenii sunt expuși la patogeni respiratori, aceștia pot persista în mucoasa nazală, fără să producă și alte efecte negative în corp.

Totuși, varianta Delta pare să prospere în nasul pacienților, iar abundența sa poate explica de ce foarte mulți oameni au infecții cu simptome similare cu cele ale unei răceli.

Cu toate acestea, atunci când virusul coboară spre plămâni, celulele imune ale vaccinaților curăță infecția înainte ca aceasta să poată produce efecte sesizabile. Asta înseamnă că oamenii vaccinați ar trebui să fie infectați și contagioși pentru o mai scurtă perioadă de timp.

Pentru a opri virusul încă de la ”intrare”, unii experți susțin că vaccinurile administrate sub formă de spray nazal ar putea fi o soluție. ”Vaccinul 1 ar trebui să prevină decesele și spitalizarea, iar vaccinul 2 ar trebui să prevină transmisia”, afirmă dr. Tal.

ADVERTISEMENT
Tags: