News

Noi suspiciuni de variantă Omicron în România. Alte trei persoane ar putea fi infectate cu noua tulpină. Medicul Adrian Marinescu explică situația

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar fi ajuns în România. Două dintre cele trei persoane pozitive în urma testelor la revenirea din Africa de Sud ar putea fi infectate cu aceasta.
02.12.2021 | 13:24
Noi suspiciuni de varianta Omicron in Romania Alte trei persoane ar putea fi infectate cu noua tulpina Medicul Adrian Marinescu explica situatia
ADVERTISEMENT
02-12-2021
12:13

Alte trei posibile cazuri de infectare sunt analizate

Medicul Adrian Marinescu a declarat în cadrul unei intervenții la Digi24 că ar mai fi vorba de alte trei cazuri suspecte care sunt în curs de secvențiere: ”Sunt persoane care sunt diferite, unde nu e suspiciune înaltă, dar există o suspiciune.”

Și în cazul acestor trei persoane, este vorba de infecții asimptomatice.

Marinescu spune că ”va trebui să vedem mai multe secvențieri, ce trebuie făcute ori de câte ori există o suspiciune.”

Medicul a mai afirmat că ”toate persoanele care vin dintr-o zonă roșie trebuie să se izoleze, să se facă test PCR și dacă iese pozitiv, obligatoriu se face secvențierea.”

Există suspiciuni că varianta Omicron ar fi ajuns în România odată cu persoanele revenite în țară din Africa de Sud.

Astfel, Ministerul Sănătății transmite într-un comunicat de presă că ”la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2.”

ADVERTISEMENT

Tot în comunicat, ministerul arată că ”cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate.”

Starea celor trei persoane care au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2 este una bună. Fiecare dintre cele trei persoane este asimptomatică și se află în izolare, sub atentă monitorizare a medicilor.

ADVERTISEMENT

Informațiile despre prezența tulpinii Omicron în cazul celor trei persoane sunt încă incerte, deoarece ”procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile.”

Una dintre persoanele pozitive este un jucător al echipei de rugbi CSM Știința Baia Mare. Celelalte două persoane sunt cetățeni din Brașov și din Vaslui. Suspiciunile de infectare cu varianta Omicron sunt în cazul celor două persoane.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a vorbit despre posibilitatea prezenței tulpinei Omicron în România

„E vorba de debutul procedurii de secvențiere care a arătat prezența mai multor mutații. Rămâne să vedem la sfârșitul analizei dacă este vorba, într-adevăr, de tulpina Omicron sau de o altă variantă, dar probabilitatea este mare tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutații“, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Discutăm de o tulpină care a apărut în foarte multe țări din Europa ca urmare a călătoriilor pe continentul african. Măsura normală este în mod evident decizia luată de izolare și monitorizare a pacienților acre au fost infectați. Din fericire, ei sunt asimptomatici, nu prezintă o modificare a stării de sănătate și vor fi monitorizați pe întreaga perioadă de 14 zile necesară pentru acest lucru“, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT

Situația de față dă peste cap programul finalei de rugbi, ce urma să se desfășoare între CSM Știința Baia mare și SCM Timișoara. Aceasta fusese deja amânată în urma carantinei impuse pentru jucătorii întorși din Africa de Sud. Totuși, acum se ia în calcul și anularea evenimentului.

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, a reacționat pentru FANATIK după infectarea rugbistului de la Baia Mare.

“Securitatea jucătorilor a fost întotdeauna prioritatea Federaţiei Române de Rugby. Referitor la finala Cupei, vom face un Birou Federal în cursul zilei de vineri în care vom hotărâ ce se va întâmpla”, a spus Petrache pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT