News

Varianta sud-africană a coronavirusului provoacă îngrijorare. Tot mai multe ţări anunţă noi restricţii de călătorie. Care este poziţia României. Update

Descoperirea noii variante sud africane a coronavirusului provoacă îngrijorare printre statele lumii, greu încercate de varianta Delta. O parte dintre acestea au introdus deja noi restricții de călătorie.
26.11.2021 | 15:40
Varianta sudafricana a coronavirusului provoaca ingrijorare Tot mai multe tari anunta noi restrictii de calatorie Care este pozitia Romaniei Update
ADVERTISEMENT

Noua variantă de coronavirus (B.1.1.529) a fost detectată în Africa de Sud, iar oamenii de știință spun că provoacă îngrijorare din cauza numărului mare de mutații și a răspândirii rapide în rândul tinerilor din Gauteng, cea mai populată provincie a țării.

Varianta sud-africană a coronavirusului aduce noi restricții de călătorie

Marea Britanie a declarat că va interzice călătoriile din șase țări din Africa de Sud: Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe și Botswana începând de vineri la prânz.

ADVERTISEMENT

Oricine a sosit recent din acele țări va fi rugat să facă un test Covid-19.

Secretarul britanic pentru Sănătate, Sajid Javid, a declarat că oamenii de știință sunt „profund îngrijorați” de noua variantă, deoarece „ar putea fi mai transmisibilă” decât Delta și vaccinurile actuale mai puțin eficiente împotriva acesteia.

Executivul Uniunii Europene a anunțat că dorește să suspende călătoriile aeriene din Africa de Sud pentru a contracara răspândirea unei noi variante de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „își propune, în strânsă coordonare cu statele membre, să activeze frâna de urgență pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană”, relatează The Journal.

Un al patrulea val de Covid-19 lovește puternic UE, iar guvernele celor 27 de state membre se străduiesc să înăsprească restricțiile în încercarea de a limita răspândirea virusului.

ADVERTISEMENT

Italia interzice accesul călătorilor din Africa de Sud de teama noii variante, în timp ce Germania va interzice majoritatea călătorilor din Africa de Sud și din țările învecinate, cu excepția cetățenilor germani.

Ministrul interimar al Sănătății al Germaniei, Jens Spahn, a declarat că aceștia din urmă vor trebui să se plaseze în carantină timp de 14 zile de la sosire, chiar dacă sunt vaccinați.

ADVERTISEMENT

„Ultimul lucru de care avem nevoie acum este o nouă variantă introdusă care cauzează și mai multe probleme”, a spus el.

Interdicția din Italia se aplică persoanelor care au fost în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia sau Swaziland în ultimele două săptămâni.

Coronavirusul evoluează pe măsură ce se răspândește și multe variante noi, inclusiv cele cu mutații îngrijorătoare, adesea se sting.

Oamenii de știință monitorizează posibilele schimbări care ar putea fi mai transmisibile sau mai mortale, dar poate dura timp să stabilească dacă noile variante vor avea un impact asupra sănătății publice.

Identificată în prezent ca B.1.1.529, noua variantă a fost găsită și în Hong Kong la călătorii din Africa de Sud.

Israelul a identificat un singur caz de infectare cu această nouă variantă.

„Varianta descoperită în statele din Africa de Sud a fost identificată în Israel”, a spus Ministerul Sănătății, adăugând că a fost înregistrată „la o persoană care s-a întors din Malawi”, cu „încă două cazuri de persoane care s-au întors din străinătate” puse în carantină.

Guvernul central din India a ceruts joi tuturor statelor și teritoriilor Uniunii să asigure screening-ul și testarea riguroasă a călătorilor proveniți din Africa de Sud, Hong Kong și Botswana.

Ministrul sănătății al Uniunii, Rajesh Bhushan, i-a scris secretarului șef/secretarului principal/secretarului suplimentar (Sănătate) din toate statele și teritoriile Uniunii precizând că „au fost raportate mai multe cazuri de variantă Covid-19 8.1.1529 în Botswana (3 cazuri), Africa de Sud ( 6 cazuri) și Honk Kong (1 caz)”.

În scrisoare, ministrul le-a cerut să se asigure că mostrele de la călători care devin pozitive sunt trimise prompt la laboratoarele de secvențiere a genomului desemnate.

Reuniune de urgență la OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat țările împotriva impunerii în grabă a restricțiilor de călătorie legate de noua variantă, spunând că ar trebui să adopte o „abordare științifică și bazată pe riscuri”.

O reuniune cu ușile închise a experților de la Geneva, convocată de OMS, a început la ora 13.00, ora României pentru a evalua noua variantă și pentru a o desemna fie ca variantă de interes, fie ca variantă de îngrijorare, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației, Christian Lindmeier.

„În acest moment, punerea în aplicare a restricțiilor de călătorie nu trebuie decisă în grabă”, a declarat Lindmeier într-un briefing ONU la Geneva. „OMS recomandă țărilor să continue să aplice o abordare științifică și bazată pe riscuri atunci când pun în aplicare restricții de călătorie”.

Va dura câteva săptămâni pentru a determina transmisibilitatea variantei și eficacitatea vaccinurilor și a terapiei împotriva acesteia, a mai spus el, menționând că până acum au fost raportate 100 de secvențieri ale variantei.

Oamenii ar trebui să continue să poarte măști ori de câte ori este posibil, să evite adunările mari, să aerisească încăperile și să mențină igiena mâinilor, a adăugat Lindmeier.

Varianta s-ar putea numi probabil Nu – următoarea literă disponibilă în sistemul grecesc de denumire pentru variantele de coronavirus – dacă este semnalată de grupul OMS.

Cercetătorii din Africa de Sud monitorizează creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri cauzate de noua variantă a coronavirusului care provoacă Covid-19.

Varianta adăpostește un număr mare de mutații găsite în alte variante, inclusiv în Delta, și pare să se răspândească rapid în Africa de Sud.

O prioritate de top este urmărirea mai îndeaproape a variantei pe măsură ce se răspândește: a fost identificată pentru prima dată în Botswana luna aceasta și a apărut la călătorii către Hong Kong din Africa de Sud.

Oamenii de știință încearcă, de asemenea, să înțeleagă proprietățile variantei, cum ar fi dacă poate evita răspunsurile imune declanșate de vaccinuri și dacă provoacă boli mai mult sau mai puțin severe decât alte variante.

„Zburăm cu viteză warp”, spune Penny Moore, virolog la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, al cărui laborator evaluează potențialul variantei de a evita imunitatea de la vaccinuri și infecții anterioare. Există rapoarte anecdotice despre reinfecții și cazuri la persoanele vaccinate, dar „în acest stadiu este prea devreme pentru a spune ceva”, adaugă Moore.

„Sunt multe lucruri pe care nu le înțelegem despre această variantă”, a declarat Richard Lessells, medic infecționist la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud, la o conferință de presă organizată de departamentul de sănătate din Africa de Sud pe 25 noiembrie.

„Profilul mutației ne dă îngrijorare, dar acum trebuie să facem munca pentru a înțelege semnificația acestei variante și ce înseamnă aceasta pentru răspunsul la pandemie.”

România pune Botswana pe lista verde. Situația se poate schimba în funcție de OMS

România nu dă semne că ar fi prea îngrijorată de noua variantă, cel puțin în ceea ce privește reglementările de călătorie. Potrivit actualizării de vineri a listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, dintre statele africane afectate doar Africa de Sud este în zona roșie, Botswana tocmai a fost trecută pe lista verde, alături de Lesotho, Eswatini, Zimbabwe, în vreme ce Namibia nu apare în nici una dintre zone..

“Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 26 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 106 privind actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Principalele modificări sunt:

-în zona roșie a intrat Monaco;

-în zona galbenă au intrat: •din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Romania și Guam; •din zona verde, în urma creșterii incidenței: Italia, Aruba, Malta și Insulele Virgine ale Statelor Unite;

-în zona verde au intrat: Botswana, Brunei Darussalam și Insulele Falkland”, se arată în informarea autorităților.

Totuși, după ședința de guvern de vineri, Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, a declarat că, dacă OMS anunță clar că există riscuri privind noua tulpină a coronavirusului, România va impune carantina și pentru persoanele vaccinate care sosesc din zona Africii de Sud.

„Ne uităm cu îngrijorare la ceea ce spune OMS cu riscurile care ar putea să vină din Africa. Vom vedea raportul OMS și noi azi adoptăm o hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista țărilor cu zonele verzi, galbene, roșii și dacă OMS ne spune foarte clar că există riscuri eu cred că România va introduce în zona roșie aceste țări și înseamnă carantinare”, a afirmat Bode.

ADVERTISEMENT