News

Vasile Dîncu, PSD, despre coaliția cu PNL: “Cred că îi ajutăm puțin”. Ce spune despre o coaliție pentru alegerile din 2024

Vasile Dîncu, Președintele Consiliului Național al PSD, a vorbit luni, despre coaliția cu PNL, declarând: "cred că îi vom ajuta puțin".
08.11.2021 | 21:25
Vasile Dincu PSD despre coalitia cu PNL Cred ca ii ajutam putin Ce spune despre o coalitie pentru alegerile din 2024
ADVERTISEMENT

Luni au loc negocieri politice în interiorul PNL pentru a decide dacă vor începe o coaliție politică alături de PSD, pentru a forma o majoritate parlamentară.

Contextul pandemic al României este unul foarte dificil, starea de alertă fiind prelungită luni pentru încă 30 de zile de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu: “Cred că îi ajutăm puțin pe cei de la PNL”

Nu ne grăbim la guvernare neapărat, noi vrem să facem parte din soluție. Pe termen scurt, pe șase luni sau cu un Guvern minoritar nu se poate rezolva această criză.

Liberalii, o bună perioadă de timp, în loc să facă programe despre dezvoltarea României, au făcut campanie politică împotriva PSD și asta se plătește.

ADVERTISEMENT

Ori, asta plătești acum, când ai nevoie de o decizie strategică, e foarte greu să ajungi la un optim, dar vor ajunge. Au fost respinși din partea USR+, o soluție pe termen lung și una serioasă ar fi o coaliție cu PSD.

Nu ne preferă din simpatie pentru Partidul Social Democrat, ci pentru că putem să oferim o majoritate serioasă prin care să schimbăm ceva în România și să gestionăm această criză.

ADVERTISEMENT

Sigur că toată lumea ne-a spus, consilierii, ne-au zis să nu intrăm la guvernare, că în primăvară ei vor fi morți, dar mie nu mi se pare bună strategia să îți anihilezi adversarul politic.

Nu mai ai cu cine să faci o coaliție, nu mai ai cu cine să faci o majoritate, trebuie să păstrezi limitele fair-play-ului politic, așa se întâmplă în politica modernă.

ADVERTISEMENT

Nu există nicio șansă să ne anihilăm unii pe alții, cred că îi ajutăm puțin pe PNL să își oprească căderea, dar nu ne mai gândim electoral, ci ne gândim că putem să facem ceva pe termen mediu și lung.

Era vorba ca Florin Cîțu să nu mai fie premier, asta nu e condiția noastră, ci e o condiție logică, chiar și CCR a mai zis că nu mai poate fi pus de președinte, deși e o dezbatere aici”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

Dîncu: “Nu am discutat despre o coaliție politică la alegerile viitoare”

“Dacă noi ne gândim să facem un program pe trei ani, pe șapte ani…Cred că Klaus Iohannis a înscăunat șapte premieri, un program pe șapte ani ar însemna un program politic major și apoi să vedem, cine câștigă alegerile să poată să dea premierul sau așa mai departe…

Nu cred că va rezista același Guvern sau aceiași miniștri pe șapte ani. Nu am discutat despre o coaliție politică la alegeri, am vorbit despre o coaliție de guvernare.

Ideea unor priorități pe termen lung rămâne, avem câteva priorități mari, noi avem vreo 150 de măsuri, liberalii au și ei vreo 150 de măsuri, începem să le negociem.

Am vorbit despre modificarea Constituției ca principiu, pentru că sunt câteva motive importante, 70% dintre români spun că ar trebui modificată Constituția și aproape 70% spun că nici statul român nu respectă această Constituție.

Vă spun doar două lucruri pentru care merită o modificare a Constituției: Constituția noastră s-a constituit în anul de după revoluție, când subiectul a fost statul, cetățeanul a fost doar consecință, apoi, care este raportul dintre libertate și egalitate în Constituție?

Oamenii cer mai multă egalitate, de aceea în 2014, s-a spus, voi liberalilor luați Constituția, pentru că vrem cu toții o Constituție liberală, relația între cetățean și stat să plece dinspre cetățeni.

Am propus această chestiune să o discutăm, probabil și liberalii își doresc acest lucru. În chichițele Constituției sunt tot felul de ambiguități, când președintele ar trebui sau nu să forțeze niște lucruri, poate și aici ar trebui să discutăm despre tipul de republică.

Este un model german de moțiune de cenzură, atunci când cineva face o moțiune, pentru că vedem că ne batem în moțiuni, cel care vine cu o moțiune, să trebuiască să vină și cu un program de guvernare și cu un model.

Cu siguranță va trebui să ne gândim și la niște modificări referitoare la propunerea de suspendare a președintelui care nu are succes.

Dacă vom da prim-ministrul, Finanțele și SGG-ul vor fi la ei, dar noi am vorbit și despre un mecanism de rotație, dar, în principiu, ideea că la un an și jumătate se poate schimba premierul a fost acceptată în discuțiile informale.

Nu facem această alianță de dragul nostru, nici liberalii nu o fac din această cauză, am convenit să nu mai vorbim despre lucruri din trecut, nu are absolut niciun sens” a adăugat Dîncu.

ADVERTISEMENT