Sport

Vassaras, explicații după scandalurile de arbitraj ale etapei. Ce s-a întâmplat în Giulești

Kyros Vassaras a explicat motivul pentru care golul lui Sepsi din Giulești a fost anulat. Președintele CCA a dat verdictul după fazele fierbinți din prima etapă.
18.07.2023 | 18:45
Vassaras explicatii dupa scandalurile de arbitraj ale etapei Ce sa intamplat in Giulesti
Kyros Vassaras a explicat motivul pentru care golul lui Sepsi a fost anulat cu Rapid. Foto. captură FRF TV.
ADVERTISEMENT

Sepsi și FCSB au înscris din poziții asemănătoare în prima etapă din SuperLiga cu Rapid, respectiv FC U Craiova 1948, însă doar golul vicecampioanei României a fost validat pe tabelă. Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a explicat de ce deciziile lui Sebastian Colțescu, respectiv Radu Petrescu au fost corecte.

Vassaras a explicat de ce a fost anulat golul lui Sepsi din Giuleşti!

Marius Ștefănescu a reușit să trimită mingea în poartă în meciul dintre Rapid și Sepsi, însă după ce a fost chemat la margine de VAR, „centralul” Sebastian Colțescu a anulat reușita jucătorului pentru un ofsaid la Safranko. Meciul din Giulești s-a terminat la egalitate, scor 0-0.

ADVERTISEMENT

La Târgu Jiu, David Miculescu a deschis scorul în minutul 8, cu o reușită relativ asemănătoare. După ce a scăpat din marcaj, jucătorul vicecampioanei României a șutat spre poartă și l-a învins pe Răzvan Popa. Decizia a fost validată de Radu Petrescu și confirmată de scurta analiză din camera VAR a lui Cătălin Popa. Denis Haruț se afla în poziție de ofsaid.

Kyros Vassaras a venit cu explicații și a precizat că ambele decizii au fost luate corect. „În momentul în care mingea este lovită cu piciorul sau este pe cale de a fi lovită, atacantul aflat în poziție de ofsaid obstrucționează în mod clar câmpul vizual al portarului către minge. Atacantul, deși nu face nicio altă acțiune evidentă, stă nemișcat atunci când mingea urmează să fie lovită de coechipier. 

ADVERTISEMENT

„Arbitrul decide corect să anuleze golul”

Este foarte aproape de zona de poartă adversă, iar portarul nu are posibilitatea să vadă mingea și să reacționeze corect. Arbitrul asistent informează arbitrul și arbitrul video, prin sistemul de comunicare, că atacantul a fost în poziție de ofsaid, dar nu poate confirma dacă acesta blochează sau nu câmpul vizual al portarului.

VAR, întotdeauna la marcarea unui gol, trebuie să verifice un posibil fault sau altă abatere a atacantului în faza de posesie înainte de golul marcat. VAR-ul verifică mai întâi cu atenție o eventuală poziție de ofsaid și astfel recomandă arbitrului să vadă faza pe monitor. Există un element clar de intervenție. 

ADVERTISEMENT

Arbitrul analizează incidentul, și ținând cont de faptul că atacantul se află exact în câmpul vizual al portarului pe linia vizuală a mingii, decide corect să anuleze golul și să reia jocul cu lovitură liberă indirectă pentru ofsaid.

Nu mai există niciun motiv pentru a verifica orice altă posibilă abatere înainte de ofsaid”, a fost analiza lui Kyros Vassaras, pentru faza fierbinte din Rapid – Sepsi 0-0.

ADVERTISEMENT
golul anulat Sepsi Vassaras
Kyros Vassaras a explicat motivul pentru care golul lui Sepsi a fost anulat cu Rapid. Foto. captură FRF TV.

Kyros Vassaras, analiză la golul lui Miculescu din FC U Craiova 1948 – FCSB 1-3: „Jucătorul nu obstrucționează evident câmpul vizual al portarului”

Kyros Vassaras a analizat faza asemănătoare din FC U Craiova 1948 – FCSB 1-3. Președintele CCA susține că Denis Haruț, aflat în ofsaid, nu obstrucționează în mod evident câmpul vizual al portarului spre direcția mingii.

„În momentul în care mingea este lovită cu piciorul sau este pe cale de a fi lovită, jucătorul aflat în poziție de ofsaid nu obstrucționează în mod evident câmpul vizual al portarului către minge. Atacantul nu efectuează nicio acțiune evidentă, se află în interiorul suprafeței de poartă a adversarului, dar portarul poate vedea mingea când aceasta este lovită. 

Arbitrul asistent informează arbitrul și arbitrul video că atacantul a fost în poziție de ofsaid, dar nu poate confirma dacă atacantul blochează sau nu câmpul vizual al portarului. VAR verifică cu atenție și confirmă că nu există o obstrucție clară a a câmpului vizual al portarului și confirmă decizia de gol luată pe terenul de joc”, a spus Kyros Vassaras.

FRF TV

Kyros Vassaras a explicat fazele fierbinţi din prima etapă

Kyros Vassaras nu s-a rezumat doar la explicația fazelor controversate din Rapid – Sepsi și FCSB – FC U Craiova 1948. Președintele CCA a vorbit despre incidentele în suprafața de pedeapsă și a dat exemplu faze de joc din Rapid – Sepsi, Petrolul – U Cluj și Oțelul – UTA Arad.

Braun a fost faultat de Jonathan Rodriguez în apropierea suprafeței de joc, în Rapid – Sepsi, iar arbitrul a acordat lovitură liberă. Kyros Vassaras a explicat că decizia a fost corectă. Ulterior, șeful CCA a explicat că hotărârea arbitrului de a acorda penalty la un posibil henț al lui Andrei Pițian în careu la Petrolul – U Cluj a fost, de asemenea corectă.

Constantin Budescu a ratat de la punctul cu var, însă Kyros Vassaras a explicat că penalty-ul trebuia repetat pentru că un fundaș al ardelenilor a pătruns în careu înainte ca Budescu să lovească mingea.

ADVERTISEMENT