News

Venituri minime asigurate pentru mamele minore. Vor fi mai bine protejate față de eventuale abuzuri – proiect

Un proiect de lege depus la Parlament ar putea asigura mamelor minore accesul la susținerea financiară oferită de stat, precum și dreptul de a lua decizii pentru copiii lor.
25.10.2023 | 18:47
Venituri minime asigurate pentru mamele minore Vor fi mai bine protejate fata de eventuale abuzuri  proiect
Mamele minore ar putea căpăta acces direct la ajutoarele alocate de către stat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ce privește numărul femeilor care nasc înainte de vârsta majoratului, însă statul oferă o protecție insuficientă a acestora în fața unor eventuale abuzuri din partea aparținătorilor. Un proiect de lege semnat de peste 40 de parlamentari ai PSD și PNL prevede acordarea unor drepturi suplimentare mamelor minore, atât în ce privește accesul la banii oferiți de stat, cât și dreptul de a lua decizii pentru copiii lor.

Mamele minore, private abuziv de bani care li se cuvin

Legislația actuală din România nu prevede un regim aparte în relația cu instituțiile statului pentru femeile care devin mame înainte să împlinească 18 ani. În consecință, din punct de vedere legal, sunt considerate în continuare copii, fapt ce le afectează capacitatea de a-și crește copii, precum și de a căpăta un statut de minimă independență.

ADVERTISEMENT

Din practica ONG-urilor care susțin și interacționează cu acest grup vulnerabil reiese faptul că peste 70% dintre mamele cu vârsta sub 18 ani nu aveau acces la propria alocație, la alocația copilului și nici la alte drepturi bănești acordate la nivelul Bucureștiului, precum ajutorul de 2.500 de lei acordat la naștere. Faptul că nu au la dispoziție un venit care li se cuvine duce la situații de de dependență față de adulții din preajmă, dar și la situații de întreținere sau prelungire a unui abuz”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senat.

În esență, proiectul este o scoatere parțială de sub tutela părinților sau a altor adulți apropiați a mamelor care au atins vârsta de 16 ani astfel încât acestea să aibă acces direct la bani acordați de stat și să capete dreptul de a lua decizii în ce privește propriul lor copil.

ADVERTISEMENT

Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze orice document cu caracter medical şi social ce are legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea acestuia”, este una dintre prevederile proiectului de lege.

Dreptul de a lua decizii în relația cu medicii

De asemenea, proiectul dă dreptul mamelor să dispună de alocația lor și de cea a copilului pentru a limita situațiile în care părinții iau banii acordați de stat și îi cheltuie în alte scopuri. Astfel, mamele minore vor putea să aibă un venit minim pe care să-l gestioneze cum doresc.

ADVERTISEMENT

În cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creştere şi îngrijire copil, alocaţia de stat pentru copil atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, dar şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/ copiii acestora, vor fi solicitate de către acestea şi se acordă inclusiv mamelor minore”, stipulează proiectul.

În expunerea de motive, inițiatorii sau mai multe exemple, oferite de către ONG-urile consultate, în care mamele minore sunt supuse abuzurilor de către părinții care le iau banii de alocație sau de către partenerii lor de viață. Unul dintre acestea este al unei fete de 16 ani, deja mamă, care se află într-o relație cu un bărbat de 31 de ani. Acesta încasează atât alocația ei, cât și pe cea a copilului lor. Fata ar vrea să-l părăsească pe tatăl copilului din cauza bătăilor primite de la acesta, însă nu are curaj să facă acest pas întrucât nu are bani. O altă fată, tot de 16 ani, a născut un copil diagnosticat ulterior cu fibroză chistică. Tânăra femeie nu poate semna niciun document legat de tratamentul medical al fiului ei, fiind nevoită să apeleze la tatăl copilului, care a împlinit deja 18 ani, dar care nu este întotdeauna disponibil întrucât cei doi nu trăiesc împreună.

ADVERTISEMENT

Conferirea mamelor minore de peste 16 ani a unor drepturi specifice adulților este justificată de către inițiatori prin analogie cu alte prevederi din legislație, precum articolul 41 din Codul Civil care prevede că o persoană poate căpăta capacitatea restrânsă de exercițiu, precum și acordarea, cu anumite condiții, a dreptului de a te căsători încă de la vârsta de 16 ani.

ADVERTISEMENT