News

Ajutor de la stat pentru tinerele mame. Banii vor fi virați în această lună

Femeile care au născut în ultimele trei luni și provin din categorii defavorizate vor primi sprijin de la stat sub formă de vouchere.
13.05.2023 | 19:30
Ajutor de la stat pentru tinerele mame Banii vor fi virati in aceasta luna
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat sâmbătă, la Antena 3, că circa 15.000 de tinere mame vor primi în cursul acestei luni vouchere în valoare de 2.000 de lei, beneficiarele fiind selectate din rândul unor categorii defavorizate.

Pe data de 26 mai anunţ în premieră la dumneavoastră că vom vira banii pentru tinerele mame”, a declarat Marcel Boloș, precizând că banii provin din fonduri europene. Cuantumul a fost stabilit în urma unui studiu de piață privind prețul articolelor esențiale pentru nou-născuți.

ADVERTISEMENT

Plata face parte dintr-un program mai amplu pentru sprijinirea cuplurilor mamă – nou-născut, din grupurile defavorizate, care se va derula până în 2027 inclusiv, având un buget total de 120 milioane de euro, bani care vin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Banii se acordă într-un interval de trei luni de la naștere, într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut. Suma va putea fi folosită de către mame prin intermediul unor tichete sociale care se vor distribui exclusiv pe suport electronic, adică sub formă de carduri.

ADVERTISEMENT

Tichetele vor putea fi folosite de către mame care beneficiază de venitul minim garantat, mame care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, mame care se află în situație de risc, inclusiv cu dizabilități, mame aflate temporar în situații critice de viață, mame care nu dețin acte de identitate, mame minore, mame cetățeni străini sau apatrizi provenite din zone de conflict.

Un program mai amplu pentru tinerele mame

Măsura face parte dintr-un pachet mai amplu implementat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor aloca 450.000.000 de euro prin diverse programe de susținere a mamelor și copiilor aflați în situații dificile din punct de vedere social.

ADVERTISEMENT

Astfel sunt măsuri care se referă la creșterea oportunităților pe piața muncii pentru femei, finanțarea cursurilor de recalificare, acordarea de trusouri pentru cupluri de mame și nou-născut și sprijin material direct (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte).

Nu doar mamele cu venituri mici se vor afla printre beneficiarii acestui set de sprijin. Vor fi furnizate și servicii suport pentru familiile monoparentale sau pentru copiii cu părinți plecați în străinătate. „Ne vom axa pe integrarea pe piața muncii a mamelor din grupurile vulnerabile, astfel încât ele să poată asigura copiilor lor condiții decente de viață și șansa la educație. Prin apelurile pe care le pregătim, atât autoritățile publice, cât și furnizorii privați de servicii sociale vor putea accesa finanțare pentru a răspunde unor nevoi punctuale ale mamelor și copiilor aflați în situații dificile”, a spunea ministrul Marcel Boloș, în luna martie.

ADVERTISEMENT