News

Verdict dur al opoziției din Ungaria: ”Suntem la ani lumină de prosperitatea românească”

Presa de opoziție din Ungaria critică în termen duri măsurile luate de guvernarea Viktor Orban și se uită cu admirație la România, țară pe care o consideră ”prosperă”.
23.06.2023 | 18:12
Verdict dur al opozitiei din Ungaria Suntem la ani lumina de prosperitatea romaneasca
Verdict dur al opoziției din Ungaria. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, consumul real al gospodăriilor din Ungaria reprezintă 72% din media UE, fiind a doua cea mai rea situație din Uniunea Europeană. Potrivit Nepszava, care citează datele Eurostat, Ungaria e ”la ani lumină de prosperitatea românească”, deși Ungaria a recuperat 2% din acest decalaj în raport cu media din UE.

Verdict dur al opoziției din Ungaria

În 2021 și 2022, doar bulgarii au cheltuit mai puțin pentru consum decât ungurii, fiind vorba de un consum individual de 67% din media UE. Pe scurt, asta înseamnă că gospodăriile din Ungaria sunt pe locul doi într-un top al celor mai sărace din Uniunea Europeană, deși există mereu o variație ”uriașă” în orice țară.

ADVERTISEMENT

Așadar, consumul din Ungaria e la egalitate cu cel din Slovacia, cu 73% din media UE, iar în clasament urmează Croația (75%) și Grecia (78%). Cu toate că Cehia, Polonia sau România nu sunt considerate țări extrem de bogate, iată că cifrele vorbesc despre o rată a prosperității de 83% în Cehia, 86% în Polonia și 88% în România, conform G4Media.

Consumul românesc ar fi susținut puternic de banii trimiși în țară de românii plecați la muncă în străinătate, în condițiile în care datele arată că peste 1 milion de români trăiesc oricum la limita sărăciei și abia au ce pune pe masă. Chiar și așa, jurnaliștii maghiari au subliniat că Ungaria ”e la ani lumină de prosperitatea românească”.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță cei mai liniștiți în acest top sunt locuitorii din Luxemburg, cu un consum de 38% (138%) peste media UE, urmat de Germania (119%) și Austria (118%). Specialiștii cred că Ungaria va avea nevoie de 14 ani pentru a atinge media UE dacă menține acest ritm de creștere și dacă restul țărilor ar sta pe loc.

Cert e că Ungaria ar fi momentan cu 25 de ani în urma Austriei, situație similară cu anul 1990. Jurnaliștii de opoziție cred că problema majoră e modelul economic al Ungariei, care nu a optat pentru o modernizare rapidă precum statelor baltice. În schimb, țări ca Lituania au adoptat acest model și sunt deja la nivelul țărilor mari din Uniunea European, cu o medie de 95%, o adevărată ”performanță strălucită” pentru o țară din blocul ex-sovietic.

ADVERTISEMENT

Guvernul Orban a aplicat în anii trecuți tot felul de măsuri radicale și controversate, care au avut un efect de bumerang și au lovit în economia Ungariei. Așadar, Viktor Orban a decis să impună plafonarea prețului la unele produse din magazine, cauzând penurie și golirea magazinelor de produsele esențiale.

Mai mult, guvernul de la Budapesta a lovit puternic în bănci plafonând și suspendând plata ratelor pentru un anumit timp, iar inflația a ajuns la 45% în țara vecină. Momentan, lucrurile s-au redresat și inflația are șanse să revină sub 20%, însă măsurile lui Viktor Orban nu au fost niciodată văzute cu ochi buni de specialiști.

ADVERTISEMENT

Acum, modelul Viktor Orban este imitat de Marcel Ciolacu, noul premier al României, care vrea alături de PSD să scadă prețul alimentelor de bază, printre altele. ”Mandatul meu de premier este despre o guvernare care să crească accesul la alimentele de bază, să susțină producătorii și procesatorii locali și să protejeze puterea de cumpărare a românilor, în special a celor cu venituri mici și medii”, se lăuda Marcel Ciolacu, anunțând că e momentul ca România să treacă de la ”fapte la vorbe”.

ADVERTISEMENT
Tags: