UPDATE, ora 15:30 / Institutul Naţional de Medicină Legală a publicat un comunicat după efectuarea disecţiei pe cord în cazul lui Patrick Ekeng. Concluzia este aceea că jucătorul camerunez nu ar fi trebuit să joace fotbal.
” In legatura cu decesul sportivului Ekeng Patrick , Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici” va informeaza ca in in urma disectiei cordului efectuata pe 10.05.2016 s-au constatat urmatoarele aspecte patologice:
– cardiomegalie (greutate cord = 570 grame, dimensiuni: 14/11,5/7 cm) determinata predominant de hipertrofia ventricului sting si a septului interventricular (grosime maxima 2,4 cm)
– anomalii coronariene multiple:
– bridge-ing intins la nivelul arterei coronare stingi (ramul descendent anterior) si la nivelul arterei coronarei drepte
– hipoplazia ramului circumflex al coronarei stingi
– sechele de endocardita a valvei mitrale cu modificarea evidenta (retractii si induratii) a cuspidei posterioare
Pentru finalizarea autopsiei sunt necesare rezultatele investigatiilor toxicologice (aprox. 2 sapt) si a celor histologice si imunohistologice (aprox 30 zile).
Comunicatul INML este semnat de dr. Dumitriu Stefan, şef Laborator Prosectura” se arată în comunicatul IML
DINAMO. Patrick Ekeng a decedat vineri noapte, după ce s-a prăbuşit în meciul Dinamo-Viitorul. Luni a fost făcută autopsia unde s-a stabilit că mijlocaşul a murit din cauza unei afecţiuni cardiace, însă au fost necesare şi alte analize.
DINAMO. S-a efectuat şi disecţia cordului iar miercuri au apărut primele rezultate:
“Ceea ce era de aşteptat s-a adeverit la disecarea cordului. Toate îndoielile de la început, precum un posibil accident vascular cerebral, o posibilă înecare cu vomă şi aşa mai departe s-au exclus. Numai dacă nu o fi ceva toxicologic care să explice moartea. Practic, după disecarea cordului fotbalistului, nu s-a găsit o altă cauză macroscopică. Cred că ţine şi de nişte tulburări metabolice. Trebuie văzut. Colesterolul era la limita de sus. Avea nişte depuneri în jurul aortei, în coronare, iar colesterolul nu este normal să fie depus la vîrsta asta. Aşadar, vorbim de o inimă cu probleme. Motoraşul. De la început s-a văzut la autopsie. E clar că de aici a fost. Sînt multe aspecte funcţionale cu modificări mai nespecifice macroscopic. Rămîne ca, întregind cu restul analizelor şi cu microscopia să se stabilească exact cauza morţii. Dar concluzia este că acestui fotbalist i-a stat «ceasul» din cauza unei tulburări majore de ritm. Pe fondul unor tulburări metabolice. Putem, aşadar, să spunem că este o aritmie importantă, severă (n.r. – o tulburare majoră de ritm cardiac), precedată de o prăbuşire tensională, urmată de un stop cardiac. Fie n-a fost suficient resuscitat, fie nu a răspuns; sînt două variante.
Nu e neapărat ca acest sportiv să fi căzut secerat. De multe ori scade tensiunea, omul se prăbuşeşte ca secerat, inima continuă să mai bată, dar cu eficienţă slabă. Dacă nu e susţinut (n.r. – prin resuscitare) sau dacă nu răspunde la manevre, atunci e pierdut. În concluzie, în acest caz, sînt doi factori majori care trebuie analizaţi. În afară de «stofa» clientului, care e sigur cu probleme. Pentru că nu se poate ca, la 26 de ani, să ai depuneri de colesterol şi să ai cordul aşa mărit. Aproape 15 centimetri, faţă de 9-10, cît este normal. În primul rînd, deci, trebuie văzut ce tulburări metabolice sînt. Al doilea lucru este avizul de joc, care nu trebuia dat dacă sportivul avea astfel de probleme. Şi al treilea a fost resuscitarea.
Avem, aşadar, situaţia care ţine de condiţia (n.r. – medicală) individului, avem situaţia medicului care a urmărit şi verificat sportivul şi toate controalele care s-au făcut şi avizele care s-au dat. Pentru că este imposibil să nu se fi observat nişte modificări. Şi se pune problema de ce i s-a dat aviz de joc. Şi, nu în ultimul rînd, este resuscitarea care s-a desfăşurat în văzul lumii. Dar nimeni nu garantează dacă putea fi salvat sau nu. Dacă avea sau nu şanse în condiţiile în care se făcea resuscitarea. Şi asta din cauza modificărilor intime celulare. Rămîne să se stabilească acest lucru la analizele microscopice”, a declarat medicul legist pentru ring.ro.