News

Veste bună pentru companii! Statul rambursează TVA către firme, înainte de inspecția fiscală. Care sunt condițiile

09.04.2020 | 17:49
Veste buna pentru companii Statul ramburseaza TVA catre firme inainte de inspectia fiscala Care sunt conditiile
ADVERTISEMENT

Guvernul vrea să facă rambursările de TVA către firme înainte de efectuarea inspecției fiscale în  a companiilor care cer rambursările. Măsura este destinată să sprijine operatorii economici care au probleme în ce privește lichiditățile, cauzate de consecințele epidemiei de coronavirus.

Vezi aici cele mai importante decizii luate de Guvern, unele dintre ele dezvăluite în exclusivitate de FANATIK, în urma analizării proiectului OUG:

ADVERTISEMENT
  • Exclusiv. Loteria bonurilor fiscale se suspendă! Decizia de ultimă oră luată de Guvern

  • Exclusiv. Nu se mai plătesc temporar licențele și autorizațiile pentru jocuri de noroc! Gura de oxigen pentru pariori

  • Exclusiv. Obligativitatea depunerii declarațiilor fiscale pe 2019, anulată! Pe ce perioadă se aplică măsura luată de Guvern

  • Guvernul vrea să facă spirt medicinal din alcoolul confiscat! Măsura, luată prin OUG

  • Exclusiv. Adio, tichete de masă și alte sporuri! Dublă lovitură pentru bugetari, odată cu şomajul tehnic

Rambursarea TVA către firme, cu mai puțină birocrație, înainte de controlul fiscal

Aceaasta este una dintre prevederile proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri financiar-fiscale care se iau în ședința de joi a Guvernului.

ADVERTISEMENT

Taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de  taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecţiei fiscale”, se arată în proiectul de OUG.

Sunt prevăzute și excepții de la această facilitate,  pentru contribuabilii mari și mijlocii în cazul în care:
a) contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancţionate ca infracţiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informaţiilor deţinute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite;
c) pentru contribuabilul respectiv a fost declanşată procedura de lichidare voluntară sau a fost deschisă procedura de insolvenţă, cu excepţia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, în condiţiile legii speciale.

ADVERTISEMENT

Pentru micii contribuabili deconturile cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare se soluționează după efectuarea inspecției fiscale anticipate, atunci când:
a) contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancţionate ca infracţiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informaţiilor deţinute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite;
c) pentru contribuabilul respectiv a fost declanşată procedura de lichidare voluntară sau a fost deschisă procedura de insolvenţă, cu excepţia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, în condiţiile legii speciale;
d) contribuabilul depune primul decont cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, după înregistrarea în scopuri de TVA;
e) soldul sumei negative de TVA solicitat la rambursare provine din mai mult de 12 perioade de raportare lunare, respectiv 4 perioade de raportare trimestriale.

În cazurile în care rambursarea se face înainte inspecției fiscale, aceasta din urmă se efectuează în baza unei analize de risc.

ADVERTISEMENT