News

Veste bună pentru elevi: prima vacanță școlară începe chiar în octombrie. Câte zile libere vor avea

În acest an, elevii vor avea prima vacanță la mai puțin de două luni de la începerea școlii, o întrerupere temporară a cursurilor între două module.
16.10.2022 | 11:17
Veste buna pentru elevi prima vacanta scolara incepe chiar in octombrie Cate zile libere vor avea
Elevii vor avea nouă zile fără școală în luna octombrie/ Foto: buzau.net
ADVERTISEMENT

Din acest an școlar, cursurile sunt altfel structurate decât în anii precedenți, pentru prima dată cele 36 de săptămâni de cursuri fiind împărțite pe modul, cu vacanțe între fiecare modul.

Anul școlar, structurat pe module

Anul școlar a început luni, 5 septembrie, iar primul modul se va încheia pe 21 octombrie, o zi de vineri. Ulterior, începe prima vacanță, de o săptămână, urmând ca modului 2 să înceapă luni, 31 octombrie. Luând în calcul și zilele de weekend, elevii vor fi în vacanță timp de nouă zile, între 22 și 30 octombrie.

ADVERTISEMENT

Modulul 2 va avea o durată mai mare, încheindu-se pe 22 decembrie, când începe vacanța de iarnă. Aceasta se va prelungi până pe 8 ianuarie 2023, când va începe modului 3.

Acesta va avea o durată variabilă, data încheierii sale urmând să fie lăsată la latitudinea inspectoratelor școlare județene care vor avea de ales între trei date diferite pentru terminarea cursurilor: 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023.

ADVERTISEMENT

În consecință, și data reluării orelor va varia după vacanța de o săptămână: luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023.

Deși începe la date diferite de la un județ la altul, modului 4 se va încheia la aceeași dată, joi 6 aprilie. Vacanța dintre acesta și ultimul modul va începe de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Modulul 5 va începe la mijloc de săptămână, miercuri 19 aprilie și se va încheia vineri, 16 iunie 2023. După această dată se intră în vacanța mare a cărei ultimă zi va fi duminică, 3 septembrie 2023.

Fără teze și fără medii semestriale

Pe lângă cursurile obișnuite, vor exista două săptămâni care vor scoate elevii din rutina obișnuită. Este vorba de Școla Altfel și Săptămâna Verde, ambele având o durată de cinci zile lucrătoare consecutive. Ministerul Educației nu a impus data la care încep aceste programe, lăsând școlilor să aleagă cele două săptămâni în intervalul 27 februarie – 16 iunie 2023.

ADVERTISEMENT

Însă nu doar structura anului școlar este un element de noutate. Ministerul Educației a decis să elimine tezele cu totul, lăsându-i pe profesori să evalueze copiii prin lucrări de control. De asemenea, se renunță la mediile semestriale astfel că, la finele anului școlar, elevii vor avea câte o singură medie pentru fiecare obiect de studiu.

ADVERTISEMENT