Ministrul Marcel Boloș a precizat și că a fost crescut plafonul până la care românii pot beneficia de cardurile pentru alimente.
Ministrul proiectelor europene a declarat sâmbătă seara la România TV că ultima tranşă din voucherele de alimente va intra mai devreme pe cardurile românilor, subliniind și faptul că plafonul a fost majorat de la 1.500 de lei la 1.700 de lei, astfel încât numărul celor care beneficiază de acest ajutor social a ajuns la 2,4 milioane.
„Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creşterii preţului la alimente a fost crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei”, a spus Marcel Boloș, care a precizat că Guvernul a aprobat măsurile pentru ca tranşa a patra de acordare a cardului de alimente.
Ministrul a precizat însă că dacă până acum acești bani erau virați spre sfârșitul lunii, în luna decembrie românii ar putea primi mai repede cei 250 de lei pe cardurile sociale. Oficialul a promis că întregul proces va fi grăbit cât se poate de mult pentru ca toți cetățenii să se poată bucura de acești bani înainte de sărbători.
Astfel, potrivit acestuia românii care beneficiază de acest ajutor social în valoare de 250 de lei, plătiți la două luni, vor primi acești bani în perioada 12-19 decembrie.
Ministrul proiectelor europene anunțase anterior că Guvernul a aprobat voucherele pentru alimente şi energie pe întreg anul 2023.
„Guvernul a luat două decizii extrem de importante pentru persoanele şi familiile aflate în vulnerabilitate. Referitor la cardul pentru alimente, s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card şi acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei o dată la două luni. Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creşterii preţului la alimente a fost crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei.
De asemenea, Guvernul a aprobat măsurile necesare pentru ca tranşa a patra de acordare a cardului de alimente să aibă loc în perioada 19 – 23 decembrie. Aşadar, numărul de beneficiari de cardul pentru alimente este de 2,4 milioane de beneficiari, iar costul unei tranşe este de 600 de milioane de lei”, a susţinut Marcel Boloş.
Acesta a precizat și când vor fi livrate cele două tranșe de câte 700 de lei anul viitor pentru compensarea prețului la energie.
„A doua măsură aşteptată este cea referitoare la compensarea preţului la energie. 1400 de lei pe an, în două tranşe. Prima tranşă în februarie 2023, a doua în septembrie 2023, câte 700 de lei. Sunt aprobate categoriile de beneficiari, respectiv pensionari în vârstă de peste 60 de ani, cu venit mediu mai mic pe loc de consum de 2.000 de lei, pensionari fără limită de vârstă care beneficiază de pensie de invaliditate de până în 2000 de lei, persoanele cu dizabilităţi cu pe loc de consum pe loc de consum de 2000 de lei. Numărul estimat al beneficiarilor este 3,9 milioane”, a mai precizat ministrul.