News

Veste surprinzătoare pentru elevi despre redeschiderea școlilor. Ce se va întâmpla după ce vor reveni în clase

04.02.2021 | 09:48
Veste surprinzatoare pentru elevi despre redeschiderea scolilor Ce se va intampla dupa ce vor reveni in clase
ADVERTISEMENT

Chiar dacă au mai rămas doar câteva zile până la debutul semestrului al doilea, când școlile se vor redeschide parțial, în funcție de cele trei scenarii propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, problemele ce țin de organizare sunt încă departe de a fi rezolvate.

De pildă, în momentul de față nu putem spune cum și când anume vor fi organizate orele remediale prin care elevii ar trebui să recupereze materia pierdută în perioada în care cursurile s-au desfășurat exclusiv online.

ADVERTISEMENT

Între timp, a fost dat publicității ghidul pentru redeschiderea școlilor, în varianta propusă de Ministerul Educației, pe baza aspectelor convenite cu Ministerul Sănătății. Potrivit edupedu.ro, documentul are 14 pagini și conține atât regulile pentru învățământul preuniversitar, cât și cele pentru universități.

Școlile se redeschid cu lipsuri mari. Ghidul de reguli propus de autorități

Multe dintre măsurile cuprinse în noul ghid (n.r. obligativitatea purtării în permanență a măștii de protecție de către elevi, profesori și personalul școlii, păstrarea distanței de un metru între elevi) se regăsesc și în varianta anterioară a setului de reguli pentru școli.

ADVERTISEMENT

Nimic, însă, despre orele prin care elevii ar trebui să recupereze materia pierdută în timpul școlii online. „Vă garantez că dacă luni s-ar da un test naţional la orice disciplină care să evalueze real competenţele achiziţionate de elevi în timpul pandemiei, cred că 70% sau 80% dintre aceştia ar pica”, susține Antonia Pup, fosta președintă a Consiliului Național al Elevilor.

Ar trebui văzut ceea ce se face cu materia. Sigur, numai în România s-a luat decizia aceasta de a reduce materia. Atenţie, acesta este un gest foarte periculos!

ADVERTISEMENT

Acum, este foarte greu să mai recuperezi. Dincolo de optimismul care se afişează, recuperarea completă din nefericire nu este posibilă”, a declarat și fostul ministru al Educației, Andrei Marga.

Cum stabilesc școlile scenariul de funcționare

DSP/DSPMB informează, înainte de reluarea cursurilor, după vacanțele școlare/ universitare, inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, denumit în continuare ISJ/ISMB, respectiv senatul universitar al instituţiei de învăţământ superior, comitetul judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în vederea stabilirii scenariului de începere a cursurilor.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ISJ/ISMB transmite unităţilor şcolare/ conexe informarea DSP/DSPMB referitoare la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, pentru stabilirea scenariului de funcţionare.

Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza în functie de evoluția epidemiologică, prin raportare la prevederile art.3.

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune apoi inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, în funcție de cele trei scenarii.

ADVERTISEMENT