News

Veste uriașă pentru Cristian Cioacă: propunerea de liberare condiționată a fost aprobată. Când scapă soțul Elodiei de închisoare

Cristian Cioacă este mai aproape ca niciodată de ieșirea din închisoare, după ce a apărut în fața comisiei pentru liberare condiționată din cadrul penitenciarului Mioveni.
09.06.2023 | 17:21
Veste uriasa pentru Cristian Cioaca propunerea de liberare conditionata a fost aprobata Cand scapa sotul Elodiei de inchisoare
Cristian Cioacă e la un pas de libertate, cu patru ani mai devreme / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: România TV, Facebook
ADVERTISEMENT

Cristian Cioacă va afla la sfârșitul acestei luni când va scăpa de condamnarea de 16 ani și 8 luni de închisoare, în cazul dispariției Elodiei Ghinescu. De data aceasta, fostul soț al avocatei are șanse mari să fie eliberat și să se întoarcă acasă.

Ce au decis judecătorii la prima ședință

Pe 11 mai 2023, Cristian Cioacă a înaintat Judecătoriei Pitești o propunere de liberare condiționată, a doua în decursul acestui an. Precedenta cerere i-a fost respinsă, atât pe fond cât și în apel.

ADVERTISEMENT

La primul termen, stabilit pentru 17 mai, instanța a luat notă de înscrisurile înaintate de către penitenciar și a emis o adresă către Serviciul de Probațiune Argeș, ”în vederea solicitării de recomandări cu privire la măsurile și obligațiile de supraveghere pe perioada liberării, conform art 97, alin 7, din Legea nr 254/2013, raportat la înscrisurile înaintate la dosar de către penitenciar, având în vedere că propunerea comisiei pentru eliberare condiționată vizează rămânerea unui rest de executat mai mare de doi ani”.

Potrivit articolului de lege citat se referă la procedura de acordare a liberării condiționate. ”La procesul verbal de propunere a liberării condiționate se anexează, prin grija consilierului de probațiune din cadrul serviciului de probațiune competent potrivit legii, în circumscripția căruia se află penitenciarul recomandările cu privire la măsurile de supraveghere și obligațiile prevăzute la art 101 din Codul Penal, care pot fi aplicate de către instanța de judecată, în cazul în care restul de pedeapsă rămas neexecutat la data liberării persoanei condamnate este de doi ani sau mai mare” (art 97, alin 7, din Legea nr 254/2013).

ADVERTISEMENT

Avocata lui Cristian Cioacă a confirmat că soțul Elodiei a primit răspuns pozitiv de la comisia pentru liberare condiționată

Comisia pentru liberare condiționată este formată din judecătorul de supraveghere a privării de libertate, care este și președintele comisiei, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, directorul adjunct pentru educație și asistență psihosocială și un consilier de probațiune.

Admiterea cererii de liberare condiționată trebuie să fie validată de instanța pe raza căreia se află penitenciarul, însă opinia comisiei cântărește foarte mult în luarea deciziei finale.

ADVERTISEMENT

Informația potrivit căreia fostul soț al Elodiei Ghinescu a primit acord pozitiv din partea comisiei pentru liberare condiționată din Penitenciarul Mioveni a fost confirmată de avocata lui Cristian Cioacă.

”Da, așa este. Are termen la instanță pe 28 iunie pentru a fi confirmată sau respinsă (propunerea de eliberare, n.r.)”, a declarat Maria Vasii, avocată lui Cristian Cioacă, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Soțul Elodiei are asigurat un loc de muncă, în libertate

Este pentru prima dată când Cristian Cioacă primește ”aviz pozitiv” să iasă din închisoare din partea conducerii penitenciarului. La începutul acestui an, răspunsul a fost unul negativ, iar fostul polițist a încercat să întoarcă decizia printr-o acțiune în instanță. Judecătoria Pitești și, ulterior, Tribunalul Argeș, au confirmat concluzia comisiei și i-au respins cererea lui Cioacă.

Fostul soț al Elodiei a primit, atunci, un nou termen de rediscutare a situației sale, ”după data de 10 mai 2023”. O zi mai târziu, Cioacă a introdus acțiunea în instanță.

Potrivit motivării din precedentul dosar, Cristian Cioacă a arătat că, după eliberare, are asigurat un loc de muncă, că a păstrat o legătură strânsă cu familia surorii sale, urmând să aibă ”o viață onestă și venituri ilicite”. De asemenea, fostul polițist susține că ”nu există nici cel mai mic risc de recidivă”.

Condamnarea lui Cioacă se încheie în august 2028

În iunie 2014, Cristian Cioacă a fost condamnat la 16 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte și acces ilegal de un sistem informatic.

El ar urma să termine de executat pedeapsa în august 2028, deoarece se scad 449 de zile de măsuri preventive privative de libertate și 480 de zile considerate ca executate potrivit Legii 169/2017 (recursul compensatoriu), Cioacă executându-și pedeapsa în regim semideschis.

ADVERTISEMENT
Tags:
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Teodoro s-a mutat din Chile în România şi deţine una dintre cele mai...
Teodoro s-a mutat din Chile în România şi deţine una dintre cele mai profitabile plantaţii. A investit 100.000 de euro
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Probleme majore descoperite de NATO
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Probleme majore descoperite de NATO
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Cum a ajuns România pe mâna sovieticilor. Cine au fost cei care au...
Cum a ajuns România pe mâna sovieticilor. Cine au fost cei care au decis soarta țării înainte de terminarea războiului