News

Vești bune pentru industria română de film. Marcel Ciolacu: ”Vom plăti toate sumele rămase restante”

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții industriei de film din România. Șeful PSD i-a asigurat că vor primi toate sumele restante
10.05.2023 | 15:37
Vesti bune pentru industria romana de film Marcel Ciolacu Vom plati toate sumele ramase restante
Liderul PSD a discutat cu reprezentanții industriei cinematografice din România Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a anunțat că a stabilit împreună cu reprezentanții industriei filmului detaliile necesare repornirii schemei de ajutor de stat pentru a susține această industrie.

Vești bune pentru industria română de film

Președintele Partidului Social Democrat a mai spus că vrea să repare o nedreptate făcută de miniștrii USR, care blocând plățile au blocat o ”sursă de imagine extraordinară pentru România”.

ADVERTISEMENT

”Astăzi (luni n.r.) am stabilit împreună cu cei mai puternici reprezentanți ai industriei de film din România toate detaliile pentru repornirea schemei de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice.

Vom plăti toate sumele rămase restante în urma acțiunilor total inoportune din trecut ale miniștrilor USR, care n-au avut de făcut altceva la guvernare decât să blocheze o sursă de imagine extraordinară pentru România.

ADVERTISEMENT

Toate țările din jurul nostru au astfel de mecanisme prin care să atragă producătorii de film de prestigiu. Este timpul ca și România să revină în prim-plan și să reînceapă să investească în industria cinematografică”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Schema de finanțare se mută de la Ministerul Antreprenoriatului la Ministerul Culturii

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică în luna martie, schema de ajutoare de stat de maximum 1,2 miliarde de lei (250 de milioane de euro) în total, pentru producătorii de filme, se va muta de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) la Ministerul Culturii.

ADVERTISEMENT

Inițial, schema era administrată de Comisia Națională de Prognoză, dar apoi a trecut la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, de unde a moștenit-o actualul Ministerul al Antreprenoriatului și Turismului. După adoptarea proiectului de Ordonanță de Urgență, MAT ar urma să cedeze schema de finanțare în administrarea Ministerului Culturii.

Ordonanța de urgență se justifică „luând în considerarea faptului că, în lipsa unor măsuri imediate care să deblocheze administrarea schemei de ajutor, o serie  de proiecte de investiții și de producție de  opere audiovizuale vor fi redirecționate către alte state, care oferă deja aceste facilități, iar  fără intervenția legislativă imediată, România va continua să fie ocolită de investitorii în producția de opere audiovizuale, iar companiile naționale din industrie și din domeniile conexe nu vor beneficia de condiții de finanțare adecvate pentru a derula proiecte internaționale pe teritoriul României”, se arată în cadrul documentului publicat pe site-ul MAT.

ADVERTISEMENT

Astfel, după ce Guvernul va aproba ordonanța, furnizorul schemei de ajutor de stat va fi Ministerul Culturii, iar administrator al schemei de ajutor de stat va fi desemnat Centrul Național al Cinematografiei, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul cinematografiei, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

ADVERTISEMENT