News

Vești bune pentru mai mulți români. Ministrul Agriculturii vrea să dea bani pentru țuică

Vești bune pentru producătorii români de țuică. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunță că vrea să le finanțeze afacerile, așa cum se întâmplă cu fabricile de bere.
03.05.2022 | 23:04
Vesti bune pentru mai multi romani Ministrul Agriculturii vrea sa dea bani pentru tuica
Vești bune de la ministrul Agriculturii pentru producătorii de țuică. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunț important făcut de ministrul Agriculturii. Adrian Chesnoiu spune că ia în calcul finanțarea producătorilor români de țuică, așa cum se întâmplă cu fabricile de bere.

Ministerul Agriculturii ar putea finanța producătorii de țuică

Ministrul Agriculturii a făcut anunțul, mai exact, în cadrul unei conferințe de presă, de la sediul PSD Satu-Mare, după ce s-a văzut cu liderul producătorilor de pălincă din zonă.

ADVERTISEMENT

”M-am văzut cu domnul președinte al producătorilor de pălincă din județul Satu Mare, mi-a lăsat câteva informații despre acest sector.

Și, evident, ținând cont de faptul că pălinca se produce din fructe, din produse agricole, putem să finanțăm pe schema de calitate, așa cum finanțăm și fabricile de bere, putem finanța și apariția unor unități moderne de producție a pălincii” a declarat ministrul agriculturii, într-o conferință de presă, scrie presa locală Gazeta de Nord-Vest.

ADVERTISEMENT

Țuica este o băutură tradițională în România. Ea se face în general din prune și este nelipsită de pe mesele oamenilor în zilele de sărbătoare.

Consumată în cantități mari, țuica poate deveni nocivă pentru organism. De obicei, această băutură se servește în pahare mici, din cauza gustului puternic.

ADVERTISEMENT

Ce a spus ministrul Agriculturii despre fermierii români

În aceeași conferință, Adrian Chesnoiu a spus că s-a crescut plafonul pentru fermierii români, încât să-și creeze fabrici de procesare.

”Sunt un susținător al asociarii fermierilor. Fie în grupuri de producători, fie în organizații de producători, fie în cooperative. Fermierii vor avea la dispoziție în viitorul plan național strategic o sumă consistentă pentru procesare. Am făcut un lucru care cred eu că va stimula asta.

ADVERTISEMENT

Am crescut plafonul de la 2,5 milioane de euro, cât era maxim pentru o unitate de procesare în programul trecut, la 15 milioane de euro în prezent. Și asta va da posibilitatea fermierilor să se asociueze și să-și facă fabrici de procesare și să dea valoare adăugată producției lor.

Una dintre principalele condiții obligatorii pentru cei care vor face astfel de investiții va fi ca 70% din materia primă utilizată să fie de poducție românească. Aceasta este o oportunitate care, în viitor, își va spune cuvântul și care îi va aduce pe fermierii români să adauge valoare producției lor primare”, a mai declarat Adrian-Ionut Chesnoiu.

ADVERTISEMENT