News

Vești bune pentru părinții din România. O propunere legislativă ar putea schimba radical concediul de creștere a copilului

Părinții din România primesc vești bune din Parlament. Concediul de creștere a copilului ar putea suferi modificări radicale. O propunere legislativă a fost depusă în acest sens.
19.10.2022 | 20:03
Vesti bune pentru parintii din Romania O propunere legislativa ar putea schimba radical concediul de crestere a copilului
Concediul de creștere a copilului, acordat simultan pentru ambii părinți. Proiect de lege. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Politicienii doresc ca ambii părinți să beneficieze, simultan, de concediu de creștere a copilului. Acesta ar fi însoțit de acordarea indemnizației de creștere a copilului la care aceștia au dreptul.

Concediul de creștere a copilului, acordat simultan pentru ambii părinți. Proiect de lege depus în Parlament

Această modificare radicală va fi posibilă dacă proiectul de lege în acest sens depus în Parlament de o deputată şi membră a partidului REPER va fi adoptat.

ADVERTISEMENT

Deputata Cristina Rizea este de părere că ambii părinți ar trebui să beneficieze de concediu de creștere a copilului, simultan.

”În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă.

ADVERTISEMENT

De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur”, susține Cristina Rizea, într-o postare pe Facebook.

Cum va fi acordat acest concediu

Conform demersului legislativ depus în Parlament de reprezentanta REPER, statul ar urma să susțină ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului atât simultan, cât și în perioade separate, așa cum este în prezent.

ADVERTISEMENT

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele 6 luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți.

Cristina Rizea a mai adăugat că ”în ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune”.

ADVERTISEMENT

Prin modificările propuse legii, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând. El poate astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creştere a copilului.

”Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinţi nu este suprasolicitat de responsabilităţile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a adăugat Rizea.

ADVERTISEMENT