News

Vești excelente oferite de ministrul Sănătății. Când am putea renunța la mască în spațiile deschise

09.05.2021 | 14:03
Vesti excelente oferite de ministrul Sanatatii Cand am putea renunta la masca in spatiile deschise
ADVERTISEMENT

Când am putea renunța la mască în spațiile deschise? Iată o întrebare la care ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a oferit un răspuns destul de optimist.

Din 8 noiembrie 2020, purtarea măștii de protecție în spațiile deschise a devenit obligatorie în țara noastră. Duminică, la mai bine de o jumătate de an de la decizia CNSU, ministrul Sănătății oferă o perspectivă în privința datei când această restricție ar putea fi ridicată.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ioanei Mihăilă, am putea renunța la purtarea măștii sanitare înainte de debutul toamnei calendaristice.

Când am putea renunța la mască în spațiile deschise

Măsurile de protecție sanitară, campania de vaccinare și trecerea prin boală a peste un milion de persoane sunt o parte esențială a factorilor care au făcut ca pandemia din România să intre pe un accentuat făgaș descendent.

ADVERTISEMENT

În acest context pozitiv, autoritățile din Sănătate pregătesc o serie importantă de măsuri de relaxare pentru vara și toamna care urmează. Duminică, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a vorbit despre evoluția crizei sanitare în acest moment.

Oficialul Guvernului a declarat că dacă românii continuă să se vaccineze în număr mare şi să respecte măsurile de protecţie, atunci pandemia se va încheia curând și implicit o serie de libertăți vor fi reinstituite.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește renunțarea la purtarea măștii pe stradă, în spații deschise, Ioana Mihăilă a declarat că acest lucru ar putea fi posibil înainte de luna septembrie.

”Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise.

ADVERTISEMENT

Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat.

Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”, a spus Mihăilă la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Ce se întâmplă cu masca în spațiile închise

Tot duminică, ministrul Sănătății a mai precizat că deocamdată nu a fost stabilit dacă renunțarea la mască în spaţiile închise unde toate persoanele sunt vaccinate va fi inclusă în primul val al relaxărilor din 1 iunie, așa cum spusese premierul Cîțu.

”Aş vrea să vă dau o dată exactă, ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact, depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri.

Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a mai spus oficialul Guvernului pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT