News

Vești excelente pentru milioane de pensionari din România. Decizia luată de ministerul Muncii în prag de sărbători

Vești excelente pentru milioane de pensionari. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune ce se va întâmpla cu pensiile.
18.12.2023 | 08:03
Vesti excelente pentru milioane de pensionari din Romania Decizia luata de ministerul Muncii in prag de sarbatori
Vești excelente pentru milioane de pensionari. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Vești excelente pentru milioane de pensionari din România. Chiar înainte de sărbători, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, face noi precizări menite să clarifice noua lege a pensiilor și beneficiile vârstnicilor.

Vești excelente pentru milioane de pensionari

În cadrul unei intervenții la Prima News, ministrul a punctat, încă o dată, că legea pensiilor este sustenabilă. Totodată, aceasta a precizat există bani pentru a susține aceste cheltuieli. Bucura Oprescu spune că în 2024 niciun pensionar nu va primi mai puțini bani. Ministrul susține că toate pensiile vor crește.

ADVERTISEMENT

Mai mult, noua lege prevede ca în luna ianuarie a fiecărui an, să existe o creștere a pensiilor cu rata inflaţiei plus jumătate din majorarea reală a salariului mediu brut din România. „Vom avea momentul T0, în ianuarie.

E important să ştie că în noua lege a pensiilor avem un articol care spune clar că de acum înainte, în fiecare, an, în luna ianuarie trebuie să avem majorarea pensiilor. Pe acelaşi mecanism (..) cu rata inflaţiei din anul anterior plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a transmis ministrul, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

O schimbare importantă va fi făcută și în privința taloanelor de pensie. Pe lângă faptul că vor arăta diferit, deoarece culoarea acestora va fi modificată, după data de 1 septembbrie 2024, cupoanele vor conține câteva informații.

Mai exact, pe fiecare talon se va regăsi formula de calcul a pensiei, punctele contributive, necontributive şi punctele de stabilitate. Amintim că noua lege prevede ca cei care au o perioadă de contributivitate de peste 25 de ani vor avea puncte suplimentare.

ADVERTISEMENT

„Pensionarii pot fi siguri că vor beneficia de majorarea pensiilor”

Pensiile vor fi majorate în două etape în 2024, în ianuarie și septembrie. În prima lună din an, toți vârstnicii vor beneficia de creșteri cu 13,8 la sută, prin indexarea cu rata inflației. A doua majorare va avea loc în toamnă, prin recalcularea pensiilor.

„Creşterea suplimentară care se referă la recalculare. Impactul pe care îl avem pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, este de 10 miliarde de lei, adică 2,5 miliarde de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Impactul bugetar al noii legi a pensiilor este de 0.6% din PIB. Banii din pensii sunt în bugetul pentru 2024. Pensionarii pot fi siguri că vor beneficia de majorarea pensiilor”, a adăugat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

ADVERTISEMENT