News

Vești excelente pentru milioane de români. Ce trebuie să facă toate asociațiile de bloc pentru a-i scăpa pe oameni de povara facturilor la curent

O veste excelentă pentru milioane de români care stau la bloc. Ce trebuie să facă asociațiile, încât să prevină facturile mari la lumină.
14.06.2023 | 17:28
Vesti excelente pentru milioane de romani Ce trebuie sa faca toate asociatiile de bloc pentru ai scapa pe oameni de povara facturilor la curent
Ce soluție există pentru facturi mai mici la lumină ale românilor de la bloc. Sursa foto: EON.ro, facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care stau la bloc ar putea primi facturi mai mici la curentul electric de acum înainte. Însă, totul depinde de asociațiile de locatari. Ce trebuie să facă acestea, încât să reducă consumul de lumină al fiecărui apartament în parte?

Cum pot avea românii de la bloc facturi mai mici la lumină? Proiectul în care se pot înscrie asociațiile de locatari

Concret, asociațiile de locatari au posibilitatea de a deveni ”prosumatori” și să se înscrie într-un proiect ce presupune instalarea de panouri fotovoltaice. Acestea se pot monta direct pe acoperiș, terase sau pe sol. În ultima vreme, sunt o opțiune pentru multe persoane care nu vor să se mai confrunte cu costuri uriașe la curentul electric.

ADVERTISEMENT

Proiectul din care pot face parte asociațiile de locatari este inițiat de ONG-ul ”Între Vecini” și susținut de BRD. Acesta asigură atât montarea de panouri fotovoltaice, cât și restul acțiunilor sustenabile, în valoare de 15.000 de euro per comunitate.

Cum se poate face înscrierea în proiect

Deja în Capitală proiectul s-a pus în derulare, fiind accesat de asociațiile de locatari din Sectorul 6. Restul, din celelalte sectoare pot beneficia de acest sprijin dacă se înscriu pe platforma intrevecini.ro. În următorii trei ani, ajutorul va fi valabil și pentru restul zonelor din țară.

ADVERTISEMENT

Din 2022 ”Între Vecini” a devenit cunoscut, dar până în 2027, fondatorii vor să ajute 1.000.000 persoane care stau la bloc și nu mai scapă de facturile cu costuri ridicate la curentul electric. Tot referitor la înscriere, se poate face până pe 10 iulie și dacă se constituie o echipă de proiect de minimum șapte locatari.

Cei șapte locatari vor completa un formular și vor fi chemați să dea interviu. Dacă vor întruni toate condițiile necesare, se vor alege echipele semifinaliste care vor beneficia de instalarea panourilor fotovoltaice, în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

” (…) Până la data de 10 iulie, căutăm comunități în care să montăm panouri foto-voltaice pe bloc și să organizăm 10 evenimente în jurul sustenabilității. Fiecare grup câștigător beneficiază de sprijin de-a lungul unui an din partea echipei noastre pentru instalarea panourilor, obținerea calității de prosumator, facilitarea activităților sustenabile și organizarea comunitară.

În această sesiune oferim suport în valoare de 75.000 EUR pentru 5 grupuri din București (o comunitate/sector în sectoarele 1-5, 15.000 EUR/comunitate). În următorii 3 ani ne propunem sa avem câte o comunitate în fiecare județ din România și sector din București. 

ADVERTISEMENT

Până în 2030 ne propunem să implicăm 1.000.000 de români în proiecte la bloc și astfel schimbarea României să se întample, în sfârșit”, au comunicat fondatorii proiectului, pe platforma intrevecini.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: