News

Vești proaste pentru mai mulți români. Singura categorie la care crește vârsta de pensionare

Vești proaste. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunță ce se va întâmpla cu vârsta de pensionare pentru o categorie de români.
04.12.2023 | 08:03
Vesti proaste pentru mai multi romani Singura categorie la care creste varsta de pensionare
Vești proaste pentru mai mulți români. colaj Fanatik/ Foto Facebook/Hepta
ADVERTISEMENT

Vești proaste pentru mai mulți români. Vârsta de pensionare va crește pentru aceste persoane, de altfel, fiind singura categorie pentru care se va aplica măsura. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit lămuriri cu privire la această situație.

Vești proaste pentru mai mulți români. Ce se întâmpla cu vârsta de pensionare

Vârsta de pensionare va fi mai mare în cazul în care speranța de viață va crește considerabil în România. Însă, cum țara noastră se află pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește cea mai mică speranță de viață, probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este aproape inexistentă, conform ministrului Muncii.

ADVERTISEMENT

„Ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește”, a precizat Simona Bucura-Oprescu, prezentă la Alba-Iulia.

Datele publicate de Eurostat arată că durata medie de viață a unui român a ajuns la 75,3 ani în 2022. La nivelul UE, speranța de viață se apropie de 81 de ani. În țări precum Italia, Spania și Suedia trece de 83 de ani.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, ministrul Muncii a precizat că există o categorie pentru care vârsta de pensionare va crește. Este vorba de o condiție impusă „din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021”.

Aceasta a făcut referire la vârsta de pensionare pentru femei, care va fi mai mare, potrivit noii legi. Simona Bucura-Oprescu a ținut să sublinieze că, totuși, au fost introduse două măsuri complementare, pentru a „îndulci” condiționalitatea impusă în cadrul PNRR.

ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare pentru femei va ajunge la 65 de ani

Astfel, vârsta de pensionare a femeilor va fi redusă cu șase luni, pentru fiecare copil, prin perioada de creștere fiind echilibrat stagiul de cotizare contributiv. „Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei. A fost o condiție la impuse și nu la liber-alese.

A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare. Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a transmis ministrul muncii, potrivit presei din Alba.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, nașterea și creșterea copiilor va fi considerată drept perioadă contributivă. Simona Bucura-Oprescu a precizat că, până în 2030 vârsta de pensionare a femeilor din România va ajunge la 63 de ani, iar până în 2035 va fi de 65 de ani.

 

ADVERTISEMENT