News

Crește vârsta de pensionare? Ministrul Sorina Bucura-Oprescu a dat răspunsul: “Aceasta e garanția”

Ministrul muncii i-a asigurat pe români că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar. ”Doar în cazul în care crește speranța de viață”
10.11.2023 | 21:56
Creste varsta de pensionare Ministrul Sorina BucuraOprescu a dat raspunsul Aceasta e garantia
Simona Bucura-Oprescu a dat asigurări că vârsta de pensionare nu va crește la 70 de ani Sursa foto: Ministerul Muncii
ADVERTISEMENT

Simona Bucura-Oprescu a explicat vineri că aceasta a fost poziția pe care a susținut-o la Comisia Europeană atunci când România s-a opus creșterii vârstei de pensionare la 70 de ani.

Vârsta de pensionare nu va crește arbitrar

Ministrul a mai explicat faptul că legarea vârstei de pensionare de creșterea speranței de viață este o garanție a guvernului pentru români față de creșteri ad-hoc sau arbitrare ale vârstei de pensionare.

ADVERTISEMENT

”Garanția noastră pentru români este că am venit cu un parametru, un element de referință care să le protejeze interesul, adică, vârsta de pensionare nu crește decât dacă crește și speranța de viață. Deci, doar în cazul în care crește speranța de viață, va crește și vârsta de pensionare. Ceea ce este o garanție a noastră.

Românii au totuși această garanție, că nu va crește vârsta de pensionare arbitrar, așa cum s-a dorit inițial. Cel puțin, în ceea ce ne privește, am făcut tot ceea ce ține de noi, de așa manieră încât să vedem specificul României. Și exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Fiecare dintre noi ne dorim creșterea speranței de viață. Creșterea speranței de viață este un indicator pe care îl găsim în Aging Report și care indică, după cum și spune, care este speranța de viață dintr-o țară. Ei bine, în România, ne dorim să nu avem creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare, sau să venim noi arbitrar cu asta.

Motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creștere a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Fiecare dintre noi constatăm care este speranţa de viaţă astăzi.

ADVERTISEMENT

Ceea ce este important să facem este să contribuim de aşa manieră încât speranţa de viaţă să fie mai mare şi să ştiţi că asta vedem inclusiv din pensii, din păcate. Pot să le spun românilor că, în acest moment, vor ieşi la pensie la 65 de ani”, a declarat Simona Bucura-Oprescu pentru Digi24.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România trebuie să reducă opțiunile de pensionare anticipată și să încurajeze prelungirea vieții profesionale, până în punctul în care vârsta standard de pensionare voluntară să ajungă la 70 de ani.

ADVERTISEMENT

Adică, salariații să poată ieși la pensie la această vârstă doar dacă își doresc acest lucru, fără a fi obligați. PNRR prevede ca vârsta de pensionare pentru femei și bărbați să se egalizeze la 65 de ani, până în 2035, și ca bugetul de pensii să fie fixat la 9,4% din PIB.

ADVERTISEMENT