News

Vești proaste pentru milioane de români. Centralele de apartament vor fi interzise. De când intră în vigoare directiva

Milioane de români vor renunța la centralele de apartament, care vor fi interzise. Data la care directiva Uniunii Europene va intra în vigoare
09.12.2023 | 15:24
Vesti proaste pentru milioane de romani Centralele de apartament vor fi interzise De cand intra in vigoare directiva
UE vrea să elimine combustibilii fosili din sistemele de încălzire ale locuințelor / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

În contextul noilor directive privind eficiența energetică și către un parc imobiliar cu emisii zero de CO2, toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili vor trebui eliminate până în 2040.

Fără combustibili fosili

România nu va face excepție de la această directivă care deja a fost adoptată în Parlamentul European. Textul stabilește astfel termenul limită (2040) pentru utilizarea centralelor individuale pe gaze în țările blocului comunitar.

ADVERTISEMENT

Clădirile vor trebui să fie mai eficiente din punct de vedere energetic în viitor, conform unui acord la care au ajuns negociatorii din Parlamentul European și din statele membre ale UE.

Scopul este de a ajuta UE să își îndeplinească obiectivele climatice. Concret, consumul de energie în clădirile rezidențiale va trebui să fie redus în medie cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035, după cum au convenit la Bruxelles statele membre ale UE și Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Încetarea subvențiilor

Până în 2040, sistemele de încălzire pe gaz și pe petrol nu vor mai fi folosite. De asemenea, Parlamentul a anunțat că statele membre ale UE ar trebui să înceteze să mai subvenționeze sistemele de încălzire care utilizează combustibili fosili, cum ar fi petrolul sau gazul, începând cu 2025.

Cu toate acestea, ar trebui să rămână posibile stimulentele pentru sistemele hibride, cum ar fi o combinație între încălzirea cu combustibili fosili și o pompă de căldură.

ADVERTISEMENT

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune”, se arată într-un comunicat al executivului european.

Clădiri mai puțin poluante în UE

„ Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie. De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”.

ADVERTISEMENT

„Subvențiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerințe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire”, precizează Comisia Europeană.

„Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se arată în același comunicat.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori