News

Vești proaste pentru un milion de români. Cine nu beneficiază de plafonarea prețurilor la energie

Schemele de plafonare pentru energia electrică stabilesc o serie de praguri de consum în funcție de care această măsură se aplică. Aceste condiții fac ca 1 milion de români să nu beneficieze de această măsură.
01.04.2022 | 15:28
Vesti proaste pentru un milion de romani Cine nu beneficiaza de plafonarea preturilor la energie
Estimările indică că peste un milion de consumatori domestici nu se încadrează în plafoanele stabilite de guvern. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ordonanța care prevede plafonarea și compensarea prețurilor pentru energie electrică intră în vigoare de vineri, 1 aprilie 2022. Cu toate acestea, măsurile luate de Guvern vor avea un impact limitat, notează Digi24.

Peste un milion de români nu vor beneficia de plafonare

Spre deosebire de gazele naturale, plafonarea stabilită pentru consumatorii domestici de energie electrică este calculată în funcție de niște praguri. Astfel, plafonările de care beneficiază românii variază în funcție de cele două praguri stabilite de către guvernanți.

ADVERTISEMENT

“Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, transmitea atunci premierul Nicolae Ciucă.

Primul prag stabilit prin OUG-ul adoptat pe 18 martie vizează un consum mediu de 100 kWh. Cei care se încadrează sub această limită ar urma să plătească un preț plafonat la 68 bani pe kW/h. Mai trebuie adăugat că în acest preț este inclus și TVA-ul.

ADVERTISEMENT

În cazul consumatorilor care au un consum mediu între 100 și 300 kWh, prețul pe care ar urma să îl plătească ar fi de 80 de bani pentru kWh.

Din nefericire, în ciuda măsurilor pe care autoritățile le-au anunțat nu se vor apleca tuturor consumatorilor din România. Mai exact, unii experți atrag atenția asupra faptului că peste un milion de români s-ar afla în această situație.

ADVERTISEMENT

Experții Asociației Energia Inteligentă oferă un scenariu mai pesimist. Mai exact, aceștia sunt de părere că două milioane de familii s-ar afla în această situație.

Ce prețuri vor plăti cei care nu vor beneficia de plafonare?

“Pe energie electrică, cei care depășesc 300 kWh pe lună vor plăti prețurile din contract, care sunt cu 70-80 la sută mai mari față de anul trecut. Prețul plafonat pentru gaze naturale înseamnă un preț care este mai mare cam cu 120 la sută față de media anului trecut din aceeași perioadă, adică plafonarea s-a făcut la un nivel de preț care este cam de 2,3 ori mai mare decât anul trecut”, explică Dumitru Chisăliță.

ADVERTISEMENT

Specialiștii din domeniul energetic atrag atenția asupra faptului că în ultimele 12 luni costul energiei electrice a crescut cu 70-80%. În plus, prețurile de pe piața liberă variază între 1,4 lei/kWh și 4,1 lei/kWh. Asta înseamnă că o depășire minimă a plafonului ar putea duce la facturi de 420 – 1,234 lei.

ADVERTISEMENT