Life

Viața impresionantă a uneia dintre cele mai mari cântărețe. La 13 ani a devenit mamă, iar la 19 ani s-a căsătorit

Aretha Franklin a fost și va rămâne o emblemă a muzicii. A fost adorată de milioane de oameni din întreaga lume, dar viața sa din spatele scenei a fost una dramatică.
26.01.2022 | 18:01
Viata impresionanta a uneia dintre cele mai mari cantarete La 13 ani a devenit mama iar la 19 ani sa casatorit
Viața impresionantă a uneia dintre cele mai mari cântărețe. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

“Aretha își transmitea durerile vieții prin vocea ai”, declara producătorul Harvey Manson Jr, cel care a realizat filmul Respect.

A fost supranumită Regina muzicii soul, dar suferințele trăite de-a lungul vieții au făcut-o să-și găsească refugiul de multe ori în alcool sau țigări.

ADVERTISEMENT

Aretha Franklin a fost una dintre cele mai îndrăgite artiste din lumea întreagă, dar viața sa a fost una dramatică. La aproape 15 ani avea deja doi copiii, iar la 19 ani s-a măritat cu un bărbat care a abuzat-o.

Viața impresionantă a uneia dintre cele mai mari cântărețe. La 13 ani a devenit mamă, iar la 19 ani s-a căsătorit

Aretha Franklin a fost decenii la rând o emblemă a muzicii și a comunității de culoare din SUA.  În 1968, a cântat la funeraliile lui Martin Luther King Jr, iar după 40 de ani a cântat la inaugurarea mandatului președintelui Barack Obama.

ADVERTISEMENT
Aretha Franklin și Barack Obama
Aretha Franklin și Barack Obama. Sursă foto: hepta.ro

 

A vândut milioane de discuri în întreaga lume și a câștigat 18 premii Grammy. Melodiile sale precum Respect sau A Natural Woman se cântă și acum la toate concursurile de talente. Nu i-a fost niciodată teamă să se îndrepte spre diferite genuri de muzică precum: pop, jazz, Gospel sau R&B.

În ciuda succesului uriaș pe care l-a avut pe scenă, viața sa a fost marcată încă de la început de problemele prin care a trecut.

ADVERTISEMENT

La vârsta de 6 ani, a fost abandonată de mamă. Aceasta a decis să-și părăsească familia din cauza abuzurilor la care era suspusă. Nu după mult timp, tatăl ei, care era pastor, a fost implicat într-un scandal uriaș. A lăsat însărcinată o adolescentă. Trei ani mai târziu, Aretha află că mama sa a murit, lucru care a afectat-o profund.

Cântăreața a rămas însărcinată pentru prima dată la doar 12 ani, iar la 15 ani a născut și cel de-al doilea copil. Mult timp nu s-a știut cine era tatăl copiilor, dar în final, artista a dezvăluit că era vorba despre un anume Edward Jordan. Familia a ajutat-o, iar cei doi băieți au trecut sub tutela sorei ei și a bunicii sale.

ADVERTISEMENT

În acea perioadă, artista a fost nevoită să renunțe la școală și a început să bea. Și-a urmat tatăl în Caravana Gospel, unde cânta la pian, dar și voce. Ray Charles denumea însă cercul în care intrase tânăra cântăreață circuitul sexului.

Aretha Franklin s-a măritat la 19 ani

După ce a împlinit 18 ani, Aretha s-a mutat la New York. La o petrecere l-a cunoscut pe Ted White, un proxenet cunoscut, iar după un an s-au căsătorit. Viața nu a fost însă deloc așa cum și-ar fi dorit tânăra.

Aretha Franklin în tinerețe
Aretha Franklin în tinerețe. Sursă foto: hepta.ro

 

White i-a finanțat cariera, fiind conștient de talentul soției sale, dar nu a ezitat niciodată să o abuzeze. Mulți martori au declarat că o bătea chiar dacă vedea cineva. Cei doi au avut un fiu, dar acest lucru nu a împiedicat-o pe Aretha să divorțeze în anul 1969. Mai târziu și-a găsit alinarea în brațele managerului său, Ken Cunningham, iar din relația lor s-a mai născut un copil.

“Se temea că nu era destul de bună ca artistă, destul de frumoasă ca femeie și destul de devotată ca mamă. Nu știu cum s-o numesc, dar avea o mare, mare nesiguranță”, declara sora sa, Carolyn

Aretha Franklin s-a măritat opt ani mai târziu cu Glynn Turman în biserica unde tatăl ei era pastor. Cântăreața și-a dat seama că a făcut din nou o alegere greșită, așa că în 1984 a divorțat. A dorit să se mărite în anul 2012 cu Willie Wilkerson, dar ceremonia a fost anulată.

Ce avere a lăsat Aretha Franklin

De-a lungul timpului, Regina muzicii soul a fost internată de mai multe ori în diferite clinici, după ce a suferit căderi nervoase și s-a refugiat în alcool. A decis să nu mai urce pe scenă în anul 2017.

“Înainte de muzica ei, nimeni n-a purtat o haină de blană mai bine ca Aretha Franklin. Pe la jumătatea cântecului, îi plăcea s-o lase să-i cadă dramatic de pe umeri – o tradiție a muzicii Gospel despre care se spune că indică abandonul emoțional. Blana îi amintea publicului că se afla în prezența unei regine. A fost “Regina muzicii soul și nimeni n-ar trebui să îndrăznească să uite asta”, scrie Tom Leonard în urmă cu mai mulți ani pentru Daily Mail.

Pe 16 august 2018, Aretha Franklin a murit la vârsta de 76 de ani. Suferea de cancer pancreatic. A lăsat o avere de 80 de milioane de dolari, care se pare a fost împărțită în mod egal între moștenitorii săi.

ADVERTISEMENT