News

Viața pe planetă este în pericol! Ziua în care omenirea termină resursele naturale generate de Terra pentru 2020

22.08.2020 | 10:30
Viata pe planeta este in pericol Ziua in care omenirea termina resursele naturale generate de Terra pentru 2020
ADVERTISEMENT

Resursele generate de către planetă într-un an au fost din nou consumate înainte de finele anului în curs. Potrivit calculelor Global Footprint Network (GFN), astăzi vor fi epuizate resursele produse de planetă într-un an, iar până la finele lui  2020 va consuma din ceea  ce ar trebui transmis generațiilor viitoare.

Astfel, în acest an omenirea va consuma echivalentul resurselor produse de 1,6 planete, mai repede decât ecosistemele Terrei se pot regenera, scrie incont.stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Epidemia de coronavirus și reducerea activităților economice care i-a urmat a făcut ca amprenta ecologică a omenirii să fie totuși mai mică cu 9,3%% decât în 2019, dar oricum peste ritmul de regenerare a ecosistemelor planete. În 2019, GFN anunța că am consumat, în medie la nivel global echivalentul a 1,75 planete.

România și-a terminat resursele produse într-un  an încă din 11 iulie

România stă mai prost decât media globală, deoarece țara noastră a terminat echivalentul resurselor produse într-un an încă din 11 iulie, potrivit unui comunicat World Wide Fund for Nature (WWF).

ADVERTISEMENT

Ce ne arată însă această perioadă este că dacă ne unim forțele, impactul nostru, ca oameni de rând, contează. Când am mers mai puțin cu mașina, când am gătit cu familia și am risipit mai puține alimente, toate gesturile mici au contat. Trebuie să demonstrăm că am învățat ceva din perioada asta. Reluându-ne activitatea exact așa cum o făceam înainte ne întoarcem la un status care nu ne ajută pe termen lung. Avem nevoie de o nouă abordare a activității umane – la nivel individual, dar putem solicita și guvernelor să ia măsuri ca să nu mai trecem prin astfel de situații”, a declarat Orieta Hulea, director WWF România.

Potrivit ecologiștilor, amprenta de carbon reprezintă 57% din cererea omenirii asupra naturii, iar reducerea cu 50% a componentei de carbon a amprentei ecologice a umanității aproape că ar echilibra balanța adică, am consuma resursele a 1,1 planete.

ADVERTISEMENT

Alegerile greșite din trecut – desecări, defrișări, vânătoarea excesivă, poluarea cu plastic – nu trebuie să ne dicteze acțiunile în prezent și, în niciun caz, să ne decidă viitorul. Capacitatea Pământului este finită, dar posibilitățile umane nu sunt. Avem tehnologia, studiile și experții care să aplice metode mai bune. Iar, la nivel personal avem acces rapid la soluții pe care le putem pune în practică chiar acum, în viața noastră. Așa a luat naștere manifesto-ul ‘Legământ pentru Pământ’, o promisiune pe care o facem fiecare generațiilor viitoare și pe care o vom respecta, zi de zi”, a afirmat Hanny Bratu, Public Engagement Coordinator la WWF România.

WWF își propune obiectivul – ZERO-JUMĂTATE-ZERO: zero pierdere a habitatelor naturale, înjumătățirea amprentei ecologice a producției și a consumului și zero extincții cauzate de om, iar atingerea acestor obiective vor  duce la stabilitatea climei, hrană sănătoasă pentru toți, apă potabilă și o mai bună calitate a vieții.

ADVERTISEMENT