News

Victimele din Crevedia, obligate să-și plătească singuri expertize pentru casele distruse. Doi bătrâni au dat în judecată firma de GPL

Doi frați din Crevedia, ale căror case au fost spulberate în explozia de la Crevedia, au dat în judecată firma de GPL responsabilă.
19.09.2023 | 16:11
Victimele din Crevedia obligate sasi plateasca singuri expertize pentru casele distruse Doi batrani au dat in judecata firma de GPL
Ionuț Doldurea, patronul firmei de GPL, a fost arestat după exploziile de la Crevedia / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Vasile și Ionel P., doi bătrâni de 60, respectiv 61 de ani, din Crevedia, au început demersurile juridice împotriva societății Flagas SRL, proprietara fostei stații GPL de la Crevedia care a explodat pe 26 august 2023.

Unul dintre bătrâni este internat în străinătate, cu arsuri pe 70% din suprafața corpului

Cei doi frați au obținut în instanță admiterea cererii de asigurare a dovezilor pentru distrugerile provocate de exploziile de la Crevedia. Luni, 18 septembrie, Judecătoria Răcari a încuviințat efectuarea unor expertize tehnice judiciare pentru evaluarea proprietății imobiliare și evaluarea bunurilor mobile.

ADVERTISEMENT

Onorariul experților a fost stabilit tot de instanță, și sunt în valoare totală de 5.000 de lei și urmează să fie achitată de către reclamanți, potrivit deciziei judecătorilor.

”Noi am cerut să se facă o constatare a bunurilor în starea în care este acum. Imobilul este gard-în-gard cu fostul punct de lucru al societății și nu mai este păzit de jandarmi, așa că există riscul producerii unor noi distrugeri. Nu vrem să vină ulterior firma și să spună că nu este de la explozie. În acest moment, casa stă să cadă”, a declarat Octavian-Liviu Moise, avocatul celor doi reclamanți, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Potrivit avocatului, unul dintre frați a fost prins de suflul exploziei și a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului, fiind internat într-un spital din străinătate.

Actele de proprietate au ars în incendiu

Pe de altă parte, pierderile materiale sunt uriașe, practic agoniseala de-o viață a celor doi frați. Două imobile au fost distruse în proporție de 90%, un tractor a ars în totalitate, iar animalele din gospodărie au fost găsite moarte.

ADVERTISEMENT

”În incendiul care a urmat, au ars inclusiv actele de proprietate, astfel că nu mai puteam face dovada la instanță că imobilul le aparține clienților mei. Cei de la primărie ne-au ajutat și ne-au eliberat duplicate, pe baza plăților făcute în anii trecuți la taxele pe proprietate”, a mai spus avocatul.

Procedura de asigurare a dovezilor este premergătoare unei viitoare cereri de despăgubiri pe care cei doi frați urmează să o formuleze pe numele societății care a deținut stația GPL din Crevedia. Reprezentantul acestora a confirmat că Vasile și Ionel P. urmează să se constituie parte civilă și să solicite despăgubiri pe altă cale.

ADVERTISEMENT

16 victime cer despăgubiri firmei de GPL

Potrivit referatului de arestare a patronilor societății Flagas SRL consultat de FANATIK, în dosar ”au fost deja audiate 16 persoane care au suferit pagube materiale și morale în urma producerii faptei pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale și care au precizat că se constituie parte civilă în cauză”.

Ionuț Doldurea și Ionuț Cosmin Stângă, patronii companiei Flagas, au ajuns în spatele gratiilor, după ce Judecătoria Sectorului 5 a admis, pe data de 6 septembrie, propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a dispus arestarea preventivă a inculpaților pentru 30 de zile.

Cei doi asociați au contestat măsura preventivă, iar marți, 19 septembrie, ei au fost audiați din nou la Tribunalul București.

Bilanțul exploziilor: 6 case distruse total și 77, parțial

Aceștia sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, fiind acuzați că ”au promovat în cadrul societății, în mod sistematic, o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL”.

Doldurea și Stângă au continuat ilegal activitatea la punctul de lucru din Crevedia, după ce stația de alimentare cu GPL a fost închisă de ISU, în 2020, și au creat premisele izbucnirii unui incendiu urmat de mai multe explozii.

Potrivit aceluiași document, în urma deflagrației, 6 case au fost distruse total și 77 de imobile, distruse parțial.  De asemenea, mai multe bunuri mobile, lucrări, echipamente și componente ale acestora au suferit degradări sau au fost distruse.

ADVERTISEMENT
Tags: