News

Război în Israel. IDF a distrus 130 de tuneluri ale Hamas / ONU: “Ceva este în neregulă cu atacurile israeliene”

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în cea de-a 33-a zi de conflict, iar liderii G7 cer pauze umanitare pentru ajutorarea civililor din Gaza.
08.11.2023 | 18:10
Razboi in Israel IDF a distrus 130 de tuneluri ale Hamas  ONU Ceva este in neregula cu atacurile israeliene
Conflictul dintre Israel şi Hamas a intrat în a 33-a zi Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
08-11-2023
16:30

Șeful ONU: "Ceva este clar în neregulă cu operațiunile militare israeliene"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că numărul civililor uciși în Fâșia Gaza arată că „ceva este în mod clar în neregulă” cu acțiunea Israelului împotriva militanților Hamas. “Hamas încalcă (legea umanitară) atunci când îi ia pe civili drept scuturi. Dar când te uiți la numărul de civili uciși în operațiuni militare, este clar că ceva nu este în regulă”, a declarat Guterres pentru Reuters.

“Israelul trebuie să înțeleagă că nu este în interesul său ca în fiecare zi să vedem scene teribile ale nevoilor umanitare dramatice ale poporului palestinian. Acest lucru nu ajută Israelul în ceea ce privește opinia publică globală”, a adăugat el. 

El a comparat numărul copiilor uciși în Gaza cu copiii victime în alte conflicte din lume, despre care ONU raportează în fiecare an.

“În fiecare an, numărul copiilor uciși în orice conflict este de ordinul sutelor. În doar câteva zile avem mii de copii uciși în Gaza, ceea ce înseamnă evident că ceva nu este în regulă cu operațiunile militare desfășurate acolo”, a subliniat Guterres.

08-11-2023
16:27

Armata israeliană spune că a distrus 130 de tuneluri ale Hamas

Armata israeliană a anunţat că a distrus 130 de tuneluri Hamas de la începutul operațiunilor la sol în Fâșia Gaza. Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), a publicat chiar un videoclip cu distrugerea unui tunel.

“Prin extinderea operațiunii la sol din Fâșia Gaza, luptătorii dezactivează infrastructura teroristă a Hamas. Lucrăm pentru a descoperi și distruge tunelurile organizației teroriste și, de la începutul conflictului, au fost distruse 130 de tuneluri”, a scris el.

Hagari a adăugat că, judecând după aprovizionarea cu apă și oxigen, Hamas intenționa să rămână mult timp în tuneluri.

Un avion de luptă IDF, ghidat de informațiile oferite Shin Bet, a distrus depozitul lui Abu Zina, care era șeful Departamentului de Industrii și Arme de la sediul de producție al Hamas. Abu Zina a fost unul dintre liderii grupării teroriste şi a murit în atacul aerian.

În nordul Fâşiei Gaza nu mai funcţionează nicio brutărie

Mohsen Abu Zina era specializat în fabricarea de arme strategice și rachete. “Abu Zina a fost unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de arme ai Hamas”, se arată într-un comunicat al IDF.

ADVERTISEMENT

Într-o operațiune separată, de noapte, IDF susține că trupele terestre au direcționat o aeronavă pentru a lovi o unitate de rachete antitanc a Hamas, iar un atac aerian a ucis câțiva membri ai unei echipe responsabile de lansarea de rachete asupra teritoriului Israelului.

Între timp, Israelul a anunţat că a pierdut al 33-lea soldat în luptele din Gaza, pe maiorul Yonatan Hatzor, în vârstă de 22 de ani din Katzir, luptător în unitatea Sheldag.

ADVERTISEMENT

Subiectul războiului dintre Israel şi Hamas a fost dezbătut şi la Summit-ul G7, desfăşurat la Tokyo, unde miniştrii de externe din grupul celor şapte mari economii democratice au anunţat că au o poziţie unitară în ceea ce priveşte războiul dintre Israel, condamnând Hamas, susţinând dreptul Israelului la autoapărare şi solicitând “pauze umanitare” pentru a accelera acordarea de ajutor civililor palestinieni disperaţi din Fâşia Gaza.

În plus, secretarul de stat american, Anthony Blinken, a spus că Israelul nu poate controla Gaza după război, dar ar putea exista o „perioadă de tranziție” după încheierea acestuia. “Gaza nu poate rămâne sub controlul Hamas, acest lucru va duce la repetarea zilei de 7 octombrie. Este, de asemenea, clar că Israelul nu poate ocupa Gaza”, a declarat Blinken. “Poate că va fi necesară o perioadă de tranziție la sfârșitul conflictului. Nu vedem o reocupare și ceea ce am auzit de la liderii israelieni este că nu au intenția de a reocupa Gaza”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Privitor la situaţia din teren, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat că, de marți, nicio brutărie nu mai funcționează în nordul Fâşiei Gaza, din cauza lipsei de combustibil, apă și făină de grâu, precum și a pagubelor suferite de pe urma bombardamentelor.

Se mai raportează că 11 brutării au fost lovite și distruse, începând cu 7 octombrie. Alimentele esențiale, cum ar fi orezul, legumele și uleiul vegetal, sunt aproape epuizate pe piață, iar alte produse, precum făina de grâu, produsele lactate, ouăle și apa minerală au dispărut de pe rafturile magazinelor din Gaza, în ultimele două zile.

ADVERTISEMENT

Astfel, numărul de civili care pleacă din nordul Fâşiei Gaza este în creștere, pe măsură ce forțele terestre israeliene se deplasează în interior, iar atacurile aeriene și ale artileriei sunt necontenite. Aproximativ 15.000 de persoane au plecat marți, față de 5.000 luni și 2.000 duminică, a mai anunţat OCHA. Civilii pleacă printr-o “fereastră” de patru ore stabilită zilnic de armata israeliană. Majoritatea persoanelor care fug sunt copii, bătrâni și persoane cu dizabilități. Zeci de mii de civili palestinieni rămân însă în zona de luptă, mulți adăpostindu-se în spitale sau școli ONU. Monitorii ONU spun că aproximativ 1,5 milioane din cele 2,3 milioane de oameni din Gaza au fost strămutate.

ADVERTISEMENT