News

Victor Ciorbea, în război cu dezvoltatorul imobiliar care i-a stricat liniștea de acasă. Fostul Avocat al Poporului: ”La noi, procesele merg cam într-o singură direcție”

Soții Victor și Lacrima Ciorbea încearcă de doi ani să oprească construcția unui cartier de blocuri în zona Floreasca, acolo unde aceștia dețin o vilă. Între timp, construcțiile au tot avansat.
09.02.2022 | 14:05
Victor Ciorbea in razboi cu dezvoltatorul imobiliar care ia stricat linistea de acasa Fostul Avocat al Poporului La noi procesele merg cam intro singura directie
ADVERTISEMENT

Victor Ciorbea deține o vilă într-o zonă selectă a capitalei, în apropiere de malul lacului Floreasca. În urmă cu doi ani, un important dezvoltator imobiliar a început construcția unui cartier de blocuri regim S+P+2E care a schimbat cu totul atmosfera în cartier. Ciorbea acuză o intervenție brutală a dezvoltatorului imobiliar, care ar fi distrus ”biodiversitatea” prin defrișarea a unui număr de aproximativ 2.000 de arbori.

Mai mult, cele 107 apartamente și cele 5 locuințe familiale vor aglomera prea mult traficul într-o zonă care până recent era un mic paradis verde situat în inima Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

Victor Ciorbea despre șansele de a opri proiectul imobiliar: ”Trăim în țara tuturor posibiltăților”

Victor și Lacrima Ciorbea, alături de mai mulți vecini din zonă, au făcut front comun și au dat în judecată dezvoltatorul imobiliar, Primăria Generală a Bucureștiului și Primăria Sectorului 1 prin care a atacat certificatul de urbanism emis pe numele companiei, avizul de defrișare ”precum și a tuturor operațiunilor administrative, a avizelor, acordurilor, proiectelor care le însoțesc”.

Contactat de FANATIK, Victor Ciorbea a mărturisit că este extrem de preocupat de procesele pe care le are cu dezvoltatorul și autoritățile locale. Pe de altă parte, el s-a arătat ușor pesimist în legătură cu verdictul, mai ales după ce, pe fond, instanța a dat câștig de cauză companiei.

ADVERTISEMENT

”Avem două procese, unul are termen peste două zile. O să vedem ce se mai întâmplă. Iar la celălalt avem, peste încă o săptămână, termen. Așa că mai multe detalii voi avea peste vreo zece zile. Dacă sunt șanse să se mai întâmple ceva? Știți cum e, trăim în țara tuturor posibilităților iar procesele la noi sunt cam într-o singură direcție”, a declarat Victor Ciorbea pentru FANATIK.

Fostul Avocat al Poporului susține că avizul a fost dat în ultimele zile din mandatul Firea

Ex-premierul României a acuzat interese inclusiv în fața judecătorilor de la Tribunalul București, acolo unde s-a judecat procesul pe fond. În cererea adresată instanței, el și ceilalți reclamanți au subliniat faptul că avizul de defrișare a fost emis la câteva zile după ce Gabriela Firea a pierdut Bucureștiul, dar înainte de investirea noului primar general, Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

”Avizul de defrișare a fost emis dupa câteva zile de la pierderea alegerilor de către fostul Primar General si inainte de investirea in funcție a Primarului General ales, cu toate ca solicitarea ar fi fost formulată în anul 2019. Acest act s-ar referi la tăierea a 467 de copaci. În realitate, au fost scoși din rădăcina, rupți cu excavatorul, în două etape, peste 2000 de arbori, din 13 specii, astfel cum recunoaște si Direcția de Mediu din PMB, în avizul său, de pe terenul spațiu verde, care constituia fostul Parc Sportiv Floreasca. (…) Avizul a fost pus in executare fulgerător”, se arată în plângerea făcută judecătorilor de familiile din zonă.

Victor Ciorbea și vecinii lui susțin că desființarea zonei verzi a afectat habitatul natural pentru diverse specii de păsări, animale și plante. ”În această zonă și în zona limitrofă, până la defrișare, viețuiau o mulțime de specii de păsări (fazani, privighetori, porumbei, vrăbiuțe, etc), fluturi, insecte (greieri, lăcuste, etc), veverițe, broscuțe, iepuri, care odată cu deschiderea șantierului au dispărut”.

ADVERTISEMENT

”Am lucrat mult la procesele astea, tragem tare și acum”

Nu în ultimul rând, familiile care locuiesc în zonă au acuzat că imobilele pe care le dețin au fost afectate din punct de vedere structural de construcția unor blocuri în imediata apropiere.

Întrebat dacă nu este deja o acțiune tardivă, ținând cont de stadiul relativ avansat al construcției, fostul Avocat al Poporului a declarat: ”Nu știu dacă demolează sau nu, dar ceva trebuie făcut. Am lucrat la procesele alea foarte mult, tragem tare și acum. Dar, hai să vorbim peste vreo două săptămâni, atunci vom avea o imagine mai clară despre ce se întâmplă”, a mai spus Victor Ciorbea pentru FANATIK.

Pe fond, judecătorii au respins cererea familiei Ciorbea și a vecinilor ca lipsite de temei. Instanța a considerat că din imaginile puse la dispoziție de reclamanți nu reiese că imobilele lor au fost afectate în mode direct de blocurile construite aici și a considerat că avizele primite de dezvoltator au fost legale. O parte a reclamanților a făcut apel, însă câțiva dintre vecini s-au retras din proces.

ADVERTISEMENT