Sport

Victor Pițurcă debordează de sinceritate: „Simt și satisfacție pentru că naționala n-a mai avut rezultate după plecarea mea”

Victor Pițurcă (66 de ani) a condus aproape un deceniu echipa națională a României, pe care a calificat-o la trei turnee finale. Acum a făcut o analiza dură la tot ce se întâmplă cu „tricolorii”.
17.06.2022 | 10:49
Victor Piturca debordeaza de sinceritate Simt si satisfactie pentru ca nationala na mai avut rezultate dupa plecarea mea
Victor Pițurcă a calificat-o pe România la trei turnee finale de Campionat European. FOTO: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

După Răzvan Lucescu, un alt fost selecționer surprinde când vine vorba de echipa națională a României. Antrenorul lui PAOK a dezvăluit că nu e interesat să mai urmărească meciurile „tricolorilor”, iar Victor Pițurcă spune că se bucură când îi vede pe aceștia că pierd.

Victor Pițurcă, satisfăcut de eșecurile echipei naționale a României: „Mă mir și eu cât de rău am ajuns”

Victor Pițurcă este selecționerul care a calificat-o pe România la trei turnee finale: EURO 2000, EURO 2008 și EURO 2016. Criticat pentru stilul defensiv pe care îl practica naționala sub comanda sa, antrenorul în vârstă de 66 de ani se bucură, acum, când vede rezultatele nesatisfăcătoare ale „tricolorilor”.

ADVERTISEMENT

„Sigur că mă încearcă o satisfacție. Unii din mass-media s-au comportat oribil la adresa mea, iar acum realizează singuri ce înseamnă să obții performanțe și rezultate la echipa națională. Probabil că tuturor li se pare ușor să bați formații precum Albania și Muntenegru, iată că nu e chiar așa și nici în viitor nu va fi.

Sunt momente în care mă mir și eu cât de rău am ajuns, ce rezultate proaste am tot înregistrat în ultimii ani și cât de rău ne-am afundat. Evident că îmi pare rău, dar ca să-ți răspund direct la întrebare, da, simt și o satisfacție. Când aud ce dialoguri sunt prin emisiuni… Văd că cei care nu mă mai doreau pe mine la echipa națională vin acum și sunt nemulțumiți, cer demisii.

ADVERTISEMENT

De ce să ceară demisii? Nu țipau tot ei că nu e suficient doar să câștigăm meciuri când eram eu acolo, ci că trebuie să și jucăm ofensiv, spectaculos? Na, că v-a adus Federația antrenori tineri, care anunțau că joacă ofensiv, spectaculos, frumos! Nu au vrut ei antrenor străin? Ia, poftim, că l-a adus FRF pe Daum! Și acum tot nemulțumiți sunt? Îți spun eu care era problema atunci, în cazul meu: nu aveau de ce să se lege și au insistat pe prostia asta, că naționala nu juca ofensiv”, a declarat Victor Pițurcă, la gsp.ro.

Exemplul Louis van Gaal: „Nu o mai bate nimeni pe Olanda”

Victor Pițurcă l-a dat exemplu pe Louis van Gaal (70 de ani), care, la rândul său, se află pentru a treia oară pe banca primei reprezentativă. Cu el la timonă, batavii au ajuns în semifinale la EURO 2000 și au terminat pe locul 3 la Campionatul Mondial din 2014. Din august 2021, de când a fost din nou preluată de van Gaal, „portocala mecanică” n-a mai pierdut nici măcar un meci.

ADVERTISEMENT

„La fotbal nu există un singur vinovat. Și noi, cei care am fost în fotbal, iar acum suntem pe margine, avem o vină. Și voi, ziariștii, aveți. Da, voi! Sunteți în fenomen, sunteți vinovați. Apoi, FRF, fiindcă ea decide în privința selecționerului, și, evident, jucătorii și antrenorul. Acesta din urmă e și cel care plătește primul. Cine crede că la fotbal e simplu, mai ales la națională, e pe dinafară complet. Nu e suficient nici măcar să ai jucători buni, valoroși.

Și aici am un exemplu foarte la îndemână, Olanda. Are jucători fantastici, dar la Euro 2016 a lipsit, la Mondialul din 2018 a lipsit. Ce a urmat? L-au căutat pe Van Gaal, care se retrăsese de câțiva ani. A venit și acum nu o mai bate nimeni pe Olanda. La națională, contează enorm experiența antrenorului”, a adăugat Pițurcă.

ADVERTISEMENT

Critici pentru Edi Iordănescu

Susținut în continuare de FRF, Edi Iordănescu primește critici din partea lui Victor Pițurcă, care l-ar fi vrut pe Ladislau Boloni la cârma echipei naționale.

„L-am văzut și eu pe Edi că vorbește de mental. Îi transmit să lase mentalul. Păi, tu ești antrenor, dacă ai porniri din astea mai științifice, atunci adu un psiholog! Totuși, pregătirea, strategia, absolut toate din jurul unui meci trebuie să fie ale antrenorului și doar ale lui.
Edi să se ocupe de meci cum trebuie și să nu se mai gândească la mental și la lucruri de genul ăsta!”, a mai spus fostul selecționer.

ADVERTISEMENT