News

Video. A început evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou. Drulă: ”Așa se destructurează un cartel.” Update

07.04.2021 | 16:12
Video A inceput evacuarea spatiilor comerciale de la metrou Drula Asa se destructureaza un cartel Update
ADVERTISEMENT

După mai multe zile de tenisiune a început în cele din urmă evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou. Sindicatul USLM deţine firma care le gestionează. Termenul acordat de Metrorex pentru evacuarea spaţiilor a expirat la data de 2 aprilie.  


Directorul Metrorex a folosit o rangă pentru a deschide ușa unui magazin

Update, ora 16:10/ Directorul general Metrorex, Ștefan Paraschiv, a încercat să deschidă ușa unui magazin cu o rangă.

ADVERTISEMENT

Spațiul comercial nu fusese evacuat și era încuiat. La fața locului s-au aflat și poliția și jandarmeria. Oamenii care dețin chioșcurile s-au arătat revoltați și i-au huiduit pe directorul Metrorex și pe primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, potrivit Digi24.

“În acest moment, din punctul nostru de vedere, administrarea acestor spaţii este a Metrorex. Înţeleg că o societate, am vorbit mai devreme cu un administrator al Sindomet, dacă nu mă înşel, care spunea că au contract. Înţelegerea mea este că acest contract este expirat (…) Aceste construcţii nu au autorizaţie de construire şi sunt un real pericol în ceea ce priveşte evacuarea la incendiu”, a subliniat Radu Mihaiu.

ADVERTISEMENT

Reacția lui Cătălin Drulă: ”Un cartel se destructurează cu ranga”

Ministrul Transporturilor  a anunţat, miercuri, că spațiile comerciale de la metrou sunt ilegale și că un ”cartel se destructrează cu ranga”. Cătălin Drulă susține gestul directorului general Metrorex, Ștefan Paraschiv.

“Metrorex a inceput azi eliberarea spatiilor ocupate ilegal.Acele spatii comerciale sunt ilegale sub multiple aspecte, nu au autorizatie, nu au dreptul comercial sa ocupe spatiul de aproape 3 ani de zile contractul nu mai e in termen. Am văzut comentarii legate de intervenția directorului Metrorex. Da, un cartel se destructureaza cu ranga”, a declarat Drulă, conform știri pe surse.

ADVERTISEMENT

Știrea ințială/ „Evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului a început la staţia de metrou Ştefan cel Mare”, a informat miercuri dimineaţă Ministerul Transporturilor, potrivit Adevărul.

Ulterior, primarul Sectorul 2, Radu Mihaiu, a postat imagini pe pagina sa de Facebook, în care anunța că „primul chioşc ilegal de la metrou a fost dat jos la staţia Ştefan cel Mare”.

ADVERTISEMENT

A început evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou. ”Unii proprietari sunt supărați”

„Am vorbit cu proprietarii şi vom vedea cum îi ajutăm să transporte marfa. O vom depozita în siguranţă undeva. Unii proprietari sunt supăraţi. Dar sunt construcţii ridicate illegal. Am toată înţelegerea şi empatia pentru aceşti oameni, dar trebuie să facem ce trebuie. Cred că astăzi finalizăm (demolarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou – n. red.) Ştefan cel are şi Pipera şi până la sfîârşitul săptămânii şi Iancului”, a spus Mihaiu.

Potrivit Metrorex, spațiile comerciale de la metrou reprezintă un pericol pentru siguranţa călătorilor şi a infrastructurii. Primarul Sectorului 2 a afirmat că marţi a semnat dispoziţiile de demolare şi că nu se poate pronunţa în privinţa spaţiilor comerciale de la Unirea, pentru că ele nu ţin de sectorul pe care îl administrează. Acestea sunt cele mai numeroase din toată reţeaua de metrou,

„Contractul de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spaţiile comerciale nu au fost identificate autorizaţii de construire emise”, au transmis reprezentanţii Metrorex.

”Staţiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului”

”Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că staţiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizaţiei de construire şi nerespectarea normativelor de siguranţă reprezintă o adevărată urgenţă de siguranţă şi ordine publică”, a precizat Metrorex, potrivit sursei citate.

Compania a anunţat în urmă cu mai mult de o săptămână, că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale de la metrou ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie, deoarece “pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă”.

ADVERTISEMENT