News

Video: Bruxelles, asediat din nou de fermieri. Peste 900 de tractoare au blocat centrul orașului, oamenii au aruncat cu sticle

O nouă zi de haos în centrul orașului Bruxelles, unde peste 900 de tractoare au blocat orașul, iar fermierii au aruncat cu sticle și cu ouă în forțele de ordine.
26.02.2024 | 18:52
Video Bruxelles asediat din nou de fermieri Peste 900 de tractoare au blocat centrul orasului oamenii au aruncat cu sticle
Video: Bruxelles, asediat din nou de fermieri. Peste 900 de tractoare au blocat centrul orașului, oamenii au aruncat cu sticle
ADVERTISEMENT

Fermierii au înconjurat sediul Comisiei Europene pe fondul reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care s-au adunat pentru a discuta despre criza evidentă din acest sector. Între timp, protestatarii nemulțumiți au incendiat anvelope și au cerut mai mult sprijin din partea blocului comunitar.

Peste 900 de tractoare au blocat centrul orașului, oamenii au aruncat cu sticle

Polițiștii și jandarmii au folosit tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea, în timp ce fermierii au replicat cu sticle și ouă, pe care le-au aruncat spre oamenii legii. Conform Hot News, fermierii au încercat să spargă barajele polițiștilor și să ”asedieze” sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, însă fără succes.

ADVERTISEMENT

A fost al doilea mare protest al fermierilor la Bruxelles în ultimele săptămâni. Fermierii sunt nemulțumiți de birocrația de la nivelul UE, precum și de măsurile destinate să combată schimbările climatice. Acestea ar duce la eforturi financiare prea mari pentru fermieri, nevoiți să producă exclusiv produse bio. Mai mult, veșnica problemă a cerealelor ucrainene rămâne de actualitate în mintea protestatarilor.

”Avem nevoie de un gest ferm şi pozitiv. Principala problemă este cea a veniturilor, nu avem un preţ corect care să ne permită să ne acoperim costurile. Mai există povara administrativă, ignoranţa celor care fac legi, totul se schimbă atât de repede încât nu avem timp să ne conformăm”, a explicat Caroline Jaspart, preşedinte al Uniunii femeilor fermier din regiunea Wallonia, Belgia.

ADVERTISEMENT

Pentru a face față ”tăvălugului” de tractoare și fermieri, autoritățile au întărit securitatea în jurul sediului Comisiei Europene, însă fermierii au murdărit zona cu paie, orz și anvelope incendiate. Fermierii au afișat, de asemenea, pancarte pe care scria ”Europa vrea ca noi să murim” și ”Moartea noastră înseamnă foamea voastră”.

Uniunea Europeană negociază un acord de liber schimb cu America de Sud

O altă problemă a fermierilor europeni e acordul de liber schimb dintre UE și anumite țări din America de Sud, printre care Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay. Dacă acest acord va fi votat, fermierii se tem că, la fel ca în cazul Ucrainei, Europa va fi invadată cu produse slabe calitativ și ieftine, care ar strica piața.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu acordul cu Mercosur, cantităţi mari de carne, lapte şi legume vor veni în Europa dar nu avem un mediu concurenţial egal, nu există o siguranţă a alimentelor, ei nu lucrează pentru mediul înconjurător. Nu vă puteţi imagina cât de incredibil va fi pentru piaţă. Pentru noi viitorul arată foarte prost în acest moment“, a explicat fermierul Stijn Zelderloo.

“Există o problemă clară cu reducerea tarifelor de import pentru Ucraina şi importurile masive de cereale şi carne de pasăre care afectează preţurile. Măsurile propuse de Comisie sunt foarte slabe şi seamănă mai mult cu o pasare a responsabilităţii pe seama statelor membre”, a explicat și Guillaume Van Binst, secretar general la Federaţia Tinerilor Fermieri, cu referire la problema importurilor din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Oficialii UE au reacționat și ca prim răspuns au dat pași în spate referitor la politica de mediu Green Deal, care are ca obiectiv reducerea emisiilor din agricultură până în 2040. Mai mult, UE a retras o lege care declara război pesticidelor, pentru ca fermierii să nu mai fie obligați să producă exclusiv legume sau fructe bio.

ADVERTISEMENT