News

Video. Cei 30 de români expulzați din Marea Britanie au sosit în țară: ”Trebuie să ne apucăm de furat”

13.01.2021 | 23:47
Video Cei 30 de romani expulzati din Marea Britanie au sosit in tara Trebuie sa ne apucam de furat
ADVERTISEMENT

Un avion cu foști deținuți expulzați din Marea Britanie a ajuns miercuri în România. Este vorba de un număr de 30 de conaționali care în ultimii ani au comis mai multe infracțiuni în Regat.

După anunțarea oficială a Brexit-ului, autoritățile din Marea Britanie au decis să trimită pușcăriașii în țările lor de origine, iar românii și polonezii au fost primii care au părăsit penitenciarele din Regat.

ADVERTISEMENT

O parte dintre acești români sunt eliberați de curând din închisoare, iar autoritățile din insulă se tem că aceștia ar putea recidiva, astfel că i-au adus sub escortă în țara de origine.

Cei 30 de români expulzați din Marea Britanie au sosit în țară: ”Trebuie să ne apucăm de furat”

Miercuri, 13 ianuarie, au ajuns în țară primii români expulzați din Marea Britanie. O cursă specială a fost organizat de către autoritățile engleze pentru a trimite în România 30 de foști deținuți, mare parte din ei fiind condamnați pentru furt sau tâlhării.

ADVERTISEMENT

Oamenii au ajuns la ora prânzului pe aeroportul din Otopeni și s-au arătat extrem de nemulțumiți de decizia britanicilor de a-i obliga să părăsească Anglia.

”Toţi venim de la puşcărie, acolo, de când a intrat în Brexit, fuge câinii cu covrigi în coadă. Toată lumea pune acasă ce prinde, bagă pe imigrări, pune acasă tot!”, spune Marian. În vârstă de 41 de ani, bărbatul se afla şi el în avionul expulzaților din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Acesta dezvăluie că i-a fost grăbită eliberarea condiționată din închisoare de organizarea acestui zbor, pentru că altfel ar mai fi avut de executat cel puţin o jumătate de an din pedeapsa pe care a primit-o pentru furt.

În ceea ce privește ”planurile de viitor”, românii cu antecedente penale reveniți în cursul acestei săptămâni acasă recunosc că, pentru a supraviețui, nu au încotro și vor trebui să se apuce de furat.

ADVERTISEMENT

”Ne-au trimis înapoi în ţară, trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem, nu avem nimica, nu avem ce să mâncăm, unde să stăm, nu tre’ să ne luăm de ceva? Ne împinge în infracțiuni, acuză Marian.

Ne căutam de muncă, domnişoară (n.r. către reporter), ce puteam să facem. Mai am făcut și mici infractiuni, de mâncare am luat, din magazin, ce puteam să facem, altceva nu”, mai spune cetățeanul retrimis acasă.

”Expulzații” din Marea Britanie nu vor să stea mult în țară

Un alt fost condamnat pe care britanicii l-au declarat persona non-grata a declarat că el nu va sta în România, din cauza salariilor mici. Are de gând să emigreze în Canada.

Ce să facem în România? Mă duc pe 5-6 milioane, mă duc aicea? Acolo se face banii, vedeţi că se face banii groşi acolo, din aia se scoate Brexitu’ afară!

Poate plec în Canada. Eu aici nu stau”, a spus un alt român trimis de britanici acasă.

Alți foști deținuți spun că au fost despărțiți de familie prin această măsură drastică.

”S-a făcut prea mult rasism şi discriminaţie. Toată familia mea e acolo…(Are soţia copii acolo, maică-sa, taică-său… El stă singur aici, adaugă un coleg de avion)”, spune un alt conațional.

ADVERTISEMENT