News

Video. Furtunile violente fac ravagii în țară. Vijeliile au rupt un pod în Bistrița

Furtunile violente prognozate de meteorologi și-au făcut prezența în județele din nord și nord vest. Vijeliile au rupt un pod în Bistrița.
13.07.2023 | 14:04
Video Furtunile violente fac ravagii in tara Vijeliile au rupt un pod in Bistrita
Video. Furtunile violente fac ravagii în țară. Vijeliile au rupt un pod în Bistrița. Sursa foto: bistriteanul.ro
ADVERTISEMENT

Alertele cod portocaliu și galben de fenomene severe emise de ANM se confirmă în unele zone ale țării. În județele Cluj și Bistrița-Năsăud, furtunile violente au făcut ravagii.

Dezastru lăsat în urmă de furtunile violente, în Cluj și Bistrița-Năsăud: copaci căzuți, acoperișuri smulse, zeci de apeluri la 112

Încă din prima parte a zilei de joi, 13 iulie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, pentru județele din nordul și nord-vestul țării, mai multe alerte nowcasting cod portocaliu.

ADVERTISEMENT

În paralel, IGSU a emis și mesaje RO-Alert în care cetățenii erau îndemnați să se adăpostească. Cele mai afectate de fenomenele violente au fost județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

Numai în ultimele ore, pompierii bistrițeni au fost solicitați să intervină în mai multe zone din județ. Cele mai multe solicitări au venit din municipiul Bistrița. Intervenția pompierilor a fost cerută și în Beclean, Lechința și Herina.

ADVERTISEMENT

Din cauza vijeliei, grinzile podului noii centuri a Becleanului au fost smulse de vânt. Primarul Nicolae Moldova a confirmat că în zonă a fost un vânt foarte puternic.

Grinzile fuseseră doar puse, nu ancorate. A fost un vânt foarte puternic, s-au făcut curenți, și efectiv au luat grinzile. Deci nu a fost afectată structura podului. Ci doar grinzile care fuseseră puse dar nu ancorate încă.

ADVERTISEMENT

Automat vor trebui refăcute grinzile. Vom pune costurile la fonduri pentru calamitate și lucrările vor dura puțin mai mult decât am spus inițial. Contractual ne vom încadra în termene.

Asta e. Nu aveam ce să facem. Grinzile nu fuseseră încă ancorate, iarcu vântul puternic nu ne-am putut pune”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul Nicolae Moldovan.

ADVERTISEMENT


Vijelia puternică din zonă a smuls din rădăcini mai mulți copaci. Unii au căzut pe șosele. Din fericire, nu s-au raportat victime omenești.

  • copaci căzuți pe strada 1 decembrie – Beclean, intervine Stația de Pompieri Beclean
  • copac căzuți pe strada Ursului – Intervine Detașamentul de Pompieri Bistrița
  • copac căzut pe strada 1 decembrie – intervine SVSU Bistrița
  • strada Grigore Bălan Bistrita – copac căzut pe doua masini;
  • acoperiș smuls de vânt- strada Aurel Borgovan, Bistrița – intervine Detașamentul de Pompieri Bistrița
  • copac căzut pe drumul dintre Lechinta și Herina – Punctul de Lucru Lechinta
  • copac căzut strada Ștefan Cel Mare Bistrița
  • strada Dobrogeanu Gherea, Beclean, copac căzut, intervine Secția de Pompieri Beclean, informează ISU Bistrița, conform publicației Someșeanul.ro.

Autoritățile din Bistrița mai spun că, până în acest moment, au fost înregistrate în dispeceratul integrat ISU SAJ Bistrița-Năsăud 37 de apeluri pe numărul unic de urgență 112.

”Toate efectivele pompierilor militari și voluntari sunt în teren și gestionează solicitările cetățenilor. Toate solicitările vor fi gestionate, prioritate având misiunile de urgență medicală, deblocarea cailor de acces, îndepărtarea elementelor constructive care prezintă riscul prăbușirii, îndepărtarea copacilor și acoperișurilor smulse de vânt”, informează ISU Bistrița.

Furtunile au făcut ravagii și în județul Cluj

Formațiunile noroase au ajuns, în ultimele ore, și în județul Cluj. În Livada, Dej și Gherla, acoperişurile unor case au fost luate de vânt şi mai mulţi copaci au căzut pe carosabil în urma fenomenelor meteorologice din ultimele ore, a informat ISU Cluj.

“În urma fenomenelor meteo din ultima oră, echipajele noastre desfăşoară intervenţii în mai multe locuri din judeţ. Pompierii de la Detaşamentul Huedin au degajat un copac căzut pe carosabil pe DN 1 E60, la ieşire din Huedin. De asemenea, s-au înregistrat mai mulţi arbori căzuţi între Someşu Cald şi Mărişel, pe DJ 107. La faţa locului intervine Punctul de Lucru Floreşti.

În paralel, pompierii de la Detaşamentul 1 Cluj-Napoca se află în localitatea Măcicaşu, comuna Chinteni, pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil. În localitatea Livada, pompierii de la Detaşamentul Dej au intervenit pentru eliberarea carosabilului, după ce a căzut un acoperiş. Respectivul echipaj se va deplasa acum în Gherla, pe strada Dejului, unde s-a raportat un arbore căzut.

Nu în ultimul rând, pompierii de la Detaşamentul 2 Cluj-Napoca intervin pe DJ 107R, între Făget şi Ciurila, pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil. Suntem sprijiniţi de SVSU Gherla, care se va deplasa pe strada Alexandru Vlahuţă din Gherla, la un acoperiş căzut. Misiunile şi solicitările sunt în dinamică”, informează ISU Cluj. Și în județul Cluj au fost emise mesaje RO-ALERT de vreme severă în mai multe localităţi.

ADVERTISEMENT