News

Video exclusiv. Cum arată mănăstirea construită de Gigi Becali în Uganda. Maica stareţă: ”Când m-a sunat, a fost un miracol!” Totul despre investițiile patronului FCSB în Africa

Gigi Becali investește sute de mii de euro în biserici și proiecte sociale în Africa. FANATIK vă prezintă imagini în exclusivitate după ce a stat de vorbă cu măicuța din Uganda care l-a convins pe latifundiar să ajute mișcarea ortodoxă de pe continentul negru.
13.02.2022 | 19:30
Gigi Becali a ridicat o mănăstire de maici în Uganda / Colaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Gigi Becali construiește biserici, mănăstiri, cumpără teren și ajută tinerii africani să urmeze o școală. ”Săptămâna asta am dat 200.000 în Uganda, 150.000 în Congo, 100.000 în Rwanda și Burundi. Fac biserici ortodoxe acolo. Fac acolo misiune creștină”, a declarat Gigi Becali, recent, pentru Trinitas.

FANATIK a stat de vorbă cu Maica Thavoria, stareța Mănăstirii Ortodoxe St. Catherine’s (Mănăstirea Sfintei Ecaterina) din Uganda. Călugărița ne-a explicat cum a venit în România, cum a ajuns la palatul lui Becali și cât de ușor a fost să-l convingă pe omul de afaceri să investească sute de mii de euro în Africa. Femeia spune că întâlnirea cu Gigi Becali a fost o minune, pentru că afaceristul a sunat-o exact când se ruga să găsească ajutor în România.

ADVERTISEMENT

Maica Thavoria: ”Când m-a sunat domnul Becali, mă rugam la Sfânta Parascheva”

Maica Thavoria a venit prima dată în România în anul 2017 și și-a petrecut 3 săptămâni la Mănăstirea Dragomirna, lângă Suceava. Ea spera atunci să găsească pe cineva care s-o ajute să-și îndeplinească visul de a ridica prima mănăstire de maici din Uganda. Deși nu a reușit să-și atingă obiectivul, femeia spune că a reușit să afle mai multe despre viața monahală și ce presupune ea. Ulterior, ea a revenit în România în 2018, atunci când a locuit mai multe luni la mănăstire și a reușit să-l cunoască pe Gigi Becali.

Călugărițele de la Dragomirna mi-au promis că vor încerca să mă ajute să construiesc Mănăstirea Sfintei Ecaterina. Într-o seară, am primit un telefon de la domnul Becali care mi-a spus că de acum înainte nu mai e nevoie să cer ajutor și că va face tot ce-i stă în putere pentru comunitatea ortodoxă din Africa. În momentul în care m-a sunat domnul Becali, eu mă aflam la Biserica Sfintei Parascheva din Iași și mă rugam la Sfânta Parascheva să mă ajute. Ce s-a întâmplat, a fost un miracol”, a explicat pentru Maica Thavoria pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Becali a chemat-o la palat și i-a promis că va construi biserici, va face canalizare și va ajuta tinerii din Uganda. Și s-a ținut de cuvânt

O singură întâlnire cu milionarul român a fost suficientă pentru ca acesta să trimită ajutoare de sute de mii de euro, pentru edificarea mănăstirii din Uganda. Iar Becali nu s-a oprit aici. A trimis în Africa ingineri și arhitecți care aveau experiență în edificarea unor astfel de construcții.

”Domnul Becali mi-a spus că va construi biserici, mănăstiri, va ajuta comunitatea cu apă potabilă și îi va ajuta pe tineri să meargă la studii. De asemenea, că va ajuta mulți studenți să urmeze universități bune din Africa și va suportă burse școlare pentru tinerii noștri. În momentul discuției, mănăstirea noastră era la nivel de fundație. Am mers în biroul lui și l-am întâlnit acolo. Mi-a pus mai multe întrebări iar eu i-am răspuns la toate.

ADVERTISEMENT

Domnul Becali a trimis imediat echipe de ingineri, arhitecți și artiști plastici din România în Africa, oameni care au mai lucrat la biserici ortodoxe și alte proiecte. După ce m-am întors în Uganda, el a început construcția Mănăstirii St Catherine’s, care a devenit singura mănăstire din Africa de Est. Construcția a fost ridicată pe dealurile din Kiyindi Parish Buikwe District – Uganda, pe malul lacului Victoria”, ne-a mai dezvăluit călugărița din Uganda.

Maica Thavoria spune că Gigi Becali a achiziționat zeci de hectare de teren în Uganda, pe care le-a donat bisericii. Iar investițiile au continuat cu un sistem performant de filtrare a apei și ridicarea unor clădiri administrative pentru credincioșii ortodocși.

ADVERTISEMENT

”Domnul Becali a cumpărat și 82 acri (33,1 hectare) de teren pentru mănăstire. A mai construit un sistem automat de filtrare a apei, care este cel mai bun din comunitatea noastră. De asemenea, el a ridicat o clădire de birouri cu două etaje care este sediul principal al Bisericii Ortodoxe din Uganda și care acum este folosit de preoți și episcopi. Tot el a construit o casă pentru pelerinii din Europa care vin în Africa pentru a vizita mănăstirea noastră dar și alte biserici ortodoxe din Africa”, a mai declarat stareța pentru FANATIK.

Becali va fi medaliat de Theodoros al II-lea, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi

Femeia spune că ortodocșii din Uganda au adoptat stilul românesc tocmai pentru că au fost influențați de generozitatea lui Gigi Becali. Și tocmai această generozitate va fi răsplătită de însuși Patriarhul Ortodox al Africii, care a anunțat că-l va medalia pe Gigi Becali

”Domnul Becali a construit mănăstirea ortodoxă de maici St. Catherine’s, care este construită în stilul românesc tradițional. Stilul vestimentar al măicuțelor este inspirat din straiele călgărițelor din țara voastră. Tot ce facem aici se bazează pe tradiția românească.  

În 2021, Papa și Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi, Theodoros al II-lea și mai mulți episcopi au vizitat mănăstirea noastră și au petrecut o noapte aici. Ei au fost încântați de ce au găsit la noi și și-au manifestat aprecierea pentru munca domnului Becali în Africa. După ce Sfinția Sa a văzut realizările domnului Becali în Uganda, a decis să-i acorde o medalie de aur”, spune femeia.

Maica Thavoria susține că în acest moment, Gigi Becali este un nume extrem de cunoscut pentru comunitatea ortodoxă din Uganda pentru că donațiile pe care le-a făcut până acum au fost făcute cu inima deschisă. Iar actele sale de caritate au ajuns de notorietate pe tot continentul african, astfel încât tot mai mulți oameni de aici încearcă să ajungă la el și să-i solicite ajutorul.

”Mulți ortodocși din Africa vor să ajungă acum la domnul Becali, inspirați de realizările lui pe continentul nostru. Ei se roagă mereu pentru el, pentru că a cheltuit sute de mii de euro în proiecte religioase în Africa. Întreaga noastră comunitate speră ca domnul Becali să vină și să ne viziteze în Africa. Și eu, personal, l-am întrebat pe domnul Becali dacă, pe viitor, va veni să ne viziteze mănăstirea. Mi-a spus că-mi va da un răspuns pe viitor”, a mai spus Maica Thavoria pentru FANATIK.

Manastire Gigi Becali
Așa arată azi Mănăstirea Sfintei Ecaterina din Uganda, construită pe banii lui Gigi Becali / Foto: FANATIK/Arhivă personală

Investiția totală făcută de Gigi Becali în Uganda se ridică la mai multe sute de mii de euro, crede Maica Thavoria. Ea a dezvăluit că, în prezent, românul asigură plata salariilor preoților ortodocși din Uganda. ”Asta îi face extrem de fericiți și recunoscători pe preoții noștri, care se roagă în fiecare zi pentru el” , mai spune călugăriță. De asemenea, Becali a mai donat comunității utilaje de construcții sau de tăiat lemne, electrocasnice, mobilier, televizoare, un sistem audio, copiatoare, echipamente de pescuit și chiar așternuturi de pat.

Milionarul român nu a ajuns în Uganda pentru că se teme să nu fie răpit

Gigi Becali a explicat că nu are nici un interes ascuns și că face aceste investiții doar pentru a-i ajuta pe africani să se convertească la ortodoxie. ”Interesul meu este unul singur: îl vreau pe Hristos și vreau să fiu cu Hristos. Și dacă vrei să fii cu Hristos, trebuie să faci bine. Trebuie să vezi că oamenii mor de foame și de sete, acolo și tu ai aici bogății”, a spus Becali pentru Antena 3. Afaceristul spune că nu a vizitat niciodată aceste locuri pentru că se teme să nu fie răpit.

Finanțatorul a anunțat că vrea să construiască un oraș monahal în România, unde să se retragă peste 10-15 ani. Recent, el a achiziționat 30 de hectare de teren pe care vrea să construiască 100 de chilii și 5 mănăstiri. Investiția va fi edificată în localitatea Comanca, un sat izolat din Munții Căpățânii, în apropiere de Băile Olănești. Potrivit afaceristului român, lucrările au început deja și s-ar putea finaliza abia peste câțiva ani.

ADVERTISEMENT
Tags: