News

Video. Horia Colibăşanu a cucerit al zecelea “optmiar” din carieră. Alpinistul a ajuns pe Broad Peak fără oxigen suplimentar și fără șerpași

Horia Colibășanu, din nou la înălțime. Alpinistul și-a propus să cucerească toate cele 14 vârfuri muntoase de peste 8.000 de metri.
17.07.2023 | 15:33
Video Horia Colibasanu a cucerit al zecelea optmiar din cariera Alpinistul a ajuns pe Broad Peak fara oxigen suplimentar si fara serpasi
Horia Colibășanu triumfă pe Broad Peak: A zecea victorie în cadrul expediției către cele 14 vârfuri majore ale lumii. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Timișoreanul Horia Colibășanu a cucerit Broad Peak, un munte cu altitudinea de 8051. Acesta devenind al zecelea vârf de peste 8000 de metri pe care îl urcă. Anunțul a fost făcut, sâmbătă dimineața, la ora 11:17. Alpinistul  nu a folosit oxigen suplimentar și nu a apelat la ajutorul ghizilor locali. “Cuceritorul” român a transmis vestea direct de pe vârf folosind un telefon satelit.

Horia Colibășanu a cucerit vârful Broad Peak

După o ascensiune epuizantă de 12 ore, Horia Colibășanu a reușit să urce pe vârful Broad Peak situat la 8051 de metri. Identificarea adevăratului vârf din creasta lungă a reprezentat o provocare dificilă pentru el. După reușită, alpinistul român și-a exprimat dorința de a începe coborârea cât mai curând posibil și de a ajunge în tabăra de bază în siguranță.

ADVERTISEMENT

Expediția Broad Peak în care a participat Horia Colibășanu a început pe 25 iunie, iar pe 7 iulie se afla deja în Tabăra 1 a muntelui Broad Peak, la altitudinea de 5600 de metri, alături de colegul său alpinist austriac Lukas Worle, pe care l-a întâlnit în tabăra de bază. Pe 13 iulie, cei doi au ajuns în Tabăra 3, punctul intermediar final înainte de a atinge vârful.

“Poză de pe vârful Broad Peak (8051 m). Al zecelea munte de peste 8.000 de metri. Au fost 12 ore de ascensiune și un vârf greu de urcat și din cauza vântului foarte puternic”, a remarcat Horia Colibășanu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

O nouă victorie în palmaresul timișoreanului

Cu această nouă reușită, Horia Colibășanu adaugă în palmares al zecelea vârf de peste 8000 de metri, dintre cele 14 existente pe glob. În trecut, alpinistul român a reușit să cucerească toți cei opt “optmiari” din Nepal. Anul trecut, a realizat o premieră pentru alpinismul românesc, atingând vârful Kangchenjunga. Proiectul său “Expeditia Broad Peak” face parte din eforturile lui de a atinge cele 14 vârfuri majore ale planetei.

Broad Peak, cunoscut anterior sub numele de K3, se află în Masivul Karakorum din munții Gasherbrum, la granița dintre Pakistan și China. El este separat de vârful K2 prin ghețarul Godwin-Austen. Numele “Broad Peak” provine de la aspectul său de creastă lungă și uniformă. Prima escaladare a muntelui a fost realizată în 1957 de o expediție austriacă formată din Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger și Hermann Buhl.

ADVERTISEMENT

 

Peste 20 de expediții internaționale în cariera alpinistului

Expediția “Broad Peak 2023” este un proiect organizat de Clubul Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul coordonează și monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Horia Colibășanu este un alpinist cu o carieră impresionantă, participând la 24 de expediții internaționale. El deține recordul pentru cel mai mare număr de “optmiari” atinși de un alpinist român, având în palmares zece astfel de vârfuri. Colibășanu este singurul român care a ajuns pe vârfurile K2 și Dhaulagiri, două dintre cele mai periculoase cinci munte din lume.

ADVERTISEMENT

 

Pentru realizările sale, el a fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu premiul “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017, Horia Colibășanu a fost decorat cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție acordată de președintele României. De asemenea, el este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.

ADVERTISEMENT
Tags: