News

VIDEO. Horia Ivanovici, interviu TARE cu Victor Ponta la “Fan ROMÂNIA!” Fostul premier ne dă realitatea peste cap: “După Paște, ne punem măști și mănuși si ieșim toți la muncă! Altfel, după COVID-19, o să ne omoare sigur virusul economic!”

01.04.2020 | 18:54
VIDEO Horia Ivanovici interviu TARE cu Victor Ponta la Fan ROMANIA Fostul premier ne da realitatea peste cap Dupa Paste ne punem masti si manusi si iesim toti la munca Altfel dupa COVID19 o sa ne omoare sigur virusul economic
VIDEO. Horia Ivanovici, interviu TARE cu Victor Ponta la Fan ROMÂNIA! Vești excelente: nu mai plătim 3 luni curentul, apa, internetul şi cablu TV! Datornicul își amână ratele 9 luni, nu banca! Îi smulge perciunii lui Iohannis: "Comandantul Suprem doarme cam mult..."
ADVERTISEMENT

Victor Ponta, fostul premier al României a vorbit la emisiunea Fan ROMÂNIA, moderată de Horia Ivanovici, despre propunerile legislative din Parlament de care urmează să beneficieze românii în pandemie de coronavirus. Astfel, românii vor fi scutiţi timp de 3 luni de la plata utilităţilor, iar ratele la bănci se amână până la finalul anului. 

VIDEO. Horia Ivanovici, interviu TARE cu Victor Ponta la “Fan ROMÂNIA!”

Noua lege supusă la vot vineri: să nu mai plătim 3 luni curentul, apa, internetul şi cablu TV!

Fostul premier a vorbit în cadrul emisiunii Fan ROMÂNIA şi despre subiectele arzătoare ale acestei perioade, despre lipsa de reacţie a Guvernului, despre faptul că sistemul medical este la un pas să cedeze şi l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru lipsa de decizie în aceste momente critice.

ADVERTISEMENT

Victor Ponta a început cu veştile bune şi a prezentat proiectul de lege prin care românii vor fi scutiţi timp de 3 luni de la plata utilităţilor care urmează să fie votat vineri: “Sper să fie bune veştile pentru că în urmă cu câteva minute am terminat şedinţa online la Camera Deputaţilor şi vineri intră la vot Proiectul de Lege prin care sunt scutite de plata contribuţiilor şi taxelor firmele româneşti care au fost afectate de epidemie. Sunt scutite în această perioadă toate persoanele de tot ce înseamnă utilităţi: chirie, telefon, internet şi de asemenea intră la vot vineri şi legea cu amâarea ratelor la bancă. Este diferit de ceea ce a aprobat Guvernul şi domnul Chiţu. Mă rog, întâi a aprobat, apoi a schimbat. Este o chestie foarte clară. Faci o hârtie către bancă şi spui că până la finalul anului nu poţi din cauza situaţiei să plăteşti ratele şi se mută creditul în lunile în care nu plăteşti. Nu trebuie să dai din urmă ceea ce n-ai putut”

ADVERTISEMENT

Conform acestei legi, furnizorii de energie electrică, cablu, internet nu vor putea să întrerupă accesul în următoarele trei luni la utilităţi, iar oamenii vor putea să eşaloneze jumătate din suma restantă în următoarele 12 luni: “Măcar atât. Pentru că oamenii care stau acasă în această perioadă pot să se uite la televizor sau pot să intre pe reţele sociale. Ori dacă nu e o lege, firmele respective le taie accesul. Haideţi să vă citesc din lege: “La cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici , se amână la plată pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigore a acestei legi, plata la serviciile de utilităţi: apă, energie, gaze, servicii de salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu teren”. Dumneavoastră ştiţi bine. Dacă nu sunt făcute clar, se interpretează. Aici era plata serviciilor de utilităţi şi am pus clar în textul legii”

La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii vor plăti sumele scandente în mod eşalonat pe o perioadă de 12 luni, în raport de 1/2. Adică jumătate din aceste sume pot să le eşaloneze pe 12 luni. Restul de jumătate se şterg şi dacă vor societăţile, se pot recupera de la stat. Dar haideţi să fim sinceri. Toată lumea pierde în perioada asta. Unii nu ar trebui să câştige în perioada asta Haideţi să împărţim între noi. Pot şi firmele acestea. Trei luni nu mor dacă îi ajută pe oameni

ADVERTISEMENT

Citeşte cele mai importante aspecte anunţate la emisiunea  Fan ROMÂNIA:

  • VIDEO. De ce nu se limitează preţurile la măşti de protecţie? Explicaţiile la “Fan ROMÂNIA”
  • EXCLUSIV. Vineri se votează noua lege de amânare a ratelor: “Toţi românii afectați vor putea să plătească peste 9 luni!” Anunţul de ultima oră la “Fan ROMÂNIA!” VIDEO
  • EXCLUSIV. “La Brăila, nu mai există serviciu de ambulanţă!” Ce înseamnă scenariul 6: sistemul medical, la un pas de colaps. VIDEO
  • Gata cu carantina dupa Paşte? “Cu măşti şi mănuşi, trebuie să ieşim la muncă, să repornim economia!” VIDEO EXCLUSIV
  • VIDEO EXCLUSIV. Ponta la Fan ROMÂNIA: “Lumina, chiria, întreţinerea, netul şi abonamentul TV NU se mai plătesc 3 luni!” Proiectul de lege, la votat

Dacă domnul Iohannis promulgă legea care vine vineri, ştiu că el nu lucrează în weekend. Dar vineri când îi vine legea, o promulgă, de luni nu mai poate nimeni să îţi taie lumina, gazele, cablu tv sau internetul. Nu mai au voie. Este ilegal.”, a spus Ponta.

ADVERTISEMENT

“Datornicul își amână ratele 9 luni, nu decide banca!”

Preşedintele partidului PRO România a vorbit şi despre proiectul de lege privind amânarea ratelor la bănci până la finalul anului explicând că există un text de lege care va fi votat şi trimis la promulgat preşedintelui Iohannis şi care ar putea intra în vigoare încă de luni:

“Pur şi simplu s-au scos toate chestiile puse de Guvern: că trebuie să dovedeşti că ai fost afectat, că trebuie să îţi aprobe banca, că plăteşti dobândă la ceea ce nu plăteşti în această perioadă. Erau multe lucruri care avantajau băncile şi nu pe oameni. Vineri se va vota în Parlament.  Dar sper ca toate aceste legi să fie promulgate de preşedintele Iohannis. 

A fost o poveste şi domnul Câţu a spus nişte lucruri pe care nici eu nu le-am înţeles şi sunt jurist, parlamentar. Am aşteptat textul. Când a venit, am văzut patru lucruri foarte rele. În primul rând nu se aplica decât celor care nu puteau să plătească după ce a intrat în vigoare starea de urgenţă, decretul de pe 16 martie. Dar sunt şi oameni care şi-au închis magazinul, restaurantul, au fost trimişi acasă de patron. N-a venit pe 16 martie criza. A venit mai demult.

A doua greşeală: faci o cerere la bancă. A spus domnul Câţu că faci un dosar, mergi la bancă şi vede banca dacă vrea sau nu. Am pus în lege foarte clar. Nu ceri voie băncii. Faci o adresă şi le spui că 9 luni nu poţi să plăteşti. Ce să dovedeşti în criză când eşti trimis acasă?”.

“Dacă aveai creditul care expira martie în 2023, acum se amână tot creditul pentru noiembrie 2023”

Victor Ponta a spus că în acest moment textul legii privind amânarea ratelor la bănci cu 9 luni este foarte clar şi oamenii aflaţi în această situaţie nu vor avea de plătiti nicio dobândă suplimentară sau penalităţi: “Domnul Câţu spunea. Vă dau 6 luni sau 9 luni amânare, dar începeţi să plătiţi ce n-aţi plătit astea 6 luni. Ca să înţeleagă oamenii: nu plăteam până în noiembrie, dar în decembrie trebuia să am un purcoi de bani, aşa zicea domnul Câţu, ca să plătesc ce n-am plătit până în decembrie.

Păi asta nu se va întâmpla. Orice om normal la cap înţelege că dacă oamenii reuşesc să îşi repornească afacerile până în noiembrie, decembrie e mare lucru. Deci noi ce-am pus acolo? Dacă aveai creditul care expira martie în 2023, acum se amână tot creditul pentru noiembrie 2023. Cel mai important lucru, ce pusese domnul Câţu şi a ieşit tărăboi pe bună dreptate, de fapt era un avantaj pentru bancă. Tot ce nu plăteai astea 6 luni sau 9 luni era considerat un nou împrumut şi plăteai dobândă. Vă daţi seama că băncile erau cele mai fericite. Mai făceau nişte bani. Am fost foarte clari. Nu plăteşti nicio penalitate şi nicio dobândă la dobândă”

Fostul premier al României a declarat că preşedintele României trebuie să promulge cât mai repede aceste legi şi reproşează executivului condus de Victor Orban lipsa de reacţie în pandemia de coronavirus: “Ieri ar fi trebuit să le promulge. Acum o săptămână, acum două săptămâni. Am tot pierdut timpul, cum am pierdut şi cu spitalele şi vedeţi ce s-a întâmplat la Suceava. Noi le votăm vineri 100%, le trimitem la preşedinte. Ar putea luni să intre în vigoare toate. Monitorul se publică imediat. La Ordonanţa domnului Câţu, spunea că mai face el în 15 zile norme metodologice. Aici nu mai facem nimic”

“Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să facem panică. Dar am învăţat ceva în aceşti ani: cel mai rău lucru este să îi minţi pe oameni”

Victor Ponta a atras atenţia asupra situaţiei grave în care se află România din cauza coronavirusului. Preşedintele partidului Pro România a declarat că autorităţile ascund numărul total al victimelor provocate de coronavirus şi spune că testarea este insuficientă ca să ofere o imagine reală: “Am fost şi eu premier, ministru. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să facem panică. Dar am învăţat ceva în aceşti ani: cel mai rău lucru este să îi minţi pe oameni. Totul e foarte bine. Cum zicea Orban: aţi văzut câţi morţi sunt în Italia, la noi sunt 80.

Problema este alta. În România se fac puţine teste. 1500 de oameni sunt testaţi pe zi, în Germania se testează 80.000 de oameni, în Italia se testează 40.000 de oameni. Dacă noi suntem 10 într-o cameră şi nu facem niciun test atunci nimeni nu este bolnav de coronavirus. Dar dacă facem s-ar putea să fim pozitivi doi sau trei. Atunci, din cei doi sau trei vom putea şti pe care îl trimitem la spital, pe care îl trimitem acasă, dar nu să stea cu familia că îi îmbolnăveşte şi pe ei. Să îl ducem singur într-o cameră.

Pentru că nu facem teste ne furăm căciula şi nu ne spunem adevărul. Aţi văzut la Suceava au tot ascuns numărul de persoane decedate. După ce au murit le făceau teste de coronavirus. Ce vreau să spun oamenilor, nu suntem nici măcar aproape de vârful de cazuri şi de decese. Pe măsură ce spunem adevărul şi ridicăm cortina, ca pe vremea comuniştilor, că nu vrei să raportezi că superi partidul, o să vedem o situaţie dură. O situaţie în care cele mai multe spitale din ţară au asistente, medici, infectaţi sau aflaţi în izolare”

“La un moment dat trebuie să schimbăm regula asta. Nu putem sta în casă să murim toţi. Nu asta este soluţia”

Fostul premier a vorbit în cadrul emisiunii Fan ROMÂNIA şi despre momentul în care românii vor fi nevoiţi să iasă din casă şi să meargă la muncă, această decizie fiind argumentată de motive economice la nivelul întregii ţări:

“Trebuie să le spunem adevărul şi încă ceva. Oamenii o să stea cuminţi. Nu vorbesc despre cei care nu respectă regulile. Problema este cât poţi să stai închis în casă? Pentru că la un moment dat oamenii o să termine banii de mâncare. Ok, nu le tăiem curentul, utilităţile. Dar, economia noastră nu este americană să printăm dolari. Nu suntem Germania care are rezervă de miliarde.

După Paşte trebuie să gândim o strategie prin care să respectăm regulile şi să ieşim din case: cu măşti, cu mănuşi, fără să ne bulucim în autobuze. Dar să începem să repornim economia pentru că dacă moare de tot când trece epidemia de coronavirus o să rămânem cu o epidemie de zece ori mai rea

Acum este necesar să stăm acasă. Şi am înţeles toţi. Că nu mergem prin parc, ne pupăm şi dăm virusul de la unii la alţii. La un moment dat trebuie să schimbăm regula asta. Nu putem sta în casă să murim toţi. Nu asta este soluţia. Este o stare de război. Şi în război mergeau oamenii la muncă şi aveau activităţi. Trebuie să ne pregătim bine şi să respectăm regulile. Dar nu trebuie să stăm în casă şi să aşteptăm sfârşitul lumii. Nu mi-a plăcut “Mioriţa” niciodată. Să stăm să ne omoare cineva“, a spus Ponta.

Ce înseamnă scenariul 6? “Presupune că vom avea peste 10.000 de persoane testate pozitiv. La un moment dat sistemul medical va ceda”

Chestionat de Horia Ivanovici despre faptul că România ar putea să intre în scenariul 6 pentru combaterea coronavirusului, Victor Ponta a explicat ce presupune acest scenariu sumbru: “Presupune că vom avea peste 10.000 de persoane testate pozitiv. La un moment dat sistemul medical va ceda. Până să mă sunaţi dumneavoastră, m-au sunat cei de la Brăila unde s-au infectat cei de la ambulanţă şi nu mai au ambulanţă cei de la Brăila. M-au sunat de la Arad unde trei sferturi pleacă în concedii şi stau în izolare. Nu mai vorbesc de situaţia de la Suceava, unde tragedia continuă: nu le duc echipamente, nu le duc teste.

Trebuie într-o lună ca Guvernul să facă ce n-a făcut în ultimele două luni: să aibă echipamente pentru tot personalul medical, teste pentru cei care vin în ţară. O dăm dintr-una într-alta. Dar sunt legate. Dacă la noi în ţară intră 8-10.000 de români, dacă nu îi testăm. Nici ei nu ştiu, s-ar putea să n-aibă simptome. Vin din Italia, din Franţa, zonele cele mai rele. După care, la un moment dat o să trebuiască să ieşim din case ca să muncim. Că nu os putem sta la nesfârşit în casă.” 

Fostul premier este sigur că numărul îmbolnăvirilor din ţara noastră este mult mai mare şi consideră că acest lucru va fi arătat de numărul de decese de la noi pe măsură ce va evolua virusul, lansând în emisiunea Fan ROMÂNIA şi un atac la premierul Orban pe care îl acuză de lipsă de empatie: “Nu îmi place să fac speculaţii. Cu siguranţă, numărul de bolnavi este mult mai mare pentru că nu l-am testat şi cu siguranţă vom avea mai multe decese pe măsură ce evoluează virusul (10-14 zile) şi pe măsură ce epuizăm resursele medicale din moment ce îi facem pe medici pacienţi.

Cred că aceste comparaţii făcute de domnul Orban cu uite ce morţi au unii şi ce morţi avem noi, sunt total neavenite. Nu poţi să spui unei familii că la noi cifrele de morţi sunt mai puţine. Arată o lipsă de empatie.Problema este, ce poţi să faci să salvezi cât mai multe vieţi. Nu să te măsori cu Italia care are mai mulţi morţi ca tine. Asta este inuman după părerea mea”

“Guvernul acesta aşteaptă totul de la comandantul suprem, de la domnul Iohannis”

Fost premier al României, Victor Ponta critică actualul executiv şi susţine că şovăielile celor din Palatul Victoria apar pentru că preşedintele Klaus Iohannis ia deciziile: “Sunt foarte şovăielnici până iau deciziile. Haideţi să trecem la explicaţii. De ce iau aşa greu decizii? De ce trage toată lumea de ei şi le tot amână? Pentru că Guvernul acesta aşteaptă totul de la comandantul suprem, de la domnul Iohannis. Care domnul Iohannis nu este un om rapid în decizii şi nu e un om flexibil. Lucrează când lucrează, nu se sfătuieşte, decide greu şi este foarte orgolios.

Eu n-am văzut un şef de stat care să meargă să inaugureze un spital militar în care nu era niciun bolnav. Erau nişte ofiţeri care îi dădeau raportul şi nu tratează pe nimeni. M-aş fi aşteptat ca domnul Iohannis să meargă la Suceava. Comandantul suprem mai merge şi în prima linie. Acel spital militar de ce fost mutat aici? În Bucureşti încă rezistă sistemul, Slavă Domnului. Nu trebuia să mute spitalul militar la Suceava?

Ştiţi că Trump a mutat spitalul pe un vapor. E un ditamai spitalul marinei americane la New York pentru că acolo este epicentrul. Guvernul actual aşteaptă să spună domnul Iohannis ce să facă. Şi eu ştiu din interior. Nu ai un lider foarte activ şi atunci ai letargia asta pe care oamenii nu o înţeleg. Într-o perioadă în care este nevoie de decizii rapide 24 din 24, Guvernul nostru nu lucrează aşa”

“UE, săraca, nu mai funcţionează, nu mai ceartă pe nimeni”

Ponta a propus un Guvern de Uniune Naţională în această criză, însă spune că Iohannis nu l-a luat în seamă: “Doar la consultări când am fost pe 14 martie am vorbit cu preşedintele. Atunci am propus Guvern de Uniune Naţională.Pe mine cu siguranţă nu m-a sunat. Nici pe domnul Tăriceanu, nici pe domnul Cioloş. Este un gen de infatuare care ne afectează. 10 minţi sunt mai bune decât una, dar degeaba credem noi. Decizia este în altă parte”

România are o problemă cu achiziţia echipamentelor şi fostul premier al României a explicat procedura prin care ţara noastră ar fi putut limita specula cu echipamente medicale, în floare în această perioadă de criză:

“Aici e o altă problemă. Există proiectul de lege. Aceste echipamente nu se produc în România. Atunci ar trebui să avem un sistem dublu. Unifarm să achiziţioneze cât mai mult şi apoi să limiteze preţurile la care se distribuie în România. Ar trebui intervenţia statului care spune: cu orice preţ aduc eu din China, nu ai voie să vinzi peste un anumit prag. Aşa ar trebui făcut sistemul, altfel îl blocăm.

Noi tot strigăm de două săptămâni. Hai să oprim exportul, nu doar de echipamente medicale ci şi de produse alimentare neprelucrate. Adică grâu, carne neprelucrată. Este momentul în care putem opri exportul de buşteni. Că UE săraca nu mai funcţionează, nu mai ceartă pe nimeni. Şi să spunem, neprelucrat nu mai poţi scoate din ţară. Apoi importăm la de 10 ori preţul”

“Din păcate, Guvernul, probabil, are tot felul de oameni de afaceri care câştigă foarte mulţi bani”

Victor Ponta a dezvăluit că în actualul Guvern există oameni care profită de această situaţie şi au interesul ca exporturile să continue şi în pandemie de coronavirus, când cele mai multe exporturri ar trebui stopate:

“Din păcate, Guvernul, probabil, are tot felul de oameni de afaceri care câştigă foarte mulţi bani. Ştiţi ce mă supără? Nu sunt firme româneşti. Toate sunt firme străine. Puterea pe care o au asupra acestui Guvern este împotriva românilor. În timp ce noi nu facem chestia asta, alţii o fac. Ştiţi ce a făcut Franţa? A închiriat cel mai mare avion de la ruşi şi şi-a adus din China 10 milioane de costume de protecţie,  măşti, etc. Nu cred că s-a supărat America sau NATO. A zis Macron că ăsta e interesul ţării mele. Ce a făcut Germania. A oprit producţia de maşini ca să nu scadă preţul.

În schimb, le dă tuturor acestor firme credite subvenţionate de stat ca să repornească producţia. Italia a luat 800 de miliarde, atenţie la sumă, împrumuturi pentru firmele italieneşti. Trump a aprobat 2 trilioane pentru firmele americane, nici nu ştiu să număr. Acum fiecare se luptă pentru el. Numai ai noştri nu se luptă pentru România că se supără americanii şi nu ştiu care. E total greşit.

Este vorba de foarte multă incompetenţă, laşitate şi în aceste momente dacă era vreme frumoasă, pe mare liniştită, cum zice domnul Băsescu, nu simţeai lucrurile astea. Dar acum, cum e furtună, ne ustură tare de tot şi ne va ustura mulţi ani de acum încolo”

“Criza este şi o oportunitate să îţi reporneşti nişte lucruri pe care nu le mai aveai”

Preşedintele PRO România a dezvăluit faptul că Uniunea Europeană nu ne va oferi nicio sumă în această perioadă, în condiţiile în care România nu a cerut nimic la ultima şedinţă din Consiliul European:

“Deocamdată UE se luptă între ei pentru ţările din Euro. Nici nu ne bagă în seamă pe cei care nu suntem în Euro. Ştiţi ce m-a supărat? A început să obţină Corina Creţu de la Consiliul European care a fost poziţia României. Noi ce am spus? Suntem cu Italia şi cu Spania? Cerem sau nu cerem bani? Ştiţi de ce nu a reuşit să obţină? Pentru că România nu a avut nicio poziţie. Avem 33 de Europarlamentari. Dar la Consiliul European dacă nu este preşedintele va fi primul ministru. Dar noi nu am cerut nimic şi dacă nu am cerut, nici nu o să ne dea mult timp de acum încolo”

Însă, Ponta nu a dat doar veşti rele în pandemie de coronavirus şi a sugerat ce oportunităţi există pentru România în perioada următoare: “Problema nu e să stabilim suma ci să stabilim la ce îi folosim. Poţi să iei banii şi să îi bagi în economie ca să înceapă din nou să producă. Hai să nu mai dăm doar ştiri rele. Să dăm şi ştiri bune. În perioada următoare nu mai vine nici parmezan din Italia, nici parizer din Spania, nici cartofi din Polonia. Asta înseamnă că în perioada următoare dacă statul român spune aşa: “dacă cei din România care produceţi parmezan, parizer şi cartofi plătiţi taxe zero şi vă luaţi de la bancă ce credit vreţi voi cu dobândă subvenţionată de mine”, aşa începe România să producă din nou mâncare. La fel cu firmele de  echipamente medicale.

Criza este şi o oportunitate să îţi reporneşti nişte lucruri pe care nu le mai aveai. Să vă mai dau o veste bună şi una proastă despre acelaşi lucru. Nu o să ne mai dea Uniunea Europeană bani pentru autostrada Moldoveni. Dar nici nu vine să ne spună să facem proceduri. Dacă azi începe Guvernul autostrada Moldovei nu mai vine nimeni de la UE să îi certe. Din banii voştri, pe care o să îi recuperezi. E şi o oportunitate. Oamenii din fruntea ţării să îţi spună: uite luminiţa de la capătul tunelului, haideţi să săpăm. Noi nu avem aşa ceva. Noi nu ştim nici cât o să stăm în case închişi. Nu ştim câţi morţi avem la Suceava”, a conchis Ponta.

“Cei care folosesc perioada asta ca să mai fure, să se îmbogăţească, 100 de ani de închisoare”

În finalul emisiunii Fan ROMÂNIA, Victor Ponta a comentat şi declaraţiile doctorului Streinu-Cercel care spune că doctorii au un cadru legislativ prin care instituţiile abilitate să nu se atingă de ei după ce se va finaliza criza coronavirusului pentru eventuale vicii de procedură:

“Vreau să vă gândiţi că este ceva în spate. După tragedia de la Colectiv, folosită politic, s-a declanşat o vânătoare de medici. În fiecare zi mai anunţau când făceau dosare penale. În această perioadă, dacă sunt medici care fură cu contracte şi vând echipamente, nu trebuie să îi iertăm, trebuie să îi trimitem la închisoare. Dacă sunt medici care falsifică probele, fac raportări false, trebuie să îi sancţionăm. Dar nu doar cu medicii, ci şi cu funcţionarii. Trebuie să deblocăm sistemul. Cei care îşi fac treaba nu păţesc nimic. Cei care folosesc perioada asta ca să mai fure, să se îmbogăţească, 100 de ani de închisoare”

Fostul premier a încheiat emisiunea într-o notă optimistă şi i-a spus că lui Horia Ivanovici că îşi doreşte să fie invitat la o emisiune Fan ROMÂNIA în care să discute despre reconstrucţia sportului românesc, promisiune pe care realizatorul a promis că o va onora după ce va trece criza de coronavirus.

ADVERTISEMENT