News

Video. Imagini apocaliptice în Hawaii după uraganul Dora. Zeci de morți și distrugeri uriașe

Incendiile puternice din Hawaii, amplificate de uraganul Dora, au lăsat în urmă imagini apocaliptice. Zeci de oameni au murit în zonă.
11.08.2023 | 18:02
Uraganul Dora a intensificat incendiile din Hawaii: imagini apocaliptice și zeci de morți. Sursa foto: Twitter.com / NBC News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Hawaii, un faimos paradis tropical, este mistuit de incendii fără precedent. Imagini apocaliptice vin din această zonă, după ce uraganul Dora a agravat și mai mult situația. Zeci de morți și distrugeri uriașe.

Uraganul Dora a intensificat incendiile din Hawaii: imagini apocaliptice și zeci de morți

Ceea ce am văzut a fost probabil cel mai mare dezastru natural din istoria statului Hawaii”, descrie situația gravă guvernatorul Josh Green. Acesta a comparat-o cu tsunami-ul care a lovit Insula Mare în 1960, ucigând 61 de oameni.

ADVERTISEMENT

Cea mai gravă situație este pe insula Maui. Orașul Lahaina a fost pur și simplu ras de pe fața pământului. Imaginile din zonă sunt de-a dreptul apocaliptice. Nimic nu a mai rămas în calea focului, intensificat de uraganul Dora.

Până în prezent, în zonă s-au raportat 55 de morţi și sute de dispăruţi. Autoritățile spun că bilanțul victimelor va fi, cu siguranță, unul mult mai mare. Va dura zile sau săptămâni până când vor fi recuperate toate trupurile celor dispăruți, a mai spus guvernatorul Green, citat de NBC News.

ADVERTISEMENT

Pagubele materiale sunt astronomice. Alți zeci de mii de oameni au fost evacuaţi, un număr la fel de mare de cetățeni au rămas fără electricitate şi mijloacele necesare pentru a pleca în siguranţă de pe insula Maui.

Josh Green a mai spus că pagubele cauzate de incendii sunt ”fără îndoială” de miliarde de dolari. Joi, președintele Joe Biden a aprobat o declarație de dezastru major și a ordonat ajutor federal suplimentar.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Lahaina spun că au pierdut tot

În toată această Apocalipsă naturală, pentru cei din zonă vine și o rază de speranță. Uraganul Dora ar urma să se deplaseze spre Vest, ceea ce ar da autorităților posibilitatea de a se lupa cu focul.

Între timp, locuitorii din Lahaina deplâng pierderea a aproape tuturor instituțiilor lor culturale. Printre acestea se numără o biserică veche de 200 de ani, despre care nativii din Hawaii spun că a fost un pilon în comunitatea lor de secole.

ADVERTISEMENT

A fost un loc de adunare, a fost un element de bază al Lahainei”, a spus Kuhio Lewis, un localnic. ”Atunci când te gândești la Seattle, te gândești la Space Needle. În Lahaina, era acea biserică”, adaugă acesta.

Biserica Waiola, distrusă de flăcări, data din anii 1800, când Lahaina a fost capitala Regatului Hawaii. Construcția tocmai și-a sărbătorit anul acesta 200 de ani de viață. A fost locul principal al întâlnirilor comunității atât în ​​anii 1820, cât și în anii 2020 și a fost locul de înmormântare a primilor membri ai familiei regale hawaiane.

Vor dura ani de zile pentru reconstrucția zonelor afectate de incendiile din Hawaii

Vor fi necesari ani de zile pentru ca orașul Lahaina din West Maui să fie reconstruit, a spus guvernatorul Green. ”Când veți vedea amploarea completă a distrugerii Lahainei, acest lucru vă va șoca”, a spus oficialul, la o conferință de presă.

Pare ca o bombă care a explodat în zonă.  Toate aceste clădiri distruse, practic vor trebui reconstruite de la zero”, a mai spus Green.

ADVERTISEMENT
Tags: