Nu este prima dată în istorie când Cascada Niagara a înghețat parțial, cel mai recent fiind în anii 2014 și 2015, însă dincolo de acești ani un fenomen similar a mai fost înregistrat doar la începutul secolului trecut.
În weekendul de Crăciun, vestul statului New York a fost paralizat de o furtună necruțătoare pe care autoritățile au numit-o “viscolul secolului”. Vremea extremă care a pus stăpânire pe Statele Unite timp de mai multe zile, a provocat pene de curent pe scară largă, întârzieri de călătorie și mai multe decese.
Mai multe imagini și videoclipuri au apărut pe rețelele de socializare descriind condiții feroce, în special în Buffalo, unde mai multe persoane au fost descoperite înghețate în propriile autovehicule.
Zilele acestea pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu Cascada Niagara acoperită de gheață. Din cauza valului recent de temperaturi negative care a cuprins regiunea, cascada s-a transformat într-un tărâm al minunilor de iarnă parțial înghețat.
The day after the great freeze, my family and I went to #NiagraFalls. The #NiagraRiver below it had ice thick enough for you *to technically* get to #Buffalo, #NewYork by foot!
Was it an intriguing and surreal Arctic experience for a kid from California, yes! pic.twitter.com/MAC8IIfjZc
— Escondido Weather Observer (CoCoRaHs: CA-SD-197) (@KCAESCON230) December 23, 2022
În timp ce unele părți ale cascadei au înghețat, volumul mare de apă, combinat cu mișcarea constantă, asigură faptul că aproape niciodată nu îngheață complet.
“În timpul temperaturilor deosebit de scăzute, ceața și jetul de apă încep să formeze o crustă de gheață deasupra apei curgătoare, făcând să pară că, de fapt, Cascada s-a oprit. Cu toate acestea, apa continuă să curgă pe sub straturile de gheață”, se arată pe site-ul Niagara Parks.
Potrivit parcului de stat Niagara Falls New York State Park, în fiecare secundă curg aproximativ 3.160 de tone de apă peste Cascada Niagara. Aceasta cade cu o viteză de 32 de metri pe secundă.
Înainte de 1964, gheața putea obstrucționa fluxul de apă mai în amonte, ceea ce făcea ca volumul de apă de pe partea americană a cascadei să înghețe. Acest lucru s-a întâmplat de cinci ori înainte ca baraje de gheață din oțel să fie instalate pentru a preveni acumulările mari de gheață.
Niagara Falls has frozen a few times in History. 1848, 1911, 1912, 1917, 2014 and 2015 pic.twitter.com/t2z7ogBC9D
— History In Pictures (@HistoryInPics) December 23, 2022
De altfel, ultimii ani în care Cascada Niagara a înghețat au fost 2014 și 2015, însă același fenomen a mai fost întâlnit și la începutul secolului trecut, în 1911 și 1912.
În timpul iernilor deosebit de friguroase, gheața și zăpada se formează frecvent peste râul Niagara la baza cascadei, formând un “pod de gheață”. Autoritățile au interzis oamenilor să meargă pe gheața formată încă din anul 1912, atunci când trei persoane au murit după ce au încercat să traverseze râul ce părea înghețat complet.